Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Så er det slut med røg – helt slut!

Da elever, kursister, medarbejdere og ledelse mandag i sidste uge mødte ind på Social- og Sundhedsskolen efter flere ugers sommerferie, var det til en røg- og tobaksfri skoletid. Ingen, hverken elever eller medarbejdere, må længere ryge i skoletiden på og uden for skolens område. Foto: Niels Husted
Nu er det ikke længere tilladt at ryge i skoletiden på SOSU Esbjerg. Hverken på eller udenfor skolen.

Da elever, kursister, medarbejdere og ledelse mandag i sidste uge mødte ind på Social- og Sundhedsskolen efter flere ugers sommerferie, var det til en røg- og tobaksfri skoletid. Ingen, hverken elever eller medarbejdere, må ryge i skoletiden på og uden for skolens område.

Initiativet omfatter alle former for tobaksprodukter inklusive snus og e-cigaretter, og direktør Lisbeth Nørgård forklarer, at forbuddet er indført efter mange og lange overvejelser, fordi det selvfølgelig kan ses som en indgriben i den personlige frihed.

-Men vi føler, at timingen er helt rigtig i forhold til den samfundsmæssige debat og trend, som vi oplever nu, siger Lisbeth Nørgård.

Annonce

I samarbejde med blandt andet Røgfri Fremtid og Kræftens Bekæmpelse har SOSU Esbjerg de sidste mange måneder forberedt sig på en røg- og tobaksfri skoledag. Blandt andet fordi man tidligere har forsøgt sig med et lignende tiltag i 2016, som ikke gik som håbet.

-Der ønskede vi også at gå forrest, men vi måtte efter noget tid erkende, at timingen ikke var den rigtige. Det føler vi som sagt, at den er nu. Lovgivningen er også med os, og så er der en trend i tiden og samfundet, som går samme vej, forklarer Lisbeth Nørgård.

Har informeret naboer

Direktøren fortæller, at SOSU Esbjerg først og fremmest vil være røg- og tobaksfri, fordi man ønsker at sikre et sundt lærings- og arbejdsmiljø, ligesom man ved, at mange unge begynder at ryge, når de starter på en ungdomsuddannelse.

I forbindelse med den nye hverdag uden røg på skolen har elevrådet været inddraget, ligesom man har inviteret naboerne omkring skolen til infodag for at fortælle om initiativet.

Det er primært skolens to bæredygtighedsmedarbejdere, som har stået for arbejdet med røg- og tobaksfri skoletid. De oplever allerede stor opbakning blandt skolens medarbejdere, elever og kursister. De er dog samtidig godt klar over, at det også bliver en udfordring for skolens rygere, når nyhedens interesse har lagt sig.

-Vi ved, at det bliver rigtig svært for nogle at undvære cigaretter eller andre tobaksprodukter i skoletiden. Derfor er vi i løbende dialog om, hvordan vi bedst muligt kan støtte og hjælpe hinanden, når det bliver svært. Vi har en masse tilbud til de elever, der synes det er svært. Blandt andet tilbud om rygestopkurser, som en del elever allerede har taget imod, forklarer Katharina MacArtney, der er én af skolens bæredygtighedsmedarbejdere.

Sanktioner er mulige

Som et andet tiltag for at bakke op om en røgfri skoletid har 16 af skolens medarbejdere været på kursus om røg- og tobaksfri skoletid gennem Kræftens Bekæmpelse.

Lisbeth Nørgård ved godt, at det kan blive svært for nogle at overholde forbuddet. Men det står ikke til at ændre.

-Der er helt sikkert nogle, som får det svært, og vi vil gøre alt for at hjælpe dem. Men det er klart, at oplever vi, at forbuddet gentagne gange ikke bliver overholdt, så er der nogle sanktionsmuligheder og konsekvenser. Elevernes arbejdsgiver kan blive kontaktet, de kan få en tænkepause, og i sidste ende kan det også resultere i bortvisning. Men så langt kan jeg slet ikke forestille mig, at vi kommer ud. Vi søger jo ført og fremmest dialogen, og vi oplever allerede nu, at elever og ansatte er indforstået med, at det her nu er den nye hverdag på SOSU Esbjerg, siger Lisbeth Nørgård.


Mange af vores elever kommer jo ud i en sektor, hvor man ikke må ryge, såsom daginstitutioner og hjemmepleje. Derfor giver det rigtig god mening, at de også bliver uddannet i røgfrie miljøer.

Direktør SOSU Skolen Esbjerg, Lisbeth Nørgård.
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Berglund har ikke haft fodboldstøvler på i 12 år: Så scorer han på sin første berøring

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg-legender retter skarp kritik mod EfB-ejere: - Det er imponerende, at man på så kort tid kan smadre det hele

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Jorden rundt med fodbold i tasken og SGI i hjertet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Esbjerg

Nyt i Broen: Dobbelt op på lingeri

Ugeavisen Esbjerg

På fredag går golfere 18 huller for de hjemløse

Ugeavisen Esbjerg

Sådan er esbjergensere: Direktørens kærestebrev til Esbjerg er nået ud til 292.000

Ugeavisen Esbjerg

Installation og superhits

Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce