Hvad gør man, når man ikke kan finde lige præcis den taske, som opfylder ens behov? De fleste finder den næstbedste løsning og stiller sig tilfreds med det.
Men ikke Anne Hjorth. Hun gik såmænd selv i gang med at designe en skindtaske, der passede lige præcis til hendes 15 tommer store bærbare computer og de øvrige småting, hun skulle have med sig rundt.
Det var i 2014 og blev den spæde start på Annes eget taskebrand: 'Jucos by A'.
- Jeg oprettede virksomheden i 2015, men det var først året efter, at der kom skub i sagerne, forklarer Anne og uddyber:
- Jeg gik på KEA (Københavns Erhvervsakademi, red.), og da jeg skulle lave mit afgangsprojekt, valgte jeg at gå i praktik i min egen virksomhed.
Navn efter en kat
Historien bag navnet 'Jucos by A' er lidt speciel, fortæller Anne:
- Navnet stammer fra min barndoms familiekat. Den hed egentlig Miggie, men af en eller anden grund kaldte vi den altid for Djugos. Det navn har jeg så justeret lidt, så det blev mere internationalt og flottere grafisk, forklarer Anne, der er uddannet skiltetekniker.
- Så Djugos blev til Jucos, og så tilføjede jeg 'by A' (A som i Anne, red.), for at gøre det lidt mere personligt.
Kunne ikke tråde en nål
Anne har fra hele tiden haft en ambition om at fremstille sine design i Danmark.
- Men da jeg dårligt kunne tråde en nål, måtte jeg have hjælp, fortæller hun.
Hjælpen fandt Anne i Hillerød, hvor hun indledte et samarbejde med Anni Johansen, som har mere end 45 års erfaring inden for skindbranchen.
Anne HjorthSkindene køber jeg gennem en familieejet virksomhed i Rødovre.
Første kollektion fra 'Jucos by A' blev således syet i Hillerød. Men som salget steg, kunne det ikke længere hænge sammen, og Anne måtte på udkig efter en ny producent.
- Efter en lang søgeproces fandt jeg frem til et sted i Indien, som kunne producere taskerne, fortæller Anne.
Sat i bero
Det blev dog kun til en enkelt kollektion, inden Anne valgte at trække stikket til Indien:
- Det blev for omstændigt med en produktion i Indien. Designet og taskerne blev udført med stor præcision, men jeg havde ikke ordentlig føling med, hvad der foregik. Jeg havde ingen mulighed for at tjekke, hvilke omgivelser eller arbejdsforhold mine design blev fremstillet under, så jeg stoppede samarbejdet.
Herefter måtte Anne igennem en ny søgeproces. Denne gang i Europa, hvor valget faldt på Italien:
- Jeg fik kontakt til en familieejet virksomhed i Milano. Her blev jeg modtaget med åbne arme og stor passion og ekspertise inden for taskeproduktion. De nåede også at lave nogle prototyper, men efter mange overvejelser og samtaler kom jeg alligevel i tvivl, og i starten af 2019 satte jeg det hele i bero.
Learning by doing
Pausen fra taskerne varede knap halvandet år, men i sommeren 2020 var Anne igen parat til at forfølge sin iværksætterdrøm. I mellemtiden havde coronapandemien lukket Danmark, ja det meste af verden, ned. Der var således ingen vej uden om: Anne måtte selv sy sine tasker.
- Det var 'learning by doing'. Jeg havde selvfølgelig lært lidt gennem årene - ikke mindst af Anni Johansen, som jeg søgte rigtig mange råd hos og stadig har kontakt med. Men ellers har jeg prøvet mig frem og set ufattelig mange Youtube-videoer, fortæller Anne.
Anne HjorthUsikkerheden var omvendt med til at give mig det skub, der skulle til for, at jeg nu satser et hundrede procent på 'Jucos by A'.
Produktionen af tasker og punge foregår hjemme i lejligheden på Mathildevej. Dermed er Anne tilbage ved sit oprindelige ønske om at lave danskproducerede, håndsyede produkter. Også materialerne er danske:
- Skindene køber jeg gennem en familieejet virksomhed i Rødovre, som kun bruger godkendte skind og læderhud, oplyser Anne, der siden årsskiftet har haft fuld fokus på sin virksomhed:
Bliver på Frederiksberg
- Jeg havde et vikariat som arkivar hos Nykredit. Da det udløb ved årsskiftet, kunne jeg godt have valgt at søge et nyt job. Men coronasituationen gjorde det hele lidt usikkert. Usikkerheden var omvendt med til at give mig det skub, der skulle til for, at jeg nu satser et hundrede procent på 'Jucos by A', siger Anne og ser fremad:
- Indtil videre går det fint. Jeg får hele tiden nye bestillinger. Ikke flere end at jeg selv kan fremstille alt og lægge sidste hånd på ved at skrive en lille personlig besked, som jeg vedlægger i æsken med det færdige produkt. Men det er da målet, at virksomheden skal vokse, siger Anne og tilføjer:
- I første omgang glæder jeg mig til, at jeg fra 1. marts tager et lejet lokale i brug, hvor der både bliver plads til værksted og showroom. Og jeg bliver på Frederiksberg, forsikrer Anne:
- Lokalet ligger på Hospitalsvej mellem Smallegade og Howitzvej. Det er godt nok et kælderlokale, men jeg nok få lavet nogle fine skilte, så folk kan få øje på mig og min lille virksomhed.
_