Annonce
Klumme

Det gamle kapel

Søndre Kapel. Foto: Nikolaj Bøgh
Annonce

Fra midten af 1800-tallet voksede Frederiksberg voldsomt. Flytningen af demarkationslinjen rundt om København ind til søerne muliggjorde et omfattende nybyggeri i området, som også medførte behov for langt mere begravelseskapacitet.

Frederiksberg Ældre Kirkegård blev udvidet kraftigt flere gange, men det var tydeligt, at den alligevel snart ville løbe tør for plads, og allerede i 1865 indviede man en ny kirkegård ved Søndre Fasanvej, som fik navnet Frederiksberg Sogns Assistens Kirkegård. Den skiftede navn til Solbjerg Kirkegård i 1926 og til Solbjerg Parkirkegård i 1998.

På kirkegården, som ved hyppige udvidelser frem til 1891 blev en af landets største, var der også behov for kapeller, hvor en del af begravelserne kunne foregå fra. Først opførte man Søndre Kapel 1876 og i 1890 Nordre Kapel, som blev nedrevet i 1963.

Men Søndre Kapel eksisterer fortsat, selvom det er længe siden, det har været brugt som kapel. Det er tegnet af arkitekten Harald Drewsen i en italienskinspireret, historicistisk stil med åbne loggiaer langs begge langsider. Tårnet, som står i gråt puds i modsætning til resten af kapellets røde sten, blev nyopført i 1935.


Forhåbentlig kan den spændende bygning engang med tiden få en ny funktion, eventuelt til kulturformål. Det fortjener den

Nikolaj Bøgh


I 1908 blev kapellet udstyret med glasmosaikker med Jesus 12 disciple. Drewsen var ud af en kendt familie af papirfabrikanter, som gennem mange år ejede Strandmøllen i Nordsjælland og blandt andet også talte papirfabrikant Michael Drewsen, der regnes for det moderne Silkeborgs grundlægger.

Familien var meget tæt knyttet til H.C. Andersen, og Harald Drewsens mor Nicoline Drewsen, født Collin, var datter af Andersens store velgører, gehejmekonferensråd Jonas Collin. Harald Drewsen var gift med sin kusine Ingeborg, født Lind, som ligeledes var barnebarn af Jonas Collin.

I H.C. Andersens testamente var Harald Drewsen betænkt med et mindre pengebeløb. Han blev færdig på Kunstakademiets arkitektskole 1866 og senere ansat som bygningsinspektør for Frederiksberg by og sogn, og det var i den egenskab, han fik til opgave at tegne kapellet. Han har derudover blandt andet tegnet Skolen på Niels Ebbesens Vej, i dag Skolen ved Søerne.

Harald Drewsen fik kun kort tid i embedet og døde kun 42 år gammel i 1878. Kapellet lukkede definitivt for begravelser 1. april 2008, og har siden kun været anvendt meget sporadisk til blandt andet koncerter og er i dag præget af ret mangelfuld vedligeholdelse.

Det er et meget smukt rum, som står intakt med lysekroner, bænkerækker og diverse tidstypiske former for udsmykning. Forhåbentlig kan den spændende bygning engang med tiden få en ny funktion, eventuelt til kulturformål. Det fortjener den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

En tester af planlægning

Debat

Noget godt har coronaen gjort

Kultur

Aveny-T mister milliontilskud

Debat

Konservativ ordentlighed?

Annonce