Annonce
Vandværk

Blødt vand på vej: Opførelsen af Danmarks første højhusvandværk er i gang

Første spadestik er måske så meget sagt, men borgmester Simon Aggesen (K) var ikke sen til at bestige en af de entreprenørmaskiner, som allerede har indtaget byggegrunden, hvor Frederiksbergs nye vandværk skal opføres. Foto: Jacob Crawfurd/Byrd
Det forberedende arbejde er slut. Nu igangsættes byggeriet af Frederiksbergs nye, bæredygtige vandværk, som fra 2022 skal forsyne byens borgere med blødgjort vand.

Frederiksberg Forsyning har indledt opførelsen af det vandværk, der fra 2022 skal levere blødt vand til alle i byen. Byggeriet ligger på forsyningens grund på Stæhr Johansens Vej 38.

For at udnytte pladsen på grunden bedst muligt, bliver vandværket bygget i fire etager plus kælder. Det gør bygningen til Danmarks første højhusvandværk. Værket kommer til at indeholde et blødgøringsanlæg, som behandler det vand, der sendes videre til forsyningens kunder.

Adm. direktør i Frederiksberg Forsyning Søren Krøigaard, borgmester Simon Aggesen (K) og kommunalbestyrelsesmedlem og formand for Frederiksberg Vand A/S Thyge Enevoldsen (EL). Foto: Jacob Crawfurd/Byrd

- Det bliver utrolig spændende at følge byggeriet af vores nye vandværk. Både fordi det er et unikt byggeri og det første af sin slags i Danmark, og fordi vi kommer tættere på en mindre "tilkalket" og mere bæredygtig hverdag, efterhånden som byggeriet skrider frem. Det harmonerer med vores mål om, at Frederiksberg skal være landets mest bæredygtige kommune, siger borgmester Simon Aggesen (K).

Annonce

Blødgøring reducerer mængden af kalk i vandet, som gør, at Frederiksbergs borgere kan spare på for eksempel rengøringsmidler og shampoo – og knofedt, når genstridig kalk skal fjernes fra badeværelsesfliserne. Desuden vil vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruge mindre energi og holde længere, hvilket giver et plus i både husholdnings- og CO2-regnskabet.

Til gavn for miljøet

Kommunalbestyrelsesmedlem Thyge Enevoldsen (EL), som også er formand for Frederiksberg Vand A/S, siger:

- Blødgøring af vandet vil på længere sigt føre til mindre tilkalkede vandrør og -installationer. På den måde bruges der mindre energi på at sende vandet ud til borgerne, og vi vil se et mindre behov for reparationer. Det er med til at holde udgifterne på driften af vandledningsnettet nede, og så gavner det jo miljøet hver gang, vi finder måder at reducere energiforbruget, fastslår han.


Blødgøring af vandet vil på længere sigt føre til mindre tilkalkede vandrør og -installationer.

Thyge Enevoldsen (EL)


Det kommende vandværk skiller sig også ud ved at have et stort, indbygget  varmepumpeanlæg. Anlægget skal trække energi ud af drikkevandet ved at nedkøle det, mens en varmeveksler i varmepumpeanlægget sørger for at sende varmen videre til fjernvarmesystemet. Varmepumpen vil kunne producere op til 40 gWh varme om året. Det svarer til knap seks procent af det samlede varmeforbrug på Frederiksberg.

- Det er seks procent lokalt produceret varme, som vi derfor ikke behøver at købe fra de store centrale kraftvarmeværker. Det er et fint eksempel på, hvordan vi reducerer fjernvarmeforsyningens CO2-aftryk og tænker i genanvendelse og bæredygtigt brug af ressourcer, udtaler administrerende direktør i Frederiksberg Forsyning, Søren Krøigaard.

Annonce

5,4 mio. kubikmeter vand

Byggeriet af vandværket udføres af konsortiet Arkil Krüger. Projektchef i Krüger, Line Bessermann, siger:

- Vandværket skal behandle 5,4 millioner kubikmeter vand om året og bliver udført med topmoderne tekniske løsninger, der alle gavner miljøet. Blødgøringsanlægget kommer til at reducere hårdhedsgraden i vandet fra 22-30 dH til cirka 10 dH. Det betyder lavere energi- og kemikalieforbrug, så miljøbelastningen mindskes markant. Det er en investering i ren bæredygtighed, fastslår hun.

Sådan tænkes Frederiksberg nye vandværk at tage sig ud, når det står færdigt i 2022. Illustration: Gottlieb Paludan Architects

Der er tænkt over detaljerne i forbindelse med designet af bygningen. Afdelingschef Jess Thiel i Arkil A/S forklarer:

- En af udfordringerne har været at designe et hus, der passer til det beskedne areal, vandværket skal ligge på. Derudover skal det kunne rumme alle de tekniske installationer, som et moderne vandværk kræver, samtidig med at det skal være fleksibelt, så bygningen er fremtidssikret.

Opførelsen af byens kommende vandværk på Stæhr Johansens Vej er godt i gang. Foto: Jacob Crawfurd/Byrd
Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

Annonce
Annonce
Indland

Forfatter Anders Bodelsen er død

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce