Annonce
Royal serie (1:3)

Christian den 10. var indlagt på Peter Bangs Vej

Kong Christian X på sin daglige ridetur i København. Billedet er fra 1941. Foto: Ritzau Scanpix.
Indtil 1984 fungerede Diakonissestiftelsen på Peter Bangs Vej også som hospital - endda et kongeligt et af slagsen. Her er historien om, da Christian den 10. for anden gang inden for få måneder på dramatisk vis blev indlagt på Diakonissen.
Annonce

Det er 19. oktober 1942. Danmarks konge, Christian den 10., er på sin daglige ridetur i det indre København, da hans hest pludselig løber løbsk ved Kastellet. Kongen bliver slynget mod jorden og er ilde tilredt. Han har blandt andet pådraget sig svære læsioner i hovedet.

Blødende fra hovedet men dog ved bevidsthed er det sidste Kongen siger, inden han i hast fragtes til Frederiksberg: - Jeg afgiver ikke regentskabet.

Kongen indlægges akut på Diakonissestiftelsen. Den første uge efter rideulykken udvikler hans tilstand sig, så der reelt er fare for Kongens liv.

Sådan så sygeværelset på Diakonissestiftelsens afdeling B II ud, hvor Kong Christian den 10. var indlagt i 1942. Foto: Diakonissestiftelsen

I årbogen for 1942/43 skriver Diakonissestiftelsens ledelse:

- Takket være Kongens stærke Konstitution var Saarforløbet over Forventet; men der kom en Lungebetændelse til, som angreb Hjertet stærkt, og Tilstanden gav nu Anledning til den største Ængstelse. Dronningen (Dronning Alexandrine, red.) var Nat og Dag hos Kongen.

Læs også seriens to øvrige royale fortællinger:Det var i Falkonersalen, at man første gang 'tog den én gang til for Prins Knud' og Badekarret og det kongelige trekantsdrama på Frederiksberg Slot

I årbogen står endvidere:

- Paa Bestyrelsesmødet Onsdag den 21. Oktober var Stemningen saa trykket, at man ikke følte sig i Stand til at optage Forhandlingerne. Formanden bad blot en Bøn for Kongen og erklærede derefter Mødet for hævet. Efter fem Dages angstfyldt Spænding indtraadte der dog en væsentlig Bedring og Glæden var stor, da det vedblev at skride jævnt fremad. Kongen kom atter op og forlod Hospitalet den 22. November.

Annonce

Tilbage på tronen

Selvom Christian den 10. ikke var meget for at afgive magten, kunne han ikke forhindre, at ældstesønnen, Kronprins Frederik, 27. oktober 1942 blev indsat som fungerende statsoverhoved. Blot 13 dage senere havde kronprinsen udpeget Erik Scavenius som ny statsminister.

Kronprins Frederik fungerede som statsoverhoved frem til 15. maj 1943, hvor Kongen var tilbage på tronen efter indlæggelsen på Diakonissestiftelsen.

I dag har rusmiddelbehandlingscentret, Novavì, mødelokale præcis dér, hvor Christian den 10. var indlagt. Foto: Bo Børresen

Hospitalsopholdet efter rideulykken var i øvrigt ikke Kongens eneste indlæggelse på Diakonissestiftelsen i 1942. I Stiftelsens årbog fra 1941/42 står:

- Den 21. Juni blev Hans Majestæt Kongen indlagt som Patient paa Diakonissestiftelsens Hospital (...) Indlæggelsen skyldtes Symptomer paa Galdesten og svær Gulsot. Man var forberedt paa, at Operation kunde blive nødvendig; men Lægerne mente at turde vente en Uge. Fem Dage efter Indlæggelsen indtraadte der imidlertid en Bedring; Galdeafløbet kom i Gang, og Gulsoten tabte sig. Herefter var Faren overstaaet, og Hans Majestæt blev bedre Dag for Dag.

Annonce

Kongelig taknemmelighed

Ved begge indlæggelser indrettede Diakonissestiftelsen et afsnit forbeholdt Kongen og således i behørig afstand fra hospitalets øvrige indlagte. Kongen blev naturligvis tildelt det største sygeværelse, mens nabostuen blev omdannet til opholdsværelse for Dronning Alexandrine.

I maj 1943 kastede de to vellykkede ophold på Diakonissestiftelsen en kongelig ros af sig i form af et telegram, hvor Christian den 10. - som svar på et telegram sendt i hans retning - skriver:

- Min hjertelige Tak for Hilsenen! Mindes med Taknemmelighed den Pleje, jeg var Genstand for. Christian R.

Samme år (1943) beslutter Kongen ydermere, at overskuddet ved salget af et genoptryk af hans bog om Kong Christian IX's forældre skal tilfalde Diakonissestiftelsen. Overskuddet viste sig at blive på hele 10.000 kroner.

Annonce
Annonce
Debat

Konservative svigter vores butikker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Efterlysning

Efterlysning: Kender du, eller er du manden, der fik hjertestop på hjørnet mellem Finsensvej/Sønderjyllands Allé d. 9. juli?

Klumme

Hovsa, hvor blev retssikkerheden lige af?

Klumme

Byen & Præsten

Debat

Vestfrederiksberg har brug for mere fokus

Debat

Lad os styrke trafikkulturen

Hæder

Lisbeth og Ole er årets nytænkende købmænd

Annonce