Annonce
Byudvikling

Betty Nansen Teatret skal ombygges: Farvel til kæmpe reklamebanner - goddag til åben terrasse

Sådan forestiller man sig, at Betty Nansen Teatret ser ud om et års tid. Åben terrasse på 1. sal og nyt indgangsparti. Illustration: Praksis Arkitekter
Betty Nansen Teatrets oprindelige terrasse på 1. sal genetableres, publikumsfaciliteterne forbedres, og adgangsforholdene lettes. Alt sammen sker i forbindelse med en større renovering af det mere end 150 år gamle teatersted.
Annonce

En af Frederiksberg Allés mest ikoniske bygninger står foran en gennemgribende renovering. Betty Nansen Teatret skal på én og samme tid moderniseres og føres tilbage til den oprindelige stil.

Først og fremmest skal terrassen på 1. sal genetableres. Siden 1980 har teatrets 1. sals-facade været uden vinduer og skæmmet af et stort reklamebanner.

Sådan ser Betty Nansen Teatret ud i dag. Bygningen er fra 1888. Foto: Bo Børresen

Nu skal en ombygning skabe et mere attraktivt foyerområde, der åbner sig mod Frederiksberg Allé, så der dels bliver udsigt til alléens trækroner, samtidig med at der bliver lukket mere lys ind, og dels så man fra gaden kan opleve et levende hus.

Den kommende terrasse genetableres som en parisisk inspireret balkon med i alt ti søjler. Ligesom før 1980 skal der alleryderst etableres et rækværk af støbejern.

Annonce

Nyt indgangsparti

En anden væsentlig ændring, der venter Betty Nansen Teatret, er nye adgangsforhold. Den udvendige indgangstrappe bliver smallere, så der opstår symmetri omkring det eksisterende hovedindgangsparti.

Desuden kommer der en indgang mere ved at reetablere en blændet dør til højre for hovedindgangspartiet. Indgangen bliver niveaufri og giver dermed gode adgangsforhold for kørestolsbrugere og gangbesværede.

Betty Nansen Teatret

Frederiksberg Allé 57 har været kultursted siden 1857. Det begyndte som traktørsted med musikunderholdning.

Fra 1869 blev serveringen suppleret med teaterforestillinger under navnet Frederiksberg Morskabsteater, og i 1888 opførtes den nuværende bygning.

I 1917 købte den velansete skuespillerinde, Betty Nansen, teatret og var så ubeskeden at opkalde det efter sig selv. Med korte afbrydelser styrede Betty Nansen stedet frem til sin død i 1943.

Teatret har haft mange navne gennem tiderne. Da Morten Grundwald blev teaterchef i 1980 hed det Allé-Scenen. Han ændrede navnet tilbage til Betty Nansen Teatret, som det har heddet lige siden.

Den blændede dør til venstre for hovedindgangspartiet bliver til nyt vinduesparti. Indenfor nedlægges det nuværende billetkontor, og der etableres siddeområde, som muliggør at teatret åbner sig på hjørnet ud mod Asgårdsvej.

Annonce

Bettys underskrift som skilt

Ombygningen indeholder også udskiftning af teatersalens defekte ventilationssystem samt etablering af ventilation i teatrets forhus og foyerområder. Derudover etableres der akustikpuds i loftet og akustisk dæmpning på vægge, ligesom toiletforholdene forbedres.


Frederiksberg og især kvarteret omkring Frederiksberg Allé har en lang og stolt teatertradition, som er en meget vigtig del af byens kulturhistorie.

Nikolaj Bøgh (K)


Endelig udskiftes det store skilt på facaden ud mod Frederiksberg Allé. Det nye skilt udformes som Betty Nansens originale underskrift som lysskilt i hvid neon.

Annonce

Ventes færdig primo 2022

Ombygningen af Betty Nansen Teatret igangsættes til maj og ventes færdig i begyndelsen af 2022. Formand for kultur- og fritidsudvalget, Nikolaj Bøgh (K), glæder sig allerede:

- Frederiksberg og især kvarteret omkring Frederiksberg Allé har en lang og stolt teatertradition, som er en meget vigtig del af byens kulturhistorie. Det er vigtigt, at vi sikrer, at de teatre, der fortsat eksisterer på alléen, har gode udviklingsmuligheder med respekt for den historie, de repræsenterer, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, at ombygningen af Betty Nansen Teatret rammer en rigtig god balance, hvor bygningens historie bliver tydeliggjort, samtidig med at der kommer langt bedre publikumsfaciliteter, og der bliver ryddet op i de mange, lidt tilfældige ombygninger, som teatret har været genstand for en del gange.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Flere grønne gavle, tak

Debat

Er bæredygtighed da virkelig så slemt?

Annonce