Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Spillet om Esbjergs fremtid

Kommunaldirektør Rikke Vestergaard bød velkommen til workshoppen "Esbjerg Fremtid". En foreløbig milepæl i den grundige proces, hvor Esbjerg Kommune, Esbjerg Havn, Business Esbjerg og Education Esbjerg arbejder på at skabe enighed om en fælles retning frem mod fremtidens Esbjerg. Foto: Tue Sørensen
En 3D printet gangbro over midtbyen, CO2-neutrale højhuse og et Klima Experimentarium. Det skortede ikke på ideer, da godt 100 borgere, erhvervsfolk, studerende og politikere i sidste uge arbejdede (og spillede) videre med, hvordan Esbjergs fælles fremtid skal forme sig.

Det nye Esbjerg: Indledningsvis står den på kaffe, kage og koncentration denne onsdag eftermiddag på Esbjerg Park, hvor godt 100 esbjergensere har sagt ja til at tage med på en fælles rejse til Esbjergs fremtid.

Det handler om image og indbyggere, det handler om branding af en by. Det handler kort sagt om, at Esbjerg Kommune, Esbjerg Havn, Business Esbjerg og Education Esbjerg arbejder på at skabe enighed og finde fodslag om en fælles retning frem mod fremtidens Esbjerg. Det skal de dog bruge hjælp til.

I spidsen for det hele står strategi- og brandingekspert Nikolaj Stagis, der - i forhold til den seneste konference i rådhusets atriumgård - synes at have fået et opdrag om at blive mindre talende og teoretisk og mere konkret og klar i spyttet. Eller også har han og kommunen bare fået forventningsafstemt denne gang?

Annonce

Under alle omstændigheder er der væsentligt mere energi og virketrang denne onsdag, hvor alt fra studerende, tilflyttere, lærlinge, kultur-iværksættere, små og store virksomheder, frivillige fra kultur- og foreningslivet, byudviklere og klimakonsulenter sidder bænket ved de 15 borde. De er flankeret af stærke kræfter fra Esbjergs uddannelsesinstitutioner, de offentlige styrelser og politikerne fra byrådet.

Efter en relativ hurtig indflyvning og opsummering fra sidste møde, satte han gang i ti minutters "kort-møder", hvor deltagerne skulle gå rundt med kort i hånden og stille hinanden spørgsmål om Esbjerg. Det virkede som et godt træk, for det skabte god energi til den næste øvelse, hvor de 15 borde blev delt op i tre "hold", der så skulle diskutere, udfordre og skærpe tre scenarier for Esbjergs fremtid: "Bæredygtig og levende by", "Grøn uddannelse og innovation" samt "Oplevelses- og kulturby".

Og så er spillet i gang. Spillet om Esbjergs fremtid. Helt konkret tager deltagerne således via et brætspil på en fiktiv rejse frem til Esbjerg i år 2026.

Tilflyttere efterlyser nytænkning

Ved bord 2 sidder repræsentanter fra både Esbjerg Havn, Tilflytterservice, Flags Esbjerg og A Place To, hvor den 19-årige tilflytter Emil Brochmann er ambassadør.

Sammen er de i gang med at se på fremtidsscenariet for en "Bæredygtig og levende by". Her lyder første opgave, at de skal beskrive nye bæredygtige tiltag i Esbjerg, og idéerne flyver hen over bordet.

Forsker Christian Dragin-Jensen deltog også i workshoppen om Esbjergs fremtid, og han mener, at den var et skridt i den rigtige retning for at få gjort esbjergenserne til de bedste ambassadører for både byen og den nye fremtid. Han ser dog gerne endnu flere involveret i processen. Foto: Esbjerg Kommune

I fremtiden er et gammelt krydstogtskib i havnen er lavet om til tiny-houses og så rummer det byens absolut hotteste restaurant. Der er økokollegier til de unge, der er OCR-løb på havnen, og fra Valsemøllen kan man rappelle ned ad siden i weekenden. Midtbyen er fyldt med klimahaver, hvor esbjergenserne blandt andet gror økologisk mynte til deres mojitoer.

- Jeg har boet i Esbjerg i seks måneder og 29 dage, og her er for fedt. Det er en storby med alt, hvad jeg har brug for, og jeg kan endda nå det hele på cykel. Men hvis jeg skal blive her, så håber jeg altså, at esbjergenserne bliver bedre til at tænke nyt. Det hele virker lidt konservativt, fortæller 19-årige Emil Brochmann, der har skiftet Falster ud med Esbjerg.

Annonce

Esbjergs ambassadører

Processen er lang, og workshoppen er blot et af mange skridt på vejen, hvor esbjergenserne i fællesskab skal forme fremtidens fortælling om byen, og dermed blive de bedste ambassadører for Esbjerg.

Det er præcis, hvad et forskningsprojekt fra forskerne Christian Dragin-Jensen og Mathias Lenholdt fra Erhvervsakademi SydVest (EASV) har fået publiceret i et af verdens førende tidsskrifter for byplanlægning. Et projekt, som vi fortalte om i Ugeavisen Esbjerg for to uger siden, og et projekt, der har resulteret i, at de to mænd fra EASV er blevet inviteret med til at være en del af projektet med at finde Esbjergs fremtidige DNA. Ugeavisen Esbjerg fangede Christian Dragin-Jensen for en kommentar efter workshoppen:

- Jeg synes, at den var et skridt i den rigtige retning. Der er mange flere med, end da EnergiMetropol Esbjerg blev skabt. Jeg så dog stadigvæk gerne, at Esbjergs fremtidige city brand ikke bliver fuldstændig udviklet i et lukket lokale, men at så mange som muligt kan inddrages i processen om Esbjergs fremtidige retning.

Annonce

Esbjerg skal være unik

Ved bord 13 er deltagerne i fuld gang med fremtidsscenariet ”Oplevelses- og kulturby”. Her lyder opgaven, at deltagerne skal komme med forslag til den nye store attraktion i Esbjerg.

15 årige Erik Jermiin Lindholdt mener, at et Klima Experimentarium vil bringe lykke hos både skoleklasser og børnefamilier. Den idé bakkes op af alle de øvrige deltagere, der gerne ser det placeret på Esbjerg Havn, så vandet kan komme i spil.

Jeg så dog stadigvæk gerne, at Esbjergs fremtidige city brand ikke bliver fuldstændig udviklet i et lukket lokale.

Christian Dragin-Jensen, forsker fra EASV

Susanne Nordenbæk, direktør i Business Esbjerg, ser også gerne, at der kommer et nyt kæmpe konferencehotel med en stor wellness afdeling og Michelin-restaurant i byen, så man ud over turister fra Fanø og sommerhusområderne langs Vesterhavet også kan tiltrække erhvervsfolk og deres familier til Esbjerg.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen og strategi- og brandingekspert Nikolaj Stagis på scenen under workshoppen. Foto: Tue Sørensen

Aftensmaden bliver nu rullet frem på ECH Park, hvor klokken nærmer sig 18.00 og workshoppen har været i gang i flere timer. Men snakken går, og koncentrationen er høj, så flere af deltagerne virker slet ikke til at have tid til at spise.

Annonce

Fremtiden ligger åben

Strategi- og brandingekspert Nikolaj Stagis styrer som nævnt slagets gang, og målet er på sigt at få skabt en katedral, der har et fælles brand for Esbjerg som taget, men som har mange andre spændende muligheder og tilbud i katedralen.

Han runder workshoppen af med en fælles opsummering af fordelene ved de enkelte scenarier. Her får vi måske nok et hint om deres popularitet, men svarene er langt fra entydige.


Jeg anerkender, at det er en vanskelig opgave, men det her er alt for meget proces for processens skyld.

Jan Mols, Leder af Tobakken


Langt de fleste deltagere mener, at det modigste valg er "Oplevelses- og kulturby", der også bliver vurderet som det mest attraktive for de unge. Størstedelen mener dog, at "Grøn uddannelse og innovation" vil skabe mest vækst i erhvervslivet, selv om mange repræsentanter fra netop erhvervslivet selv peger på "Bæredygtig og levende by" som en vækst-motor.

Meningerne er med andre ord mange, og da deltagere bliver bedt om at pege på det mest opnåelige scenarie, så er der en jævn fordeling mellem de tre. Det er imidlertid tydeligt, at især "Oplevelses- og kulturby" har fået mange tilhængere i løbet af den over fire timer lange workshop.

Tror vi, at vi kan det hele, så kan vi ingenting. Vi skal have lagt et fokus og en tydelig retning.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen


Og da deltagerne bliver spurgt, hvilket af de tre fremtidsscenarier, der vil gøre Esbjerg berømt, stiller stort set alle sig ved "Bæredygtig og levende by." Til gengæld bliver de til sidst spurgt, hvor de allerhelst selv vil bo, og så splitter forsamlingen sig igen og fordeler sig næsten ligeligt i de to scenarier: "Bæredygtig og levende by" og "Oplevelses- og kulturby."

Robert Hansen, leder af GAME Streetmekka flyttede til Esbjerg som 16-årig, og har boet her lige siden. Han håber at, processen kan være med til at vise omverdenen, hvor mange der elsker Esbjerg. Foto: Esbjerg Kommune

Jan Mols, leder af Kulturhuset Tobakken, er også en del af det samlede hold på ECH Park, og han er efterfølgende ikke helt så begejstret.

- Jeg synes, at opgaven lægges ud som en demokratisk proces, men mange forhold er jo allerede lagt fast på forhånd. Det er lidt svært at gennemskue. Og det her med at sidde pacificeret i timevis, det fungerer ikke for mig. Jeg synes ikke, at man får det potentiale, som hver især måtte have, forløst på den her måde. Jeg anerkender, at det er en vanskelig opgave, men det her er alt for meget proces for processens skyld, synes jeg.

Anderledes positiv er kommunens borgmester, der følte, at der var en rigtig god energi og stemning.

- Det her med at spille et spil fungerede rigtig godt, synes jeg. Der kom rigtig mange gode ideer og inputs, men det er også tydeligt, at udfordringen er, at tror vi, at vi kan det hele, så kan vi ingenting. Vi skal have lagt et fokus og en tydelig retning, så folk både her og ude i landet kommer til at flytte sig i opfattelsen af Esbjerg, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Hvad sker der nu?

Workshoppen bød på et hav af inputs til det videre arbejde med at udvælge ét af de tre fremtidsscenarier til det, som esbjergenserne kan finde fælles fodslag om og fremtid i.

Hvilket scenarie der skal vælges for fremtiden, må vi vente med at få svaret på. Der bliver nu samlet op på de mange input, og så fortsætter processen, når det nye byråd er tiltrådt.

Næste vigtige milepæl er en opfølgende workshop i januar 2022. Her inviteres endnu flere mennesker, og så skal det endelige fremtidsscenarie vælges. Derefter følger dialogmøder, som skal fokusere og uddybe den valgte retning, inden man når frem til den formelle godkendelse. Masterplan og brandingstrategi ventes klar i foråret 2022.

Esbjerg har et stort uforløst potentiale. Jeg håber, vi med den her proces kan få italesat, at vi er mange, der er rigtig stolte af Esbjerg.

Robert Hansen, leder af GAME Streetmekka og deltager i workshoppen.
Deltagerne skulle under workshoppen gå rundt med kort i hånden og stille hinanden spørgsmål om Esbjerg. Det virkede som et godt træk, for det skabte god energi til den næste øvelse. Foto: Tue Sørensen
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Når han ikke træder mere, så ved jeg, at han sidder og lytter efter traktorer

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Miss Sunshine er selvskrevet: Man kan godt både have vundet All England og VM i badminton og være god til golf

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Charlotte og Jean har lavet en creme de la creme fodcreme

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

25 år med taekwondo i city

Ugeavisen Esbjerg

Ny plade og sjove mænd

Ugeavisen Esbjerg

Berglund har ikke haft fodboldstøvler på i 12 år: Så scorer han på sin første berøring

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg-legender retter skarp kritik mod EfB-ejere: - Det er imponerende, at man på så kort tid kan smadre det hele

Ugeavisen Esbjerg

Jorden rundt med fodbold i tasken og SGI i hjertet

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Esbjerg

Nyt i Broen: Dobbelt op på lingeri

Annonce