Annonce
forside

Nøjagtig 1:87 model af Ribe Jernbane

Der kræses for detaljerne hos Ribe Historiske Model Jernbane Selskab

Ribe Historiske Model Jernbane Selskab har gennem 18 år arbejdet på en nøjagtig kopi af jernbanenettet i Ribe

RIBE – I kælderen under det gamle sygehus mødes en gruppe mænd i deres bedste alder hver tirsdag for at dyrke deres store fælles lidenskab.
 I de kølige kælderlokaler har medlemmerne af Ribe Historiske Model Jernbane Selskab skabt en lille verden af bygninger, marker og måske vigtigst af alt, skinner og modeltog. Modelbanen, som der gennem de seneste 18 år er blevet arbejdet på, er en 1:87 model af togbanenettet omkring Ribe Station anno 1929 fra broen over Østeråen til broen over Tved Å. Og der er ingen tvivl om modellen er i sin helt egen liga, hvad angår detaljegraden og autencitet.

Så realistisk som muligt
- Vi vil lave modellen så realistisk som muligt, så hvad enten der er tale om selve skinnenettet, beplantningen, bygningerne eller andet, er det blevet fremstillet i hånden af materialer, der så vidt muligt svarer til virkelighedens landskab omkring 1929. De cirka 6.000 jernbanesveller er for eksempel skåret i poppeltræ og derefter bejdset, mens skinnerne er fastgjort med knap 23.000 skinnehager. Hegnspælene er fremstillet af flækket egetræ, så ikke én af dem er ens. Alle bygningerne er fremført nøjagtigt efter tegninger, fotografier og beskrivelser, så de fremstår fuldstændig som de så ud i virkeligheden, og sådan kan man blive ved, fortæller Anders Lehnsted – en af stifterne bag selskabet.
 
Opstod ved en tilfældighed

Det er 18 år siden, at selskabet blev etableret af Anders Lehnnsted og Claus Riber. Da Claus flyttede ind som nabo til Anders dukkede der pludselig et modeltog op af Claus Ribers flyttekasser, og så var der lagt i kortene til et samarbejde mellem de to modelbaneentusiaster.

Hurtigt blev de to herrer enige om projektet med Ribe Station, og arbejdet gik i gang på privatadressen på Torvet.

I dag har selskabet seks medlemmer, som ud over at dele en lidenskabelig interesse for modeltog også er eksperter indenfor netop deres specialområde. Nogle har specielt talent for den historiske research, andre for det tekniske, mens andre igen står for fremstillingen af de mange flotte modeller.

Lang vej endnu

Selv om det er 18 år siden, at arbejdet på modelbanen gik i gang, er der stadig lang vej igen, før hele projektet er færdigt. Modelbyggerne mangler stadig historiske tegninger, fotografier og lignende fra bygninger på strækningen, så hvis der er nogle af UGE-Avisens læsere, som skulle ligge inde sådan nogle, står Ribe Historiske Model Jerbane Selskab klar til at tage imod med kyshånd.

Annonce