Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Spillerne taler ud om Hyballas hetz

EfB har spillet fire træningskampe under Peter Hyballas ledelse. EfB spillede 0-0 mod AaB, vandt 1-0 over SGI, slog Hobro 5-2 og tabte senest 1-5 til Vejle. Arkivfoto: Niels Husted
Det gik galt fra den første dag, lyder det fra flere EfB-spillere, som Ugeavisen Esbjerg har talt med om Peter Hyballas indtog i klubben. Spillerne beretter om en hverdag styret af frygt, fyldt med mobning og med flere eksempler på voldelig opførsel fra den nye træner.

EfB-kaos: Allerede da EfB-spillerne møder deres nye træner Peter Hyballa første gang, får de en fornemmelse af, at noget er galt. Normalt giver man hånd og præsenterer sig, når man møder nye mennesker.

Peter Hyballa går en hurtig runde i omklædningsrummet med den ene arm strakt ud fra kroppen og med håndfladen vendt ud mod spillerne.

Der er ikke noget pænt goddag, der er bare et hurtigt klap i hånden fra den tyske træner, som ikke værdiger spillerne et blik.

Annonce

Sådan begynder det den mandag den 21. juni i omklædningsrummet. Da tyske Hyballa tager ordet, advarer han omgående spillerne mod at gå imod ham. Det samme budskab sender han senere samme dag, da Ugeavisen Esbjerg interviewer ham efter den første træning.

Her forklarer han, hvad han havde sagt til spillerne:

- I får problemer med mig, hvis I er dovne, hvis I går bag ryggen på mig, eller hvis I diskuterer med mig på banen. Det kan I gøre efter træningen, forklarer Peter Hyballa til avisen, men ...

- Ingen af os spillere tør reelt henvende os til ham – heller ikke udenfor banen - af frygt for at få hovedet kappet af. Jeg tror ikke, at der er nogen i spillertruppen, som stoler på ham, lyder det fra en af flere spillere, som har indvilliget i at fortælle deres historie til Ugeavisen Esbjerg.

Peter Hyballa har prøvet at lægge sig ud med en spillertrup før. Det er sådan, han mister sit job i polske Wisla Krakow.

Tre uger senere har den tyske træner smadret enhver rest af harmoni og arbejdsglæde i den esbjergensiske fodboldklub, lyder det fra flere af de spillere, der fortæller, hvordan de har oplevet den tyske træners indtog i klubben.

- Som jeg oplever det, så er det hele gennemsyret af, at der er skabt en ond stemning, siger en af spillerne.


Det er lige præcis ikke et spørgsmål, om at vi er nogle forkælede fodboldspillere. Folk vil gerne arbejde hårdt. Men der skal være ordentlighed og gensidig respekt. Lige nu bliver folk efter min mening nedgjort og mobbet. Det, der foregår, føles som ledelse med frygt. Og det er ikke sjovt at møde ind til, når folk hele tiden tænker: Er jeg den næste.

En anonym spiller om Peter Hyballas metoder


- Du er så ringe

For det, der begynder med en usædvanlig opførsel på den første arbejdsdag, udvikler sig hurtigt til verbal mobning. Flere nye spillere bliver hånet af den tyske træner, der blandt andet kommenterer på spillernes vægt, og som i forbindelse med klubbens første træningskamp mod AaB, kaster sin vrede over en af klubbens egne unge talenter, der prøver at tage ordet i pausen efter første halvleg.

- Hvem tror du, du er? Hvem giver dig ret til at tale, når du er så ringe? Desuden skal du ud, lyder ordene fra træneren, ifølge spillerne.

Kort efter kampen kaster Peter Hyballa sig over den samme spiller i omklædningsrummet. De spillere, Ugeavisen Esbjerg har talt med, forklarer, hvordan Peter Hyballa uprovokeret går forbi den unge spiller og giver ham et slag. Sekunder senere får spilleren endnu et slag, der efterlader et stort rødt mærke på spillerens bryst.

Spilleren er dybt chokeret efter hændelsen. Det samme er vidnerne, men ingen tør sige noget.

Næste dag er det igen den samme spiller, der bliver udsat for hetz fra sin nye træner. Spillerne hører ham sige til sine assistenttrænere:

- Hvem tror han, han er, at han kan stå og tale i pausen, når han spiller så dårligt, siger Peter Hyballa højlydt, hvorefter han sniger sig op bag spilleren, fløjter ham direkte ind i hovedet og kræver 20 armstrækker af ham.

Bagefter - inde i omklædningsrummet - nøjes Peter Hyballa ikke med at være nedladende. Her går det ud over en anden af klubbens unge spillere, som efter kampen bliver knebet i brystvorten, hvorefter trænerens ord lyder:

- Du har større bryster end min kæreste.

Herefter kræver Hyballa, at spilleren taber sig seks kilo på 14 dage.

- Jeg kan prøve, fremstammer spilleren.

Det er blot et af flere eksempler på, hvordan spillerne til avisen beskriver, at Peter Hyballa udvælger sig ofre i truppen, hvor en stor del af klubbens u19-hold lige pt er med i de daglige træninger, og hvor der er spillere ned til 16 år.

Spillernes opholdsrum mellem træningerne er også blevet ryddet for møbler.

- Det er vel ikke for meget forlangt, at man i det mindste har en stol at sidde på mellem træningerne på banen, konstaterer en spiller.

Annonce

Historien gentager sig

Det er langt fra første gang, at spillerne i EfB har været utilfredse med deres cheftræner. Tilbage i 2016 bliver Jonas Dal fyret i EfB, da spillertruppen går til klubbens bestyrelse for at få ham afsat. Den kamp vinder spillerne. Sidste år er det Lars Olsen, der bliver offer for en utilfreds spillertrup i EfB. På de sociale medier bliver det bemærket i forbindelse med den verserende sag. For er den aktuelle situation blot endnu et eksempel på, at spillerne i EfB vender sig mod en træner, som de ikke tror på?

- Som jeg oplever det, så ønsker vi bare faglighed og ordentlighed. Jeg opfatter os ikke som en besværlig trup. Jeg oplever til gengæld en stor iver fra os alle sammen efter at arbejde hårdt og få succes, siger en spiller til avisen.

En anden spiller supplerer:

- Det er lige præcis ikke et spørgsmål, om at vi er nogle forkælede fodboldspillere. Folk vil gerne arbejde hårdt. Men der skal være ordentlighed og gensidig respekt. Lige nu bliver folk efter min mening nedgjort og mobbet. Det, der foregår, føles som ledelse med frygt. Og det er ikke sjovt at møde ind til, når folk hele tiden tænker: Er jeg den næste.

For at understrege spillernes pointe er det værd at bemærke, at det ikke kun er klubbens spillere, der er blevet påvirket af Peter Hyballas frygtregime. Flere andre ansatte med forbindelse til førsteholdet er blevet hånet af den tyske træner, og for en af de ansatte ender det med, at han bryder grædende sammen.

Det er som skrevet ikke første gang, at Peter Hyballa har problemer med sit mandskab. Før han kom til Esbjerg blev han fyret i Wisla Krakow, hvor polske mediers beskrivelse af hans tid i den tidligere topklub på mange måder ligner den aktuelle situation i Esbjerg. Også i Polen lagde han sig ud med spillertruppen, og han fik hurtigt et stærkt anstrengt forhold til andre ansatte tilknyttet holdet.

”Det ser ud til, at Esbjerg begynder at have det samme problem, som Wisła havde for et par måneder siden. Dengang var der fortællinger om en lignende tysk opførsel fra omklædningsrummet, hvor episoder blev bagatelliseret, og spillerne blev kritiseret for at være dovne. Nå, er Esbjergs danske spillere også dovne?”, lyder spørgsmålet i det polske medie Gazeta Krakowska.

I sidste uge bliver fire højtprofilerede spillere så fjernet fra EfB’s førstehold. Jakob Ankersen, Yuri Yakovenko, Kevin Conboy og Zean Dalügge. Her på siden kan du læse, hvordan klubbens amerikanske ejere forklarer, at de er sendt til superviseret træning. Det er en sportslig beslutning, lyder forklaringen, fra amerikanernes talsmand Paul Conway.

- Det er vel i orden at sige til nogle spillere, at de ikke passer ind i klubbens nye koncept. Men det er vi i spillertruppen overhovedet ikke enige i. Og hvorfor skal de ydmyges ved at blive sendt ned på u19-holdet? Det er efter min mening en kynisk, udansk og urimelig måde at behandle folk på, siger en spiller.

Han understreger samtidig, at han ikke kan se, hvordan tilliden til træneren længere kan genoprettes.

Som du kan læse her i avisen har EfB’s bestyrelsesformand Michael Kalt begrundet Peter Hyballas opførsel med kulturforskelle. Peter Hyballa har dog også fået besked på at rette ind, men stemningen er ikke blevet meget bedre, lyder det fra spillerne. Hverdagen er stadig præget af frygt.

- Enten har Hyballa ikke fattet det, eller også tager han ikke formandens irettesættelse alvorligt. Kort efter at han blev irettesat, blev spillertruppen før kampen i Vejle samlet i omklædningsrummet, hvor han på en ubehagelig og truende facon med knyttet hånd krævede, at vi bakkede ham op, siger en spiller og uddyber:

- Det her handler efter min opfattelse ikke om kulturforskelle, som ledelsen mener. Det er en træners mentalitet. Man kan jo spørge sig selv: Hvorfor har han været så mange steder på så kort tid?

Af hensyn til spillernes ansættelsesforhold har de ønsket at optræde anonymt i artiklen. Ugeavisen Esbjerg har talt personligt med spillerne i artiklen. Ugeavisen Esbjerg var til stede til EfB’s træning lørdag formiddag. Her blev det meddelt fra klubben, at Peter Hyballa ikke giver interviews den kommende uge. Til træningen var der ingen spillere, der ønskede at lade sig interviewe. EfB har efterfølgende tilbudt avisen et interview med anfører Nicklas Strunck, men det interview blev ikke til noget, da avisen ønskede at tale om Peter Hyballas opførsel og degraderingen af fire spillere.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Ugeavisen Esbjerg

Gertie ønskede sig en hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

Drik gin for børnenes skyld

Ugeavisen Esbjerg

Kaja Kamp tager to år til som Team Esbjergs altmuligkvinde

Ugeavisen Esbjerg

SDU Esbjerg inviterer til energidebat: Er energiøer vigtige i den grønne omstilling?

Ugeavisen Esbjerg

Ribe-Esbjerg HH med positivt økonomisk resultat

Ugeavisen Esbjerg

Fornemt valg for Frost

Ugeavisen Esbjerg

A Place To Hotel Esbjerg er nu officielt åbent

Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Ugeavisen Esbjerg

Lang rejse for at se Kellermensch

Ugeavisen Esbjerg

Fagenes Fest hyldede igen det gode håndværk

Ugeavisen Esbjerg

Så er formandsposterne fordelt

Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lose: Det krævede lige lidt armlægning

Ugeavisen Esbjerg

Hvem får formandsposterne?

Ugeavisen Esbjerg

Fire fantastiske speedwaydage venter

Ugeavisen Esbjerg

Ny mand i sadlen hos Boldesager Cykellager

Annonce