Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sidste søm i festival-ligkiste

Esbjerg Rock Festival var i sine bedste år et fornøjeligt sammenrend af glade tilskuere og dygtige artister. Arkivifoto: Niels Husted
Politikerne skal opløse fonden bag den sidste rockfestival.

Trist: Nu bliver det sidste punktum i historien om Esbjerg Rock Festival sat. Mandag behandlede økonomiudvalget en anmodning om opløsning af fonden, tirsdag var det medlemmerne Kultur og Fritid, der blev orienteret, og sidenhen skal opløsningen formelt set godkendes af byrådet.

Det blev til 28 udgaver af festivalen i Vognsbølparken. Det var Søren Højberg Booking, der i begyndelsen arrangerede festivalen sammen med B47s Venner, og sidenhen stod Højberg selv for det. I de gode tider var festivalen et rigtigt kulturelt trumfkort for byen med masser af gæster langvejs fra.

Da det gik allerbedst, kom der op imod 28.000 gæster, for at opleve både tidligere og nutidige verdensnavne, men henimod slutningen kneb det med at vække den store publikumsinteresse og derfor begyndte man i 2017 at tænke tanker om at få nye ejere i kraft af en fond, der skulle drive festivalen videre. På den måde kunne man skære momsen væk. Samtidig hermed skulle Højberg fortsætte som konsulent.

Der blev lavet en ny fond, hvori forskellige fonde, herunder Esbjerg Ugeavis Fond, skød i alt 300.000 kroner til i grundkapital.

Foreningen af Esbjerg Rock Festival skulle forestå festivalen, men dels løb man ind i ny konkurrence fra Hede Rytmer fra Silkeborg, der ville lave en lignende festival i september måned med danske navne, og det har muligvis haft betydning for billetsalget, der slet ikke var tilfredsstillende. Eller måske spændende nok. Hede Rytmer opgav også ævret i Esbjerg og gik konkurs senere på året.

Annonce

Million tilskud

Hertil kom så, at Esbjerg Kommune tidligere var gået med til at afsætte et engangsbeløb, der skulle være med til at sikre, at Esbjerg også fremover kunne have sin egen musikalske fest i parken ved stadion.

Beløbet var på en million kroner, der blev overdraget fonden, der så af Søren Højberg Booking købte materiel til brug for afviklingen samt rettighederne til at drive festivalen videre. Fonden Rytmisk Musik Esbjerg betalte den tidligere ejer 975.000 for dette. Der var interesse for at lave musikfestival i slutningen af 2019 og i begyndelsen af 2020, men ikke mindst coronaen, og den usikkerhed, den medfødte, fik en mulig arrangør til at trække følehornene til sig igen.

Annonce

24.780 kroner

I september 2018 meddelte foreningen, at man ikke kunne betale fonden de 200.000 kroner, som den skulle have for udlejning af materiel og goodwill. I et forsøg på dog at få dækket nogle af de udgifter fonden oppebar, forsøgte man at sælge nogle af de ting, man havde købt af Højberg. Det er hidtil kun lykkedes at sælge for 24.780 kroner værdier. Det var til 2,5 procent af den oprindelige værdiansætning.

Så fondens grundkapital er væk, og det samme er den lille million kroner Esbjerg Kommune bevilgede i engangstilskud.

Tilbage står spørgsmålet om der er andre, der tør binde an med en lokal festival i Vognsbølparken. Lige nu er der givetvis ingen, der tør binde an med den opgave. Det er også spørgsmålet, om Esbjerg Kommune igen i blinde tør give en million kroner væk til et ellers godt initiativ uden på forhånd at have fået garantier for, at det reelt kunne løbe rundt på et i forvejen presset festival-marked.


Det er også spørgsmålet, om Esbjerg Kommune igen i blinde tør give en million kroner væk til et ellers godt initiativ.

Fra artiklen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce