Annonce
Royal serie (2:3)

Det var i Falkonersalen, at man første gang 'tog den én gang til for Prins Knud'

Arveprins Knud fotograferet i forbindelse med sin 60-års fødselsdag 27. juli 1960 - altså små to år efter besøget i Falkonersalen. Foto Willy Lund/Ritzau Scanpix
Vendingen 'så ta'r vi den én gang til for Prins Knud' tog sit udspring i Falkonersalen på Falkoner Allé i 1958 og blev udødeliggjort året efter i Cirkusrevyen. Men hvad var det med ham Prins Knud, og hvor kommer der en balletpremiere ind i billedet?
Annonce

Lad os begynde med at få slået fast, hvem Prins Knud - eller rettere Arveprins Knud - var. Knud var søn af Kong Christian den 10. og lillebror til Frederik den 9., som var konge af Danmark fra 1947 til 1972.

24. november 1958 var Arveprins Knud og hans hustru, Arveprinsesse Caroline Mathilde, til premiere på balletten 'Det forsinkede stævnemøde' i Falkonersalen på Falkoner Allé. Balletten indeholdt blandt andet en særlig vovet scene.

Dette 2020-billede fra Falkonersalen er taget fra den stolerække, hvor arveprinseparret overværede balletten tilbage i 1958. Stolene er udskiftet, og der er ikke længere kongeloge i Falkonersalen, men man kan godt fornemme, at vinklen er for spids til, at man kan se hele scenen. Foto: Bo Børresen

Efter forestillingen spurgte scenedirektør og impresario, Ingvar Blicher-Hansen, interesseret til, hvad arveprinseparret havde syntes om stykket og ikke mindst den kontroversielle scene. Hertil måtte Arveprinsesse Caroline Mathilde svare, at de desværre ikke havde kunne se den del af scenen fra kongelogen, som var placeret alleryderst til venstre i salen.

Læs også seriens to øvrige royale fortællinger:Christian den 10. var indlagt på Peter Bangs Vej og Badekarret og det kongelige trekantsdrama på Frederiksberg Slot

Det kunne direktøren ikke have siddende på sig. Insisterende kommanderede han derfor ensemblet til at spille scenen igen. Denne gang kun i overværelse af arveprinseparret - og af B.T.-journalisten Arne 'Myggen' Hansen.

Annonce

Revyhit

Dagen efter skrev Arne 'Myggen' Hansen en artikel i B.T. om episoden. Artiklen vakte megen opsigt og dannede ikke mindst grundlag for en revyvise i Cirkusrevyen året efter. Teksten til 'Så ta'r vi den én gang til for Prins Knud' stod Erik Leth for, musikken var af Sven Gyldmark, mens skuespillerinde Birgitte Reimer fremførte visen, som straks blev et hit. Med ét var udtrykket 'Så ta'r vi den én gang til for Prins Knud' udødeliggjort.

Det er den forreste stolerække til højre i billedet, hvor der engang var kongeloge i Falkonersalen. Foto: Bo Børresen

I visen fremstilles Arveprins Knud, der i forvejen ikke var blandt Kongehusets mest populære, som lidt langsomt opfattende. I tilfældet med balletten i Falkonersalen var det dog ikke en helt fair fremstilling. Her var tale om et begrænset udsyn fra kongelogen snarere end en langsomt opfattende arveprins.

Det ændrer imidlertid ikke på, at vi den dag i dag benytter udtrykket 'Så ta'r vi den én gang til for Prins Knud', når nogen ikke helt har forstået noget og har brug for en gentagelse. Vendingen er blevet almindelig sprogbrug. Men det hele begyndte altså med en ballet i Falkonersalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Brug kulturlivet - også under corona

Valby

Minister fordømmer flugtbilist efter femårig piges død: - Jeg har sjældent set magen til fej og krysteragtig adfærd

Hæder

Claus Hempler er Årets Frederiksberg Kunstner

Debat

Hvor bliver de grønne tiltag af?

Debat

John Winther skal hædres

Klumme

Jeg går helt fra snøvsen

Klumme

Den største beslutning

Annonce