Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Orgelflytterne fra Gjesing har flyttet rundt på det samme orgel i 50 år

Orgelbrødrene vandrer altid en tur i kvarteret, når orglet skal flyttes, men de har aldrig flyttet i regnvejr. Privatfoto
De har flyttet rundt på det samme orgel i 50 år, men Gjesing Orgelflytter Forening handler om så meget andet.
Annonce

Fællesskab: 13 mænd – orgelbrødrene – mødes en gang hver 65. dag. Klokken er 13.13, når de ankommer. Så stiller de sig i grønne flyttemændsforklæder og med en stråhat på hovedet. De stiller sig ved orglet og synger første vers af deres sang. Derefter skal orglet flyttes til den næste orgelbror i rækken, og bælgetræderen, der lige har haft orglet stående, fører an med en stok i hånden.

Hvis man bor i Gl. Gjesing har man sikkert bemærket de 13 mænd og deres orgel. Nu om dage trækker de orglet rundt på en lille vogn, men i gamle dage bar de det i flyttemandsseler.

Annonce

Gammel Gjesing

Per Quitzau og Poul Thoft Simonsen er to af de 13 orgelbrødre i Gjesing Orgelflytter Forening, der i år fylder 50 år. Foto: Tue Sørensen

Den 88-årige Poul Thoft Simonsen har næsten været med fra begyndelsen. Det er 49 år siden hans kammerater inviterede ham ind i foreningen, der altså handler om alt muligt andet end at flytte med et orgel.

- Mine venner spurgte, om jeg ville være med, og det ville jeg da gerne. Jeg synes jo, det var originalt og en spændende ide. Jeg kom med, otte måneder efter det begyndte, fordi der var en, der rejste ud af byen. Man kan ikke rejse ud af byen og så være med, og man skal bo i Gammel Gjesing. Sådan er det, siger Poul Thoft Simonsen.


Vi kan ikke have den her forening uden vores koner. De står jo med frokosten til os.

Poul Thoft Simonsen, 88-årig orgelbror


Udover Poul Thoft Simonsen, der jo ikke var med helt fra begyndelsen, er der to af de originale orgelbrødre, resten er skiftet ud. Nogle af flyttet fra Gammel Gjesing andre er døde, men nye er kommet til, og en af af dem er Per Quitzau.

- Jeg kendte godt konceptet, og jeg var da lidt beæret over at få lov til at komme med. Det at blive tilbudt det, synes jeg da var sjovt og skæg, og når vi sidder sammen kan du ikke mærke aldersforskellen, siger han.

Der er godt 45 år mellem den yngste og den ældste orgelbror.

Annonce

Ritualer og sange

Normalt, når man er med i en forening, er man samlet om en aktivitet. Men orgelbrødrene er ikke helt vildt passionerede for at flytte orgler.

- Nej, siger Poul Thoft Simonsen.

Hvad er det så?

- Det er fællesskabet, forklarer han.

Medlemmerne af Gjesing Orgelflytter Forening da det begyndte for 50 år siden. Privatfoto

Per Quitzau uddyber:

- Vi elsker at synge. Der er også nogle ritualer. Det er jo startet som fis og ballade et eller andet sted - som en undskyldning for at mødes. Det har man holdt ved. Det er jo ikke fordi, vi er vilde med at flytte orgler, vi mødes fordi vi er sammen fire-fem timer en eftermiddag hver anden måned, og så får vi noget godt og spise, rafler og spiller kort, forklarer han.

Der er faste ritualer for meget i orgelflytterforeningen, et af dem er optagelsesceremonien, hvor et af de faste spørgsmål er: Er du gift?

Svaret skal være et ja, hvis man vil være orgelbror, for det er jo konerne, der står for maden, når orgelbrødrene mødes.

- Jeg har da også oplevet, at min kone ikke kunne, og at jeg måtte købe noget mad ude. Jeg har da også selv lavet mad til os en enkelt gang, siger Per Quitzau.

Poul Thoft Simonsen er ikke køkkenmand, men hans kone har aldrig meldt fra.

Hvad gør de så, hvis en orgelbror bliver skilt?

- Det er aldrig sket, siger Per Quitzau.

Orgelbrødrene har holdt 255 møder de sidste 50 år. De er 13. De kommer klokken 13.13. Og klokken 17.13 synger de igen for orglet, før de går hjem.

- Det skal jo helst være sådan, at vores koner ved vi kommer hjem, siger Poul Thoft Simonsen.

Gjesing Orgelflytter Forening i dag. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce