Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Smukke streger: Julekalender i en coronatid

Lotte Lambæk og den gamle karantænebygning, om hvilken hun siger: Året 2020 vil nok huskes for Covid19. Det gule palæ blev reddet, da Esbjergs borgere rettede et ramaskrig mod en mulig nedrivning. Palæet bliver der og fortæller sin historie - og det skulle årets julekalender selvfølgelig have med.

Esbjerg-kunstner Lotte Lambæk har færdiggjort motivet til dette års julekalender for Esbjerg. Det bærer præg af en helt særlig krise.

Annonce

Kunstner Lotte Lambæk har af statur aldrig været blandt de største, men dengang da hun var ganske lille, der var en af de helt store ting i Lottes verden, når hendes far kom hjem med årets julekalender.

- Så kunne jeg sidde og drømme mig ind i det univers samt bruge timevis på at studere, hvordan den var lavet, hvordan man havde placeret tingene, hvordan det var tegnet og så videre. Og så sad jeg der som seks-årig pige og tænkte, at det ypperste i verden måtte være, hvis man en dag fik lov at tegne en julekalender, smiler Lotte Lambæk, da avisen møder den lille, store kunstner til en snak om netop den julekalender, som hun har lavet for firmaet Bykalender.

Den blev for første gang og med stor succes udgivet i Esbjerg sidste år

- Bykalender havde set et motiv, jeg havde lavet af skøjtebanen fra Torvet, hvor jeg bor. De spurgte så, om jeg kunne bestilles til at tegne kalenderen, og det kan du nok regne ud, at jeg gerne ville, smiler Lotte Lambæk, som hun altid gør.

Gult palæ er med
Julekalenderen blev som sagt taget overvældende godt imod af både borgere og butikker i Esbjerg, hvor den solgte over 2400 eksemplarer. Bykalender kaldte desuden Esbjergs julekalender 2019 for den flotteste af alle 19 kalendere fra de forskellige danske byer.

Derfor blev Lotte Lambæk også spurgt, om hun ikke ville designe julekalenderen 2020. Et arbejde hun gik i gang med i begyndelsen af februar, og som hurtigt blev præget af den tid, vi befinder os i.

- Ligesom alle andre, så tænkte jeg en del over den her pandemi. Så da jeg skulle udtænke et egnet motiv, kom selve covid19 ind med et twist af jul. Og mens jeg arbejdede med julestemningen, faldt jeg over historien om det gule palæ på havnen, som jo for ikke så lang tid siden var i fare for at blive revet ned, siger Lotte Lambæk.

Det gule palæ, eller karantænebygningen, blev som bekendt brugt til at opstalde karantæneramt kvæg i tiden med skibstransport med dyr mellem Esbjerg og England.

- Det, synes jeg, var ganske rammende og et lille skjult hint om tiden lige nu, siger Lotte Lambæk og fortsætter:

- Men grundlæggende har jeg i forhold til motivet ladet mig inspirere af mine yndlingseventyr. H. C. Andersens ”Snedronningen” og C. S. Lewis Narnia eventyr. Disse mytiske figurer har jeg fortolket i et nyt univers midt i Esbjerg, fortæller Esbjerg-kunstneren og tilføjer:

- Der skal være plads til fantasien i en julekalender, og jeg forestiller mig, at den kølige og lidt skræmmende snedronning dukker op, belæsset med gaver, mens hendes gemytlige rensdyr trækker slæden forbi det gule palæ, Vandtårnet, bymidten og boreriggene på havnen. En julekalender skal være hyggelig, men der må gerne være et element af noget, der ikke er helt entydigt. Noget man undrer sig over, og selv fantaserer videre på, måske dukker der et lille foruroligende gys op midt i julehyggen. Det, synes jeg, er passende her i 2020.

CITAT: Da vi skulle starte bykalenderen op i Esbjerg, stødte jeg på Lottes værk af Torvet. Det var det helt rigtige motiv, da Torvet er et særligt samlingpunkt i Esbjerg i juletiden. Vi har været rigtig glade for samarbejdet med Lotte, så derfor har vi også bestilt motivet til dette års julekalender hos hende.
Jacob Thomsen, indehaver Bykalender

CITAT: Det har været en super fed opgave, og det er en lækker ting at få lov at lave for sin by. For Esbjerg er bare min by, selvom jeg først kom hertil som 18-årig.
Lotte Lambæk, Kunstner

FAKTA
Kunstner Lotte Lambæk har en lang række udsmykninger bag sig og har udstillet mange gange i ind- og udland. Som kunstner er hun optaget af en global tankegang, men de små historier og de lokale vinkler finder også vej til hendes tankemylder og ofte meget detaljerede værker. Lotte Lambæk arbejder med maleri, tegning, computergrafik og mosaik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce