Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Stort tillykke: 25 år med de fire hvide mænd

For lige præcis 25 år siden blev Mennesket ved Havet afsløret og indviet. Monumentalskulpturen er siden blevet synonym med Esbjerg, og de fire hvide mænds værdi for Esbjerg kan brandingmæssigt sammenlignes med Eiffeltårnet og Big Ben, siger ekspert. Skulpturen var dog ikke kommet til Esbjerg uden byens store mæcen, Tage Sørensen. Tegning og layout: Lean Poulsen Frosch
De fire hvide mænd, eller Mennesket ved Havet som skulpturen retteligt hedder, har nu i 25 år skuet ud fra og ind mod Esbjerg. Her er lidt af det, de har observeret gennem årene.

Hvid Mand 2 (HM2): Nå gutter, hvordan står det til hos jer?
Hvid Mand 4 (HM4): Jo tak fint, men jeg er sgu ved at have lidt ondt i røven efter at have siddet her i 25 år nu.
Hvid Mand 2: Ja, jeg kan efterhånden også godt mærke det i rumpetten. Men udsigten er nu fremragende.
Hvid Mand 1 (HM1): Det er den, og der er da ærlig talt også sket en del, siden vi blev sat her den 28. oktober i 1995.
Hvid Mand 3 (HM3): Ja for filan man. Kan I huske, at allerede den 15. december i ’95 var der rejsegilde på Svømmestadion Danmark her skråt bagved. Der er dæleme svømmet mange baner siden da.

1996

HM2: Jaja HM3, men du har stort set også snakket om sport dagligt i de sidste 25 år.
HM3: Øhh, måske fordi Esbjerg er fed sportsby! Kan I huske, da EIK vandt danmarksmesterskabet i ishockey med en afgørende 5-2 sejr over Rungsted i 4. finalekamp den 26. marts 1996?
HM1: Egentlig ikke, jeg husker faktisk mest, at Ærlige Bent slog dørene op i Kongensgade 34 i april det år.
HM4: Det er sjovt, højdepunktet i 1996 er for mig klart, da charterflyvningen fra Esbjerg Lufthavn genåbnede den 1. oktober.
HM2: Jeg mindes også at være til rejsegilde på Natur- og Kulturcentret Myrthuegård den 1. november. Det har da egentlig vist sig at være et mega fedt sted!
HM3: Jo jo, men det slår nu alligevel ikke, da vi alle fire var til åbningsfest på Crazy Daisy i Skolegade den 5. december. Hold nu lige min cykel, hvor de fadbamser bare rendte lige igennem min hvide beton.

Annonce

1997

HM3: Nå, så blev det året, hvor EfB Elite blev stiftet hva’.
HM1: Jo, men det var nu også her, at Esbjerg blev kåret som årets by af Jyllands-Posten og Sunset Boulevard åbnede i Kongensgade.
HM2:
Jeg tænker nu stadig på, at Jungle Jim i marts var historie i Midt-I. Til gengæld fik vi så den nye Mongolian barbecue-restaurant Djengis Kahn, der holdt åbent hus og fri øl-bar den 14. marts.
HM4: Ja, der var så jeg ikke med nede, som I måske husker? Jeg var i stedet henne for at se Musikhuset Esbjerg blive indviet den dag, men det var nu også festligt.
HM1: Ja knap så festlig var Niels Malmros’ ”Barbara”, som BioCity Esbjerg heromme bagved åbnede op med den 8. oktober. Hold da fast en langgaber af en gallapremiere!

1998

HM3: Et fint år, hvor både Vestjysk Fægteklub etableres og Team Esbjerg vinder sølv i herrehåndbold.
HM1: Jo, men også året, hvor både Fenja og Menja indsættes som færger mellem Esbjerg og Fanø. Hold nu kaje reje, hvor har vi set på dem mange gange efterhånden.
HM2: Haha, ja de er da blevet spottet én gang eller to. Jeg husker nu også året for indvielsen af Vestjysk Musikkonservatorium i september og den nye uddannelsesinstitution Syddansk Universitet.
HM4: Jo, og så var den 28. november det år, at vi fik en kær ven i baghaven. Den fine bronzeskulptur af vores store opdagelsesrejsende Martin Pedersen Spangsberg ved Fiskeri- og Søfartsmuseet.
HM1: Ja, vældig flot udført af Bjørn Nordahl, men nogen Svend Wiig Hansen er han altså ikke.

1999

HM4: Året startede virkelig fedt, da vi var med til indvielsen af Dronning Louise, det tidligere Flannigan’s, den 27. januar.
HM1: Jeg husker faktisk mest, at restauratør Thomas Lillerøj fra Den Røde Okse betalte 2.000 kroner for et kilo af årets første danske frilandsjordbær, der var plukket på gartnerne Lissy og Ib Loklindts forsøgsmark i Novrup.
HM3: Ja, det var da bemærkelsesværdigt, men det var det nu også, at Danmark for første gang indskrev sig som værtsnation i den olympiske historie, idet Ungdoms-OL som det første officielle olympiske idrætsarrangement på dansk grund blev afviklet her i Esbjerg den 11.-15. juli.
HM2: Ja, jeg husker nu fortsat, hvor vildt det blæste den 3. december. Men også hvor vemodigt det var, da min elskede frokostjazz blev spillet i graven hos Paddy Go Easy den 18. december af orkestret Traditionen Tro.

2000

HM1: Husker I, da vi så flyet ude i horisonten den 25. marts? Altså den sidste indenrigsflyvning mellem Esbjerg og København, som markerede afslutningen på 60 års flyforbindelse mellem de to byer. Trist.
HM3: Nej, jeg husker faktisk mest, at min ene beton-trommehinde var ved at blive blæst ud, da de sprængte DLG-siloen ned på havnen den 16. april. Fandme træls, at ingen havde varskoet os inden…
HM2: Ja, det var ikke sjovt. Til gengæld var det festligt, da Hotel Ansgar fejrede 100-års jubilæum i august, ligesom jeg blev glad for nyheden om, at Jensens Bøfhus flyttede til Palmehavens gamle lokaler i Torvegade.
HM1: Haha, jeg kommer lige i tanke om, at det også var i oktober det her år, at Robert Jacobsens Esbjerg-skulptur skulle have været løftet væk fra musikhuset og på plads ved parkeringspladsen, hvor der før stod et træ. De havde imidlertid bestilt en alt for lille kran til opgaven, da skulpturen viste sig at være boltet fast i underlaget.
HM4: Amatørnisser! Til gengæld var det da meget fedt, da vi fik vores eget IT-net med Esenettet den 12. oktober.
HM1: Ja, og så var det da et vildt scenarie den 28. december, hvor over 100 esbjergensere trods sne og almindelig grå vintermorgen-stemning stod i kø for at indvie Storegades nye McDonald’s med fritter og cola. Gratis ting og så Esbjerg, I ved…

2001

HM4: Nå, så flyttede Cocio sin produktion til Kjersing efter godt 36 år på Bavnehøjvej, hva’.
HM2: Ja og Ryanair åbnede en rute mellem Esbjerg og Stansted (London).
HM1: Men kan I huske alle de store, flotte skibe i august, da Esbjerg atter lagde vand til Cutty Sark Tall Ships’ Races?
HM3: Det var fedt ja, til gengæld var det specielt, da fødegangen på Sct. Josephs Hospital lukkede den 28. august.
HM2: Og dagen efter udkom Esbjerg Onsdag og Esbjerg Ugeavis for sidste gang. De skrev sgu en del om os faktisk.
HM4: Til gengæld fik vi så Ugeavisen Esbjerg, og den er i dag fortsat byens mest læste avis.

2002

HM1: Jeg blev ærlig talt lidt trist, da Esbjerg Fiskeauktion lukkede i maj.
HM3: Jeg husker, at der fra midt i juni kom endnu flere folk for at glo på os. Måske fordi Fiskeri- og Søfartsmuseet åbnede sit nyrenoverede akvarium til 20 millioner kroner her.
HM2: Ja, eller måske fordi vi allerede havde lidt år på bagen her og en lækker patina?
HM4: I snakker og røven går. Ingen steder, haha. Nej, jeg husker især, da man i september fandt den 500 kilo store flybombe fra 2. Verdenskrig, som man så bragte til sprængning med store ødelæggelser til følge.
HM3: Ja, det var sgu ikke heldigt. Til gengæld åbnede søstrene Lena Bjørnskov og Hanne Bjørnskov Jørgensen spisestedet Aunt Betty Coffee & Bagels i Smedegade 13 den 4. oktober, og det var lækkert.
HM1: Det var også i 2002, at Heerups Have for første gang var en del af juleudsmykningen. Vi kunne jo se de 9.600 lyspunkter i bøgen helt herude!

2003

HM2: Det var alligevel lidt en overraskelse for mig, da Erling Damkjær efter næsten 27 år som administrerende direktør for Vestfrost valgte at gå på pension.
HM1: Ja, man følte næsten, han havde været hos Vestfrost lige så længe som Esbjergs ældste forretning, Bang Knudsen i Kongensgade. Det havde han ikke, for Bang Knudsen markerede hele 110-års jubilæum den 31. marts.
HM3: Jeg husker, at jeg i juli 2003 spiste på restaurant Ikaros i Englandsgade 23 for første gang. Lækre middelhavsspecialiteter, som ham Al-Sharif Ahmad fra Cairo lavede.
HM4: Apropos spisning, så var jeg i december forbi værtshuset Fy & Bi i Østergade for at få en hotdog hos ”Bivognen”, Danmarks mindste pølsevogn.
HM1: Men nu vi er ved mad, så husker jeg stadig, at der var brugt en del kræfter på genopbygning, rengøring og malerarbejde, da det pyromanramte Jensens Bøfhus, genåbnede i december.

2004

HM3: Arhh, det var så fedt, da EIK vandt DM i ishockey med en 3-2 sejr over AaB i den syvende og afgørende finalekamp.
HM2: Sport, sport, sport HM3. Nej på den kulturelle front åbnede en ny lokal tv-kanal, FamilieKanalen, og næsten 20.000 personer deltog i Grøn Koncert i juli.
HM1: Men husker I, hvordan det var at vågne op den 5. august det år?
HM2: Ja, vi kunne ikke se en rygende fis, fordi den der kunstnergruppe ”MedMere” i ly af mørket havde sat sorte hætter over hovederne på os.
HM3: Jeg vågnede godt ved deres pusleri, men det er sgu ikke nemt at gøre noget, når ens hænder er støbt fast i beton. Der var jeg sgu træt af Svend Wiig, må jeg indrømme.
HM4: Til gengæld hyggede vi os, da vi den 6. august var med til åbningen af den australske sportsbar Down Under i Skolegade 31.
HM3: Det var fint, men det var endnu federe at få indviet den nye tribune på fodboldstadion i Esbjerg Idrætspark. Tage Sørensen Tribunen blev den kaldt, og han har jo alt andet lige også været god ved os, så det var på sin plads, at jeg deltog. At EfB kvitterede for de nye faciliteter ved at vinde 3-0 over FC Midtjylland gjorde det ikke ringere.

2005

HM1: Jeg var i maj til åbent hus på Palads Hotel Cab Inn, der markerede afslutningen af 29 nye værelser i tagetagen, så det med sine 150 værelser var byens suverænt største hotel.
HM2: Arhh en nat på hotel ville ikke være dårligt, mine ben er ved at knage lidt i den her stilling. Men jeg husker ellers, at Café og Galleri Patricia åbnede i Stormgade 5.
HM4: Ja og i august var vi til rejsegilde på ombygningen af Esbjerg Rådhus.
HM3: Et andet rådhus, værtshuset Havheksen, blev også åbnet i Torvegade på 1. salen over en af anden af byens beværtninger, Anton Petersen. Det blev sgu en våd aften, mindes jeg.

2006

HM1: Så fik vi stormflodssøjlen vad Mandø Ebbevej indviet i marts.
HM4: Ja, og den kombinerede vinhandel og vinbar, Vinspecialisten og Apel’s Vinbar, åbnede i Danmarksgade i april. Og måneden efter åbnede Aakjærs.
HM3: Jaja, men jeg var i Parken og se EfB tabe Pokalfinalen til Randers efter forlænget spilletid. L…!
HM1: Der findes vigtigere ting end sport.
HM3: Det var til gengæld godt, at ingen omkom, da den græske restaurant Taverna Familia i Englandsgade blev hærget af brand.
HM2: Jeg husker også en fremragende koncert med Placido Domingo i Vognsbølparken i juli. Stor mand, stor stemme.
HM4: Og så fik vi da også lige solgt kabel-tv og internettjenesten Esenet til TDC for 265 millioner kroner.

2007

HM1: Allerede i januar festede vi igen, da Panagiotis Stamatis, ellers Panos som vi kaldte ham, genåbnede Taverna Familia.
HM2: Ja, og Esbjergs mest lattermilde tv-station, TV-Glad, indviede sine nye lokaler på Brolæggervej i Sædding i juni.
HM4: Jeg husker også, at fusionen af Esbjerg Museum og Den Antikvariske Samling i Ribe blev godkendt af Esbjerg Byråd, og at navnet blev Sydvestjyske Museer. De har sgu ærlig talt gjort det temmelig godt!
HM3: Jeg ville godt have været et smut med Ryanair, der 27. oktober havde sin sidste afgang fra Esbjerg Lufthavn til Stansted. Desværre lider jeg af højdeskræk.
HM2: Trist var det nu, da tallene i koncernregnskabet var så røde, at Fiskemelsfabrikken 999 besluttede at lukke fabrikken i Esbjerg med virkning fra 1. januar 2008. Men vi slap da efterfølgende for en del lugtgener.

2008

HM1: Året, hvor Huset – det tidligere De Studerendes Hus i Finsensgade – åbnede officielt. Det skal blive spændende at se, hvad Huset i fremtiden skal huse.
HM3: Jeg husker nu mest, at håndboldklubben Ribe-Esbjerg HH blev en realitet den 28. april. Nå ja, og så selvfølgelig endnu en tabt pokalfinale, denne gang mod Brøndby.
HM2: Åhh ja, der husker jeg godt, hvordan 300-400 FOA-medlemmer holdt 1. maj en dag for tidligt i protest mod LO’s beslutning at flytte den lokale 1. maj-fest til København på grund af pokalfinalen.
HM4: Jeg husker nu mest, hvor flot det var, da Kongeskibet Dannebrog lagde til kaj den 2. juni. Det var nu festligt, da Margrethe og Henrik kom herud for at se på os fire mandfolk.
HM3: Og et par måneder senere vandt Karina Lauridsen herfra guld ved De Paralympiske Lege i Beijing i 150 meter medley. Endda i ny verdensrekordtid.
HM1: Stop nu lidt med det sport HM3. Jeg husker desværre 2008 for, at ledelsen i Hjem-IS meddelte de 252 medarbejdere i Esbjerg, at fabrikken skulle lukke.
HM2: Haha, jeg kommer lige i tanke om, at det også var her, at vi fik malet røde tånegle.

2009

HM2: Nå ja, året hvor Esbjergs ældste plejehjem, Skovbo-Centret, fejrede 80-års jubilæum.
HM1: Ja og året, hvor bøssebaren Shona’s åbnede i Frodesgade 175, der tidligere var EfB-supporterklubben Blue Knights klubhus.
HM3: Ja jeg var selvfølgelig blandt de 15.316 tilskuere, der var med til den officielle indvielse af Blue Water Arena.
HM4: Ja, og jeg deltog i indvielsen af Esehuset, det nye plejecenter i Sædding for ældre med psykiske lidelser og svær demens. Og i september husker jeg også indvielsen af verdens - på det tidspunkt - største havvindmøllepark, Horns Rev 2.
HM2: Vi fejrede da i grunden også Sydvestjysk Sygehus’ 100-års jubilæum det år.
HM1: Ja og ved kommunalvalget den 17. november satte Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti sig på 16 af byrådets 31 pladser, hvilket betød, at Johnny Søtrup kunne fortsætte som borgmester fire år mere.

2010

HM4: Ak ja, sådan en 15 år går hurtigt, når man har det sjovt.
HM2: Sjovt?! Jeg havde allerede i 2010 ondt i bagdelen. De havde det nok heller ikke alt for sjovt i SF’s byrådsgruppe den 23. marts, da Jørgen Ahlquist efter 25 års medlemskab meldte sig ud af partiet, som dermed blev reduceret til fire medlemmer. Samme år, hvor Kai Jørgensen i øvrigt også tog sin afsked med Esbjerg Børne- og Ungdomsteater, som han ellers havde været fast synonym med i over 37 år.
HM4: I den mere festlige afdeling husker jeg det startskud, som borgmester Johnny Søtrup affyrede for at sætte gang i det godt 16 millioner kroner dyre anlæg af en helt ny strandpromenade i Hjerting.
HM2: Jo, men desværre også året, hvor Corners Pub efter næsten 40 år med dansk mad på menuen kastede viskestykket i ringen. Og øjenafdelingen på Sydvestjysk Sygehus lukkede.
HM3: Det var til gengæld sjovt, da Føtex i Smedegade indførte seks selvbetjeningskasser, hvor vi selv kunne scanne og betale for varerne den 24. august.
HM1: Og i december blev forsøget med lægeordineret heroin til misbrugere søsat i det dertil indrettede fixerum på Bakkevej.

2011

HM1: Der lagde vi fra land med alle fire at tage til rejsegilde på det nye p-hus på den tidligere remisegrund.
HM2: Ja, men jeg mindes nu mest, da Jerne Privatskoles lærere og elever den 4. februar fik fri og besked om, at deres skole lukkede med øjeblikkelig virkning. Og få dage efter besluttede et bredt politisk flertal i Esbjerg Byråd, at Spandet-Roager Skole, Vester Nebel Skole, Guldager Skole og Hunderup Helhedsskole skulle lukkes, mens Nordvangskolen skulle slås sammen med Hjerting Skole, og Ådalskolen og Blåbjerggårdskolen mistede 7.-9. årgang i de kommende år.
HM4: Ja, det var specielt. Det var det også, da Hells Angels’ nye afdeling på Ingemanns Allé 47 blev officielt indviet. Kæft, vi har haft meget bøvl med de bøvhoveder og deres kollegaer i Bandidos gennem årene.
HM3: Jo, men det var altså også året, hvor vores helt egen Camilla Pedersen vandt EM i triatlon.

2012

HM2: I februar besluttede Esbjerg Højskoles bestyrelse, at en rekonstruktion af højskolen var udsigtsløs, og skifteretten blev anmodet om at tage højskolen under konkursbehandling. Det var sgu trist!
HM1: Jo, men der var også udvikling i fremtiden. Første spadestik blev eksempelvis tages til Rybners Gymnasium, der er en fusion mellem Esbjerg Handelsskole og Esbjerg Statsskole den 19. marts.
HM3: Jeps, og EfB vandt 5. maj 1-0 på udebane over Vejle Boldklub Kolding og sikrede sig efter et år i 1. division oprykning til superligaen.
HM2: Ja, det var selvfølgelig meget fedt. Men det var endnu federe, da Esbjerg-bandet Kellermensch havde æren af at åbne Orange Scene på Roskilde Festival den 5. juli.
HM4: Til gengæld var det en sort dag, da slagterikoncernen Danish Crown den 31. august lukkede sit svineslagteri i Esbjerg med 500 ansatte med udgangen af august. Et slagteri, der faktisk blev åbnet i 1953.

2013

HM1: Det var godt nok lidt ikke sjovt, da de der idioter den 12. april med graffiti skrev ting som ”Fuck white trash”, ”White niggazz” og ”Brotherhood” på os.
HM2: Nej, men som kulturbetonmand må jeg sige, at jeg især husker 2013 for indvielsen af den nye I. C. Møllerparken og den 40 meter lange vandskulptur på byens gamle kirkegård. I. C. Møllerparken var jo i øvrigt en gave til byen i anledning af Esbjerg Fondens 50-års jubilæum.
HM3: Som sportsbetonmand må jeg så sige, at jeg var grådkvalt, da jeg onsdag den 4. september vågnede og hørte nyheden om, at Camilla Pedersen tirsdag aften havde været involveret i en træningsulykke og var blevet lagt i kunstig koma på Odense Universitetshospital.
HM1: Ja, det berørte os alle. Heldigvis er hun jo en fighter, som har kæmpet sig tilbage på topplan og i øvrigt skal være mor til marts i år. Men jeg husker nu også året for, at det var her, at vinderforslaget i arkitektkonkurrencen om omdannelsen af Kongensgade blev præsenteret.
HM4: Ja, og så var vi alle forbi restaurant Flammen at spise, da de åbnede i Strandbygade den 30. oktober.

2014

HM2: Januar lagde ud med en sidste åbningsdag hos værtshuset Stenbukken i Stengårdscentret, der i december nåede at fylde 40 år. Go’ gravøl dog.
HM4: Og hvis de drak øl på Rudolf Steiner Skolen, havde de også gjort det 28. marts, da skolen gik konkurs.
HM1: Jeg husker nu mest, at efter 66 år i familiens eje solgte Kirsten Aa Rasmussen Hotel Ansgar med virkning fra 1. maj.
HM2: Ja, men 2014 var også året, hvor Esbjergs nye folkemusikfestival, Folk & Fæstival, blev afholdt for første gang. Og Esbjerg Ungdomsskole fyldte 75 år.
HM3: Ja, men hele 250 deltog i den første udgave af det otte kilometer lange SEPE Extreme Challenge i Guldager.
HM4: Og så var det første år, hvor Lida og Oskar Nielsens Fond donerede julegaver til omkring 1.000 beboere på de forskellige plejecentre i Esbjerg Kommune.

2015

HM1: Marts måned leverede årets mest tragikomiske indslag, da indenrigsruten til København vendte tilbage til Esbjerg Lufthavn den 2. marts efter 15 års fravær. Men med virkning fra 30. marts besluttede bestyrelsen for Es-Air A/S så at indstille den nye flyrute, da passagererne udeblev.
HM4: Ja højt at flyve, som man siger. Jeg husker, at vi i april kunne se Semco Maritime fejre rejsegilde på sit nye domicil her skråt over for. HM2: For 25. gang lagde Esbjerg scene til, da Esbjerg Rockfestival blændede op for musik og nostalgi i Vognsbølparken.
HM2: Og Esvagt A/S blev i juli solgt for 4,1 milliarder kroner til to kapitalfonde. Samme måned Esbjerg Taxa fejrer 100 år, og hvor ansatte ved Holger Christiansen A/S i Esbjerg åbnede en container med 310 kilo kokain, som virksomheden intet kendte til.
HM1: Og så var det året, hvor den nye skolestruktur trådte i kraft, og lærere, elever og forældre skulle vænne sig til at kalde deres skole et nyt navn.
HM3: Vi skal heller ikke glemme, at Kronprins Frederik satte den første sten og åbnede EM i curling.
HM2: Og så fik vi jo en skulptur-kollega i form af Esbjerg Skibet i granit, som Tage Sørensen skænkede byen i anledning af sin 100-års fødselsdag, hvor han jo også fik en plads opkaldt efter sig.
HM1: Jo, men det var også i september, vi igen skulle have en omgang med højtryksrenseren, da nogle havde skrevet ”Jacob er et svin” på os. For fanden det gjorde nas!

2016

HM2: Året lagde fra land med en festlig indvielse af Game Streetmekka Esbjerg.
HM1: Ja, og esbjergenserne strømmede også til Restaurant Gammelhavn, hvor Pedersen Gruppen havde inviteret til åbent hus for at præsentere det store Dokken Towers-projekt. Gad vide, hvornår det projekt egentlig ser dagens lys?
HM2: Godt spørgsmål, men selvsamme Pedersen og borgmester Johnny Søtrup tog da også første spadestik til det fine projekt Landgangen, husker jeg.
HM3: 2016 var sgu et vildt sportsår. Esbjerg Energy vandt det danske ishockeymesterskab, og Team Esbjerg vandt for første gang kvindernes håndboldliga. Niels-Kristian Iversen blev individuel dansk mester i speedway for femte gang i træk, og i EfB var der virkelig gang i svingdøren med blandt andre Leif Thomsen, Jonas Dal, Colin Todd, Ted van Leuwen, Hans Peter Rasmussen, Lars Lungi og sikkert en masse andre, jeg ikke kan huske længere. Det kan de nok heller ikke selv derude på Gl. Vardevej.
HM4: Jeg husker nu mest, vi var i Treenighedskirken til bisættelse af Tage Sørensen i maj.
HM2: Men vi festede da også, da Esbjerg Kommune markerede af 50-året for det første oliefund i Nordsøen med deltagelse af Kronprins Frederik og formanden for A. P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
HM1: Og så var det jo året, hvor Johnny Søtrup meddelte, at han efter 24 år som borgmester ikke genopstillede til næste kommunalvalg.

2017

HM2: Nå, så Kellermensch endelig med et nyt album. Det tog dem så også kun otte år.
HM3: Alt tager tid, og det var også først her, at Ribe-Esbjerg HH sikrede sig sin første slutspilsplads nogensinde.
HM4: Jeg husker, at restaurant Posten og Butcher Burger Joint åbnede i det gamle posthus på Torvet, og det var også i 17, at Iscaféen Gelato Di Natura åbnede i Kongensgade, og Kaffesmeden i Smedegade.
HM3: Ja, og Esbjerg Energy genvandt det danske ishockeymesterskab, mens EfB igen måtte en tur i 1. division. Og Team Esbjerg præsenterede Jesper Jensen som ny træner, mens han i EfB hed John Lammers.
HM1: Stop nu med den sport for fanø. Hvad vigtigere er, at Esbjerg Forsorgshjem indviede sin nye bygning i Exnersgade, og så blev vores kollegaskulptur Julius Bomholt jo flyttet ind på hjørnet af Stormgade og Strandbygade.
HM2: Og Esbjerg Ensemble fejrede sit 50-års jubilæum med koncert i Musikhuset Esbjerg.
HM4: Men husker I så, at møbelgiganten Ikea bekræftede, at de kom til Esbjerg og åbnede et gigantisk varehus i Esbjerg i 2021. Det er jo lige om lidt, tror I, det sker?
HM3: Er vist efterhånden mere sandsynligt, at EfB vinder Champions League.
HM1: Til gengæld blev det året, hvor vi tog afsked med Bræddehytten i Stormgade 3, men hørte om ideerne til det nye Street Food, og blev præsenteret for Esbjergs nye borgmester Jesper Frost Rasmussen.

2018

HM2: Som kulturmand blev jeg jo glad for at se, at blandt 41 kandidater blev 52-årige Lars Ole Mathiasen valgt som Årets Esbjergenser for sit arbejde med Den Ny Opera i Esbjerg.
HM1: Ja og så udgav fotograf Bent Medvind Sørensen jo i anledning af 150-året for Esbjerg Havn og by en bog om Esbjerg til Esbjerg med billeder af hele 2018 esbjergensere – imponerende projekt.
HM4: Og så var det jo året, hvor Street Food åbnede, og vi igen kunne nyde de flotte skibe under The Tall Ships Races.
HM3: Jeps, og så var det jo året, hvor EfB igen spillede sig op i Superligaen, og vi havde en helt igennem vanvittig ørkensommer.
HM1: Men også året, hvor et fortælletræ flyttede ind på Hovedbiblioteket, og der pludselig var placeret en smuk havfrue ovre på Esbjerg Skibet. Det var godt, vi ikke røbede, at det var Villy Møller, som placerede den der natten til den 31. oktober.

2019

HM4: Vi lagde året trist ud med Bo Aakjærs konkursbegæring, synes jeg.
HM2: Helt enig, og det var da heller ikke sjovt, da Niller nede fra samme område meddelte, at det var slut med pølsevognen, eller da Facebook valgte at droppe deres kommende datacenter.
HM3: Ja alting har en ende, og en pølse den har to. Ahrr ok plat, men vi havde det da også sjovt det år. EfB vandt bronze og Team Esbjerg snuppede guld. Og så skiftede EfB jo John Lammers ud med Lars Olsen.
HM1: 2019 var også året, hvor vi fik de mange lystbåde at kigge på, da de blev flyttet over til Esbjerg Strand.
HM4: Ja og i august skulle vi igen spules, da nogle paphoveder havde malet nazitegn og andet idioti på os.
HM2: Og så var det jo altså også i 19, at Esbjerg Kommunes direktion bad politikerne om at finde besparelser for 500 millioner kroner.

2020

HM4: Jeg synes, året begyndte trist, da jeg læste om børnesagerne fra Fanø i Ugeavisen Esbjerg.
HM2: Ja sikke noget. Og året blev da kun værre, da coronakrisen så kom.
HM3: Ja, og Jarlen stoppede som formand i EfB, som i øvrigt ansatte Troels Bech, rykkede ned i 1. division og så hyrede Ólafur Kristjánsson.
HM1, HM2 & HM4: HOLD SÅ KÆFT MED EFB!!!
HM2: Jeg var også lige nede til åbningen af det nye Street Food, det er blevet vildt flot, synes jeg.
HM4: Ja, og jeg var inde og prøve de nye vandrutsjebaner i Svømmestadion, superfede.
HM1: Jeg husker nu også året for Black Lives Matter og MeToo bølgerne her i landet.
HM2: Ja, men lokalt var det nu også spændende med delfinerne lige her ude foran. Og så har vi altså os en virkelig flot gågade.

HM4: Tak for snakken gutter, vi stopper her. Jeg har sgu lige fået en afbudstid på sygehuset til mit siddesår …


Og så var det jo året, hvor Street Food åbnede, og vi igen kunne nyde de flotte skibe under The Tall Ships Races.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce