Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Vil med på padelbølgen: Her er tennisklubbens vilde planer

Esbjerg Tennis Klubs cheftræner Simon Verner (t.v.) og klubbens formand Peter Skou vil bytte en tennisbane ud med en padelhal med fire baner. I baggrunden ses den eksisterende tennishal, hvor tennisklubben i dag er ved at opføre et helt nyt klubhus. Foto: Jan Maass Lindhardt
Medlemstallet i Esbjerg Tennis Klub har stået i stampe de seneste år, men nu skal en ny satsning på padel ændre det.

Padel: Da to formindskede og indhegnede tennisbaner i 2019 stod klar til indvielse på Gl. Vardevej var det startskuddet til en hel byge af padelbaner i Esbjerg. For mens corona lukkede Danmark ned, var der åbent på padelbanerne, og esbjergenserne var vilde med den i Danmark nye sportsgren.

I Esbjerg Tennis Klub fik bestyrelsen også øje på padelsporten, og her blev der arbejdet på at gøre den til en integreret del af klubben, men da der blev rift om SEPE’s padelbaner, fik tennisklubben ikke længere brugsret til dem. Nu er Esbjerg Tennis Klub klar til at tage konkurrencen op med både to kommende kommercielle padelcentre i Esbjerg og Sport og Event Parks padelbaner på Gl. Vardevej. I samarbejde med Padel Company vil tennisklubben bygge fire nye og overdækkede padelbaner, og hvis Esbjerg Kommune giver lov, kan de allerede stå klar til efteråret.

Padelsatsningen skal booste medlemstallet i Esbjerg Tennis Klub, og formand Peter Skou er klar til at fraskrive sig et eventuelt kommunalt lokaltilskud, hvis kommunen vil nikke ja til projektet.

Annonce

- Vi har ikke nogen midler, fordi vi har brugt dem på at bygge et ny klubhus, men i Ølstykke Tennis og Padel Klub har Padel Company lavet et finansielt foreningssamarbejde, hvor de har finansieret banerne og gjort det muligt at lægge padel ind under foreningen, fortæller Peter Skou, formand for Esbjerg Tennis Klub, og understreger, at den model vil gøre det muligt at tilbyde langt billigere padel til børn, unge og ældre.

For dyrt til børn

For selvom antallet af padelbaner i Esbjerg er vokset fra to i 2019 til 13 i dag, så er der kun to indendørs baner, og samtidig er padelbanerne pay and play. Det bliver det også i de to kommende kommercielle padelcentre i Esbjerg, og padelsporten har fortjent mere end det, mener Simon Werner Cheftræner i Esbjerg Tennis Klub.

- Pay and play, appellerer ikke til børneidrætten, fordi det bliver for dyrt og besværligt, og fordi det er det enkle barn og dets familie, der skal facilitere, det fællesskab padel kræver. Så man risikerer, at hvis der ikke er foreninger, der tilbyder det foreningsfælleskab med de aktiviteter, der er i det, at padel bliver det nye fitness. Det kan godt være det er oppe i tiden, men vi synes, det er at give fortabt, fordi vi synes, at foreningerne kan noget særligt, siger Simon Verner.

Så ser den kommende woodpad ud, som Esbjerg Tennis Klub vil bygge i samarbejde med Padel Company. Illustration: Padel Company

I Dansk Padel Forbund er formand Frederik Bentler helt enig i, at foreningerne bør spille en hovedrolle i padelsporten.

- I dag er der en skævvridning i sporten, og derfor er langt størstedelen af padelspillerne voksne mænd fra 30-50 år. Sporten bliver forbeholdt de mest velhavende, og det er bare synd og skam, fordi sporten kan så meget mere for så mange mennesker, siger han og understreger, at det især i forhold til talentudvikling vil være alfa og omega at få padelsporten ind i foreningslivet.

- Før coronanedlukningen var jeg selv oppe og bruge små 25.000 kroner om året alene på baneleje. Vi startede i et kommercielt center, og det er meget få fordele, der er der for en forening, for du kan ikke drive priserne ned, fordi efterspørgslen er så stor. Centrene har ingen problemer med at leje banerne ud, og det er også derfor, centrene ikke er interesseret i at lave billig børnepadel. Så den eneste måde vi får børn i gang med padel er ved at få det ind i foreningerne, siger Frederik Bentler.

Annonce

Pay and play

I Esbjerg Kommune har politikerne allerede haft de første diskussioner om den hurtigt voksende sportsgren i kommunens kultur- og fritidsudvalg. Dengang stillede forvaltnigen følgende spørgsmål til politikerne:

"Hvordan vurderes padel-aktiviteten i forhold til Folkeoplysningsloven, og vil der være mulighed for at gøre brug af rækken af tilskudsmuligheder for godkendte Folkeoplysende foreninger, eller vurderes aktiviteten måske mere som en selvorganiseret aktivitet eller måske som pay-and-play-idræt?"

Politikerne har efterfølgende aftalt, at det kræver en særskilt drøftelse i udvalget, hvor formand Jakob Lose (V) dog siger:

- Man kunne måske forestille sig en model, hvor det folkeoplysende element, som henvender sig til børn og unge, kunne være noget, vi kommunalt kunne støtte op om, siger han.

I Esbjerg Tennis Klub er Simon Verner ikke i tvivl om, at padel hører til i foreningslivet, og han har svært ved at forstå, hvordan man kan overveje at stemple den som en pay and play idræt.

- Jeg synes, det er lidt fattigt især taget i betragtning af, at Dansk Padel Forbund laver talentudvikling og turneringer - altså traditionelle foreningsaktiviteter, mens Dansk Tennisforbund har et strategisk spor i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund, hvor man vil forankre padel i foreningslivet. Så jeg synes, det ville være rigtig ærgerligt, hvis en stor kommune som Esbjerg bare vedtog, at det her skulle være en kommerciel sport for dem, der har råd og netværk, siger han.

Vi skal ikke kun bruge padel til at skabe gode tennisspillere, men vi skal selvfølgelig skabe synergien, når det giver mening. Og når vi synes, det giver mening at gøre padel til en del af tennisklubben, er det fordi, at det foreningsfællesskab omkring padel ikke findes i Esbjerg. Vi har ingen intentioner om at have padel bare for at skabe en pengeko, der kan tjene penge til vores forening for så at lave tennisaktiviteter.

Simon Verner, cheftræner i Esbjerg Tennis Klub

Hvis Esbjerg Tennis Klub får overbevist politikerne om, at padelsporten hører til i foreningslivet, har klubben en aftale med Padel Company, som vil bygge en hal til klubben, mod at få del i lejeindtægterne fra de pay and play timer, der stadig ville blive generet. Omvendt vil tennisklubben også få del i indtægterne og samtidig brugsretten over små 40 ugentlige timer, som kan bruges til blandt andet børne- og ungdomstræning.

- Vi kommer og sætter nogle baner op og laver en aftale om, at de unge og gamle kan få lov til at spille. Det virker ret godt, for så kan de unge spille uden at det koster en bondegård. Det er fint med nogle store og fine centre. Men der skal være noget træning og noget talentudvikling, siger Mikael Thobo Larsen, direktør for Padel Company, og fortæller, at Padel Company allerede har lavet den slags aftaler i andre kommuner.

I Esbjerg er Padel Company klar til at bygge en såkaldt woodpad med fire baner til cirka fire millioner kroner, som skal ligge i forlængelse af den eksisterende tennishal på Gl. Vardevej, hvor Esbjerg Tennis Klub til gengæld må sløjfe en af klubbens eksisterende grusbaner.

- En woodpad er en slags overdækning, hvor man på trælameller lægger en dug. I siderne er der skydevægge, så man på de varme sommerdage kan få vejr og sol ind, og så kan den lukkes af om vinteren hvor man kan sætte varme på, siger Mikael Thobo Larsen.

I Dansk Padelforbund mener Frederik Bentler, at ideen om at lave en overdækket løsning er den helt rigtige.

- Indendørs baner vil være det optimale. Det koster noget mere at bygge noget med tag, men det er svært at etablere træning i vinterhalvåret udendørs, siger han.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Ugeavisen Esbjerg

Musikere får kunstnerhjælp til øvelokaler

Ugeavisen Esbjerg

Restaurant bygger om for millioner: Imens kan kunderne tage i nummer to

Ugeavisen Esbjerg

Tøjbutikken flytter i boghandel og dobler op på plads

Ugeavisen Esbjerg

Verdens bedste skal finde vej i Ribe og Esbjerg

Annonce