Annonce
Ugeavisen Esbjerg

UNDER MISTANKE: Kommunaldirektør og borgmester kendte til fejlsager

Både borgmester og kommunaldirektør har været i dialog med de ramte familier undervejs i forløbene.

Annonce

Ugeavisen Esbjerg har de seneste uger fortalt om tre Fanø-familiers ulykkelige skæbner, hvor de fejlagtigt er blevet mistænkt for at drage manglende omsorg for deres børn, ligesom der har været rejst mistanker om voldelige og seksuelle overgreb mod flere af børnene. Alle mistanker viste sig grundløse og er blevet lukket med beklagelse af Fanø Kommune.

Nu viser det sig dog, at sagerne måske langt tidligere kunne være blevet standset.

Alle tre familier fortæller nemlig, at de allerede tidligt i deres respektive sagsforløb har gjort både borgmester Sofie Valbjørn samt kommunaldirektør Vibeke Kinch opmærksom på, at der var alvorlige fejl og mangler i både underretninger og sagsforløb.

Fejl, som familierne selv skulle bruge både penge og ressourcer på at bevise overfor de ansvarlige myndighedspersoner, heriblandt socialrådgivere, teamlederen for Social og Myndighed samt velfærdschef Søren Lück Madsen. Men alt sammen uden held i forhold til at få sagerne stoppet og lukket korrekt.

Har været i dialog
Derfor henvendte alle tre familier sig - uafhængigt af hinanden - via mail og telefon til både kommunaldirektør og borgmester. Mails som Ugeavisen Esbjerg er i besiddelse af.

Både borgmester og kommunaldirektør har også holdt møder med nogle af de berørte familier, men heller ikke det hjalp i forhold til at få Fanø Kommune til at kigge med nye øjne på sagerne.

Familierne har også via skriftlige udtalelser fra blandt andre læger, sundhedsplejerske, børnepsykolog og andre fageksperter kunne påvise, at der var væsentlige fejl i alle sagerne, men heller ikke det kunne ændre noget i sagsgangene. Hver gang er ansvaret af de to kommunale topfolk blevet placeret andetsteds.

Borgmester Sofie Valbjørn erkender over for Ugeavisen Esbjerg, at
sagerne ikke kommer som en overraskelse.

- Der er jo ikke noget af det, I har dokumenteret, som vi ikke kender til, lyder det fra borgmesteren, som ligeledes siger:

- Vi har jo været i dialog med dem, og jeg har også været i dialog med nogle af dem undervejs i forløbet. Og jeg har hele tiden sagt; fortæl os om jeres kritik. Vi tager hjertens gerne imod jeres kritik og de oplevelser, hvor I føler, at vi har fejlet, eller hvor I oplever, at I ikke er blevet taget ordentlig hånd om. Så kan vi få samlet det alt sammen og puttet det ind i vores tragt og få det spyttet ud igen.

Alle tre familier mener dog, at det klinger temmelig hult, når de netop gentagne gange i deres respektive sagsforløb både har dokumenteret og påpeget fejl overfor borgmesteren og kommunaldirektøren.

- Vi er meget forundrede over, at man som borgere kan komme til de folk, der sidder med det øverste ansvar og dokumentere klare fejl og en sjusket sagsbehandling, og der så intet sker, men det bare fortsætter. Det er jo ikke bare os, som dokumenterer det, det gør fageksperter også. Men vi får bare at vide, at de hører, hvad vi siger, og at de godt kan se, der er noget, som ikke ser for godt ud, men at ansvaret ligger andetsteds. Hvor er sikkerheden for os som borgere så, lyder det samstemmende fra de tre familier.

Være mere nysgerrige
Selvom kommunaldirektør Vibeke Kinch altså har været orienteret om flere af sagerne på et tidligt tidspunkt, så har hun kun reageret i ét af de tre sagsforløb. I dag siger hun:

- Når man kigger på de tre sager, I specifikt har afdækket, er det jo altid sådan, at når man står herhenne og kigger tilbage på dem, så kan man se, hvad man skulle have gjort anderledes. Sådan er det altid i alle sager. Når man sidder her og kigger tilbage, kan man spørge, om vi skulle have været mere nysgerrige på et tidligere tidspunkt. Skulle vi have arbejdet mere, inden vi greb til reaktionen på det her, som for alles vedkommende handler om en reaktion efter overgrebspakken. Og som det viser sig efterfølgende, ikke er den, man skulle anvende.

Den udmelding overrasker de tre familier.

- Det er en smule underligt at høre kommunaldirektøren tale om at se tilbage, når vi netop alle har gjort opmærksom på fejl og mangler tidligt i vores sagsforløb. Det her er ikke noget, de opdager i bagklogskab, for vi påpegede væsentlige fejl i vores sager tidligt i forløbene. Man må vel kunne forvente, at en kommunaldirektør og en borgmester med det overordnede ansvar for Fanø Kommune, tager det alvorligt, når man sort på hvidt dokumenterer klare fejl i Fanø Kommunes sagsbehandlinger, siger de tre familier.

FAKTA
På baggrund af Ugeavisen Esbjergs afdækning af de tre fejlbehæftede underretningssager er vi blevet kontaktet af flere familier og personer, der har oplevet lignende sagsforløb i Fanø Kommune. De har ligeledes gjort os bekendt med, og vi har set det dokumenteret, at både kommunaldirektør og borgmester har været vidende om fejl og mangler i deres sagsforløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce