Annonce
Frederiksberg

Københavnerdrengen, der skulle tøjle Slagteren fra Bilbao

I en tæt nærkamp mod det store spanske forbillede fra Real Madrid , »Michel«. - Foto: Rune Engstrøm.

LOKAL FODBOLDNOSTALGI. Om en gyldenblond københavnerdreng, der i 80`erne og 90`erne havnede i blandt andet spansk topfodbold. Om et møde med Slagteren fra Bilbao, om omskolingen under Morten Olsen og om en skade, der spolerede drømmen om VM i Mexico.

Annonce

FEATURE: Renè Hansen er født og opvokset på stenbroen på Nørrebro, hvor han trådte sine barnestøvler i Boldklubben Stefan. Men som en blot 10-årig ung talentfuld knægt blev han fisket af traditionsklubben KB, der havde til huse ude på det mere mondæne Frederiksberg.

I nogle optimale fodboldomgivelser, hvor talentet blev fremelsket i en endnu højere grad. Så meget, så den nu 16-årige teenagedreng Renè Hansen blev tilbudt en ret så fristende lærlingekontrakt hos Feyenoord Rotterdam, efter at KBs juniorhold havde deltaget i en international turnering nede i tulipanlandet i Holland. Og et år senere fik han et tilsvarende tilbud fra det italienske opland. Hos »Den Gamle Dame« i Torino - Juventus FC. Dog i første omgang med henblik på at blive udlejet til Atalanta BC.

Men begge gange afslog den unge KBer de ellers flotte kontrakttilbud, da han endnu ikke fandt tiden moden nok til at drage af sted til et vildt fremmed land.

Annonce

KB-debut i 1982

Til gengæld fik den kun 17-årige Renè Hansen debut på KBs 1. divisionshold i 1982.

Blandt andet på grund af hans fine ballast med et pænt antal kampe på både junior- og ynglingelandsholdet. Senere hen ventede der sig ligeledes en stærkt fodboldspillende fremtid på såvel ungdoms- og ligalandsholdet, og hvor især en alvorlig skade i hans immervæk spændende tid i Spanien var med til at spænde ben for udtagelsen til det ypperste - nemlig A-landsholdet.

Et nationalmandskab som en af holdkammeraterne, fra Renès debutkamp for KB, forlængst havde udfoldet sin notoriske målfarlighed på. Nemlig tankcenterforwarden Hans Aabech - også kaldet for »Baronen«.

Debutkampen fandt sted ovre på den jyske hede mod Ikast FS i sæsonens allersidste kamp, som ikke havde nogen betydning for KB, og hvor Hans Aabech samtidig skulle spille sin sidste kamp i den blå og hvidstribede klubtrøje. På togturen blev han imidlertid syg, hvorfor træneren Ole Sørensen ikke så andre udveje end at lade målkongen sidde over. Men på trods af det svigtende helbred, så insisterede den noget uheldsramte Hans Aabech på i det mindste at deltage i taktikmødet, hvor den unge debutant - Renè Hansen - sad med sommerfugle i maven, og lyttede opmærksomt med på de forskellige dessiner.

Og til hans store forbløffelse så han på, hvordan »Baronen« lige pludselig rejste sig lettere omtumlet op ved afslutningen på taktikmødet. Med denne her lille opmuntrende peptalk til sine holdkammerater: »Kom så gutter - nu går I fandme ud, og slår de dèr fra Esbjerg!«

Annonce

Havnede i Las Palmas

Med Renè Hansens gode teknik, udprægede hurtighed, fine overblik, samt en elegant spillestil med en karakteristisk rank rygholdning, så blev det kun et spørgsmål om tid, før det store udland fik øjnene op for den offensive midtbanespiller. Men Herrens veje er som bekendt uransagelige, og alle veje fører til Rom. Hvilket også siger lidt om tilfældighedernes spil, at netop Renè havnede hos La Liga-klubben UD Las Palmas på Gran Canaria.

Det hele begyndte med, at han tog til prøvetræning i den schweiziske klub Grasshoppers. En tur, som den daværende KB-træner Niels-Christian Holmstrøm ikke havde været begejstret for. Den selvsamme træner, der havde demonstreret sin kontante handlekraft til en udebanekamp mod AaB på Aalborg Stadion. I en match, hvor Renè - ifølge Holmstrøms opfattelse - ikke havde evnet at sætte en fod rigtigt i den første halvleg. Hertil modtog han den knastørre træners besked i pausen:

»Det vil være en alt for nem løsning at skifte dig ud. Derfor sætter jeg dig på en ganske simpel mandsopdækningsopgave i anden halvleg, nu når du åbenbart ikke har været i humør til at udføre noget som helst konstruktivt i den første halvleg!«

Men til forskel fra den pålagte skraldemandstjans oppe i Aalborg, så valgte Renè Hansen at trodse Niels-Christian Holmstrøms råd om ikke at tage til prøvetræning hos Grasshoppers i Zürich. Et ultrakort ophold, som kom til at gå godt, og som blev bekræftet af klubbens svenske landsholdsspiller - Mats Gren. Men schweizerne havde imidlertid set sig mere lune på Pierre Larsen fra B 1903.

Til gengæld ville skæbnen, at KB kort efter skulle møde B 1903 i en turneringskamp, hvor også den spanske klub UD Las Palmas havde meldt deres ankomst. For ligeledes at besigtige Pierre Larsen, og for i sidste øjeblik at få hans kontraktunderskrift på bekostning af Grasshoppers.

Dette kom dog Renè Hansen for øre, hvorpå han tænkte: »Nu skal jeg kraftedme vise både spanierne og schweizerne, hvad jeg står for!«

Heldigvis gik han ud og spillede en brandkamp, med såvel et mål og en assist på den personlige konto, hvorfor det hele endte med, at Pierre Larsen røg til Zürich. Alt imens Señor Hansen havnede på den spanske solskinsø på Gran Canaria, hvilket egentlig passede ham endnu bedre.

Annonce

Mødte sit store spanske idol

Snart befandt den lyslokkede Renè Hansen sig i en af verdens bedste fodboldligaer, hvor han måtte knibe sig selv i armen, når han eksempelvis skulle spille over for sit helt store spanske idol fra Real Madrid. Nemlig superelegantieren over dem alle - »Michel«.

Og ovre i den mere grove ende af skalaen, der havde Renè såmænd sine betænkeligheder, da han blev sat direkte over for et af modstanderholdenes nummer 6 på ryggen. Personificeret i »Slagteren fra Bilbao« - Andoni Goikoetxea. Et barsk tilnavn som han fik, dengang han brækkede anklen på selveste Maradona - i en ren og skær vanvidstackling. Et frygtindgydende ry, der blev bestyrket af hans kobberarrede ansigtsudseende, hvortil spanierne kaldte ham »El Feo« - »Den grimme«. Og i kampen mod Athletic Bilbao gjorde det næppe sagen bedre, at den olme basker var blevet iført en hvid ansigtsmaske. Fordi han rendte rundt med en hovedskade, som han skulle beskytte sig selv med, og hvor han i høj grad kom til at minde om hovedpersonen »Jason« i gyserfilmen »Fredag den 13«. Men da matchen blev fløjtet af, kunne den blonde dansker ånde lettet op, da han slet ikke havde været i nærheden af at blive flænset op. Af den åbenbart for dagen nådigt stillede »Slagteren fra Bilbao«.

Annonce

Mexicansk vildyr

Til gengæld slap Las Palmas` danske midtbanespiller ikke så let fra mødet med angriberikonet fra Real Madrid - Hugo Sanchez.

På et hjørnespark til den spanske kongeklub, skulle københavnerdrengen således dække det mexicanske vilddyr op, hvor han var blevet kraftigt advaret imod dennes højt fægtende albuer. Hvad der derimod kom helt bag på den danske midtbanespiller var, da Hugo Sanchez totalt uprovokeret spyttede ham i ansigtet.

Og inden han nåede at reagere på det usportslige optrin, greb holdkammeraten Juan ham beroligende i den ene arm med følgeordene: »Tranquilo, tranquilo - rolig nu, jeg ordner ham mexicaneren senere«.

Og inden herrefighten var ovre, blev Hugo Sanchez båret skadet og smerteslidende ud fra banen, alt imens det haglede nedover ham med æbler, bananer og alverdens vrede skældsord fra det oprørte canariske hjemmepublikum. »Hijo de puta, hijo de puta« - »Din søn af en luder«.

Nu behøvede den forulempede Señor Hansen ikke længere at revanchere sig for den ydmygende spytklat.

Desværre blev Renè Hansen hurtigt ramt af en slem knæskade, mens han spillede i UD Las Palmas. Og selvfølgelig lige midt i en glansfuld periode i 1986, hvor han var temmelig tæt på at blive udtaget til den danske landsholdstrup under ledelse af Sepp Piontek, der kom til at høste masser af succes under fodbold-VM i Mexicos tynde bjergluft. Sammen med blandt andet koryfæer som Laudrup, Elkjær, Arnesen, Olsen og Lerby.

Men for Renès vedkommende blev han ærgerligt nok siet fra i allersidste øjeblik, hvor truppens yderste mandat tilfaldt spidsangriberen fra Lyngby Boldklub, Flemming Christensen. Værre blev det for den gyldenblonde københavnerdreng, at han også kom lidt i klemme i sin spanske klub.

Specielt på grund af den alvorlige skade, samt den helt afgørende problemstilling, at UD Las Palmas kun måtte bruge tre udenlandske spillere af gangen. Bedre blev det næppe af, at lønnen tit og ofte var kraftigt forsinket, hvorfor Renè Hansen besluttede sig for at pakke sydfrugterne sammen - efter alligevel et par dejlige år nede i det spanske. For at skrive kontrakt, med den suveræne bannerfører i dansk fodbold på dette her tidspunkt: Brøndby IF.

Annonce

Omskolet af Morten Olsen

Opholdet i Brøndby kom imidlertid til at forløbe lidt opad bakke, da klubben rådede over ekstremt mange stjernespillere på midtbanen. Blandt andet med navne som Per Frimann, Jan Bartram og Erik »Tryllerik« Rasmussen som de nærmeste konkurrenter.

Samtidig befandt Renè Hansen sig heller ikke helt inde i kridthuset af træneren Ebbe Skovdahls foretrukne spillere.

En kendsgerning, der blev forandret væsentligt på, da Morten Olsen overtog trænerroret i klubben, og hvor Renè blev omskolet til pladsen som en højre wingback. En ny rolle han påtog sig uden at kny, og som i hele optaktsfasen op til turneringsstarten så ud til at skulle blive en stor succes.

Desværre ville skæbnen, at Renè Hansen på ny løb ind i en alvorlig skade, da han fik et brud på den ene ankel - ude i vinterkulden på en vildt knoldet træningsbane. Herefter kom resten af kontraktperioden til at foregå med at blive lejet ud til andre klubber som Helsingør og Ikast FS.

Fra Renè Hansens tid i de rødhvide nationalfarver på ligalandsholdet, husker han tilbage på en anden og mere munter episode, der involverede spirrevippen af en sand landsholdslegende, og en senere hen ret så underholdende TV 2-dansemus - Allan Simonsen.

På en tur til Mellemøsten var han og Renè ude på en lille shoppetur i Kuwait-by, hvor de havde begivet sig ned af en halvskummel gyde.

Her havde den hjemvendte Vejle-spiller til hensigt at købe sig en billig guldkæde. Og mens Allan troppede frisk og frejdigt indenfor i en af de lokale juvelèrbutikker, så trippede Renè noget nervøst og utålmodigt udenfor i gyden. For til sidst at se Allan komme glad og fro ud af butikken igen.

Med en kæmpestor guldkæde, der hang dinglende rundt om halsen på ham og hans små spinkle skulderblade. Hvorhenne der til gengæld ikke herskede nogen former for glitter og glimmer - i hvert fald set i et rent materielt perspektiv - kan siges om Renè Hansens valg af en ny dansk fodboldklub, til at slutte sin lange karriere af i. Både som spiller, og senere hen som assistenttræner for Michael Schäfer. Nemlig arbejderklubben fra Sundby Idrætspark - Fremad Amager.

I Renè Hansens tid i Fremad Amager, husker han især tilbage på en altafgørende kamp på udebane mod Viborg FF, hvor Fremad Amager kvalificerede sig til Superligaen, og hvor han selv sprængte den ene trommehinde efter blot 20 minutters spil. Hvorfor han straks blev kørt på det lokale sygehus, og hvor han via en skrattende radioforbindelse hørte om alle amagerkanernes enorme anstrengelser med at klare sig igennem skærene.

Uden deres vigtige anfører i spidsen for slagets gang, som dog kom til at udvikle sig til en sand sejrsrus på turen tilbage til hovedstaden. Nogle kåde oprykningsfestligheder, som den hastigt sammenlappede Renè nødigt ville gå glip af, selvom hospitalet havde rådet ham indtrængende om ikke at træde op i en flyvemaskine.

Hertil lød Renè Hansens lakoniske svar til nogle af Amagerklubbens medrejsende fodboldledere: »Stik mig nu bare et par kolde fra kassen af, så går det sgu nok alligevel!«

Hvilket kun kunne betegnes som sød musik at høre blandt lederne i den så farverige Amagerklub, hvor tingene aldrig løber kedeligt af stabelen. En arbejderklub, der meget symbolsk har deres egen kendingsmelodi. Fra et af Kim Larsens mange hitnumre med omkvædet:

»Vi er dem, de andre ikke må lege med, vi er det dårlige selskab!«

Annonce

Veteranfodbold i Lyngby

Nu om dage arbejder den 53-årige Renè Hansen som seniorprojektkoordinator hos »Alfa Laval«, hvor han har været i de sidste 24 år. Ligesom der fortsat bliver spillet fodbold på henholdsvis veteranholdet i Lyngby og det danske oldboyslandshold. For slet ikke at nævne, at han elsker at drøne rundt på sin racercykel - specielt oppe i det natursmukke Nordsjælland ved Sjælsø.

Endvidere holder han også meget af at dyrke sydens sol, når han eksempelvis drager af sted på ferie til Gran Canaria. Hvortil hans gamle fodboldklub - UD Las Palmas - ingenlunde har glemt ham, når de bliver ved med at sende fribilletter til deres hjemmekampe.

En klub, der med et nærmest selvfølgeligt »claro« fortsat sætter pris på den gyldenblonde dansker, som dengang i midtfirserne hørte til den yngste udenlandske spiller i klubbens historie!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

På bunden af sagosuppen

Annonce