Annonce
Klumme

Frederiksberg – et vidt begreb

Her i byen mener vi naturligvis, at Frederiksberg er noget ganske særligt, som vi helt bestemt har monopol på. MEN der er faktisk ikke så få steder, der hedder Frederiksberg, skriver Michael Engelbrecht. Foto: Martin Sørensen
Annonce

- Nå, hvor kommer du så fra?

Når en person fra vores omegnskommune får det spørgsmål, er svaret oftest København – og ikke Vesterbro, Østerbro eller Vigerslev. Bevares, der findes en smule lokalpatriotisme i Valby og Østerbro. Men slet ikke som her, hvor en rigtig frederiksberger aldrig kunne finde på at svare andet end Frederiksberg.

Rent faktisk har vi dog langt fra monopol på begrebet Frederiksberg. Der findes ikke så få steder, der bærer dette gode navn.

Mange har sikkert lagt mærke til, at en forstad i Sorø bærer det fine navn. Måske er man stødt på det, når man har søgt info om de lokale skoler, for Frederiksberg Skole ligger i Sorø.

Her er så en længere liste over alle de øvrige Frederiksberg’er i Danmark:

En bebyggelse i Aulum Sogn, Herning Kommune - en bydel i Esbjerg - landbrugsejendom i Humble Sogn, Langeland Kommune – en bebyggelse i Give Sogn, Vejle Kommune - en bebyggelse i Gjerlev Sogn, Randers Kommune – en bebyggelse i Skjern Sogn, Viborg Kommune – en bebyggelse i Tranebjerg Sogn på Samsø– en bebyggelse i Vester Åby Sogn, Faaborg-Midtfyn Kommune – en bebyggelse i Voer Sogn, Brønderslev Kommune – og endelig en bebyggelse i Vorup Sogn, Randers Kommune.

I Roskilde ligger Frederiksberg Huse på Knudsvej til minde om, at bydelen tidligere hed Frederiksberg.

Vores Frederiksberg stammer fra 1600-tallet. Forløberen var ”Ny Hollænderby” eller ”Ny Amager”, som Frederik 3. gav til 20 bønder af hollandsk afstamning fra Amager. De opførte deres gårde på begge sider af den nuværende Allégade. Svenskekrigene 1658—60, misvækst og ildebrand tog dog pynten af projektet, og da bønderne ikke kunne betale deres skatter, blev jorden taget fra dem i 1698 og lagt ind under det Frederiksberg Slot, som kongen var ved at planlægge.

Frederik 4. var inspireret af rejser i Frankrig og Italien og besluttede at bygge et lystslot i sydlandsk stil på Bakken. Slottet blev opført 1699-03, ligesom de to parker Søndermarken og Frederiksberg Have blev anlagt som franske barokhaver. Han gav slottet navnet ”Friederichs Berg”, og en genopbygget landsby tog i løbet af 1700-tallet navn efter slottet – Frederiksberg.

Så kan vi ikke snart få aflivet ”Valby Bakke”, som diverse københavnere og andre historieløse typer bliver ved med at fremføre. Herunder Peter Sommer, der i 2004 skrev sangen om bare at snakke på ”Valby Bakke”. Men han er jo fra Skanderborg, hvilket må være et forsonende træk.

Frederik 4.'s oprindelige navn Friederichs Berg finder man flere steder i Tyskland. Mest markant er Friedrichsberg - en bydel i Slesvig by – dog navngivet efter hertug Frederik 3. af Gottorp, der var en søstersøn til Christian 4. I bydelen ligger Prinsens Palæ og den såkaldte Günderoths Gård fra 1640, som fungerede som hertugens gæstehus - i dag Slesvigs bymuseum.

Af nyere markante bygninger i nutidens Friedrichsberg kan nævnes Slesvigs banegård, vikingtårnet og Slesvig-Holstens højesteret, som i daglig tale blev kaldt den Røde Elefant.

Hamborg har også sit Friedrichsberg med en station på S-Bahn-linjen Hamburg-Altona, og i de sydlige bayerske skove ved Passau ligger Friedrichsberg - et bjerg 930 m over havets overflade.

Vi skal til troperne for at finde den sidste Frederiksberg i denne omgang. I Ghana – vores tidligere koloni i Vestafrika – ligger Frederiksberg plantage 1,5 kilometer nord for regeringsbygningen Christiansborg. Plantagen blev grundlagt i 1797 til bomuldsbeplanter og kaffe, men gik tabt i 1811 ved Ashanti-stammens angreb. Plantagen lå ud til Salem Road, og der skal stadig være murbrokker fra hovedhuset på toppen af Kuku Hill. Så her går der nogle stolte sorte mennesker rundt og kan prale af, at de er fra Frederiksberg.

Annonce
Annonce
Debat

Er jeg en dårlig mor, Christina?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Den største beslutning

Debat

Levende begravet på Rahbeks Allé

Debat

Konservative svigter vores butikker

Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Efterlysning

Efterlysning: Kender du, eller er du manden, der fik hjertestop på hjørnet mellem Finsensvej/Sønderjyllands Allé d. 9. juli?

Klumme

Hovsa, hvor blev retssikkerheden lige af?

Annonce