Annonce
Frederiksberg

Daginstitutioner bag facaden: Forsker: »Læs juleevangeliet i stedet for tilsynsrapport«

Ole Henrik Hansen. - Foto: Pressefoto, DPU

Tilsynsrapporterne er, ifølge børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), arbejdsredskaber til at højne den pædagogiske praksis. staging-kbhlivdk.kinsta.cloud har søgt aktindsigt i tilsynsrapporterne for perioden 2015 - 2017 i en af de udskældte institutioner fra Dokumentaren: ‘Daginstitutioner bag facaden.’

»Man skal huske, at tilsynsrapporterne er udtænkt som et arbejdsredskab til at udvikle den pædagogiske praksis,« sådan udtaler børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) til staging-kbhlivdk.kinsta.cloud, i en tidligere artikel om Fie og Jan der tog deres barn ud af en københavnsk institution, efter det gik op for dem at institutioner var med i dokumentaren: ’Daginstitutioner bag facaden.’

Fra grøn til gul og rød

staging-kbhlivdk.kinsta.cloud har søgt aktindsigt i tilsynsrapporterne for Fie og Jans institution. Tilbage i 2015 var havde institutionen seks grønne anmærkninger, i 2016 seks gule anmærkninger, hvorefter de røde anmærkninger også blev en del af tilsynsrapporten.

Annonce

Lektor: Uansvarligt

staging-kbhlivdk.kinsta.cloud har forelagt lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), Ole Henrik Hansen tilsynsrapporternes tilstand. Ole Henrik Hansen kalder det uansvarligt, at en institution over fire år går fra seks gule anmærkninger til seks gule og to røde, uden at det bliver bedre.

»Det er børn, de her pædagoger har ansvaret for, og det er dybt uansvarligt, at det kan ske år efter år.

Annonce

Læs juleevangeliet i stedet

»Ved tilsynsrapporter handler det om at handle og agere på observationerne. Sker det ikke, kan man ligeså godt læse juleevangeliet,« siger Ole Henrik Hansen til staging-kbhlivdk.kinsta.cloud og fortsætter.

»Det handler om kvalificeret ledelse både i institutionen og i forvaltningen. Man skal finde årsagen og rette på den dårlige pædagogiske kvalitet, som tilsynsrapporterne giver udtryk for.

Er flere hænder løsningen?

»Man skal først og fremmest finde årsagen. Hvis man bare ansætter flere pædagoger i en dårlig institution, risikerer man, at der er flere der går rundt og har en dårlig pædagogisk praksis og det er spild af penge ,« siger Ole Henrik Hansen.

Læs også Daginstitutioner bag facaden: Flyttede barn fra udskældt institution og blev tilbudt en dårligere

Annonce

Psykolog: Det er skadeligt

»Hvis det her er virkeligheden i et helt vuggestueliv, er det skadeligt for vuggestuebarnet,« fortæller specialist i pædagogisk psykologi og klinisk psykolog, Lone Hygum.

Lone Hygum og forklarer, at barnet kan få nogle udviklingssårbarheder, der giver udfordringer i forhold til for eksempel at bearbejde sanseindtryk, regulere følelser og indgå i sociale fællesskaber.

Hvad med normeringen?

»Når der er så få voksne som der er, er det ekstremt vigtigt, at de voksne, der er der, gør sit allerbedste. Især i forhold til de 0-3-årige. De er i gang med deres primære tilknytning. De skal have hjælp til udvikling af sprog, til at regulere deres følelser, til at afstemme sig med omverdenen og til at få stimuleret deres nysgerrighed og opmærksomhed. Vuggestuebarnet skal mødes i dets nysgerrighed på verdenen, og ikke mindst have omsorg og voksenkontakt.”

Annonce

Tilsyn ændret i 2016

I et telefoninterview med staging-kbhlivdk.kinsta.cloud fortæller Jan Hoby, næstformand Landsforeningen for socialpædagoger (LFS) der organiserer Københavns pædagoger, at Københavns kommune er i fuld gang med at sikre, at den pædagogiske kvalitet bliver bedre og mere ensrettet. Han slår fast, at indsatsen i den udskældte institution, hvor Fie og Jans barn gik, er i fuld gang

Ifølge Jan Hoby skyldes ændringen fra grøn til gul og rød, at Københavns kommunes pædagogiske konsulenter i 2016 begyndte at bruge en ny observationsmetode, ’Kvalitetsudvikling i daginstitutioner’ kaldet KIDS.»

Tilsynsrapporterne fra 2015 til 2019

 • – 2015 - seks grønne
 • – 2016 - seks gule
 • – 2017 - Fem gule og en rød
 • – 2018 - Fem gule og en rød
 • – 2019 - Fire gule og to røde
 • Grøn betyder, at man skal vedligeholde indsatsen.
 • Gul betyder, at man skal tilpasse indsatsen.
 • Rød betyder, at der er behov for en ny og ændret indsats.
 • Kilde. I en af de to udskældte institutioner fra dokumentaren, ’Daginstitutioner bag facaden’ går institutionens tilsynsrapport fra at have seks grønne anmærkninger til fire gule og to røde i 2019. Der er ikke noget tidspunkt, hvor det, på papiret, går bedre, til trods for at tilsynsrapporterne, ifølge Jesper Christensen, burde være et arbejdsredskab til at styrke den pædagogiske kvalitet.
 • FIGUR 1
 • Ændret fokus i 2018
Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Politiansat tiltalt for moms- og skattesvindel for 736.000

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce