Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Skoleleder-formand beder politikere om arbejdsro

Når Esbjergs folkeskoler skal sættes fri, betyder det også, at de lokale politikere skal træde et skridt tilbage, mener Jan Lagoni, formand for skolelederne i Esbjerg og Fanø Kommuner. Foto: Tue Sørensen
Politikerne skal blande sig udenom, når Esbjergs folkeskoler skal sættes fri, mener den lokale skoleleder-formand, Jan Lagoni.

Befri folkeskolen: Når Esbjergs folkeskoler fra det kommende skoleår bliver sat fri fra nationale tests og tidsrøvende bureaukrati, så er skolerne klar til at tage ansvaret for at få skabt fremtidens folkeskole, lyder budskabet fra Jan Lagoni, formand for skolelederne i Esbjerg og Fanø kommuner.

Derfor appellerer han nu til, at de lokale politikere træder et skridt tilbage og lader skolerne gøre arbejdet.

- Jeg synes, vi har en rigtig kompetent ledelse i folkeskolen, og jeg er sikker på, vi kan løfte opgaven sammen med medarbejdere og kompetente skolebestyrelser. Forældrene er meget vigtigere medspillere end vores politiske udvalg, for politikerne skal bare sige, at de har tillid til, hvad der sker derude, siger Jan Lagoni, der har den samme forventning til forvaltningen på Esbjerg Kommune.

Annonce

- Allerede nu har vi en god dialog med forvaltningen i forhold til frisætning. Og der er nogle klare og tydelige signaler om, at det er os som skoleleder, der skal ud og tage ansvar. Jeg er ikke så bekymret, i forhold til de signaler jeg har set, for, at vi vil blive styret centralt, siger den lokale skolelederformand.


Hvis det skal blive en succes, skal det komme nedefra. Det handler om medarbejderinddragelse og samarbejde med skolebestyrelserne. Vi lykkes sjældent med store kommunale projekter, der bliver trukket ned over hovedet på skolerne.

Jan Lagoni, formand for skolelederne i Esbjerg og Fanø Kommuner


25 forskellige skoler

Han vil ikke sætte præcise ord på, hvordan den nye folkeskole skal adskille sig fra den gamle, for det, mener han, kan være forskelligt fra skole til skole.

- Vi har 25 skoler i Esbjerg Kommune, der godt nok er organiseret under otte ledelser, men derfor skal de da udvikles i forskellige retninger for at få medarbejderne med og for at få et lokalt islæt. Et eksempel kunne være Egekratskolen i Grimstrup. De arbejder meget med at gå ud i naturen. Det skal vi selvfølgelig udvikle voldsomt meget, men det kan jeg ikke trække ned over Bakkevejens Skole, der kun har asfalt, siger Jan Lagoni og strækker sig så langt som til at pege på mindre bureaukrati i den nye folkeskole.

- I dag bruger vi meget tid på at indberette alle mulige forskellige data. Vi skal ikke opleve et unødigt bureaukrati, siger Jan Lagoni, som har hørt Mette Frederiksen stille to krav til Folkeskolen:

Eleverne skal gøres klar til en afgangsprøve, og det må ikke koste penge at gå i Folkeskolen. Det er ramme nok for Jan Lagoni.

- Det er de fagprofessionelle, man vil lægge det over til. Hvis politikerne blander sig for meget, lægger de bare nye bånd på os, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce