Annonce
Frederiksberg

Kejserinden er ikke værd at mindes: Omdøb Kejserinde Dagmars Plads til Dronning Margrethes Plads

Kejserinde Dagmars buste skal udskiftes med to buster af henholdsvis Dronning Margrethe I og Dronning Margrethe II, hvis det står til David Munis Zepernick. Foto: Bo Børresen
Radikale Venstres David Munis Zepernick sidestiller Kejserinde Dagmar med Adolf Hitlers kone, Eva Braun, og vil have pladsens navn udskiftet. Det Konservative Folkepartis Nikolaj Bøgh er lodret uenig og advarer mod "at hoppe med på tidens fordummende identitetspolitiske bølge."
Annonce

Den lille plads over for Frederiksberg Centret har siden 2006 heddet Kejserinde Dagmars Plads. I 2013 blev der i tilgift rejst en buste af kejserinden. Det skete under stor mediebevågenhed og med deltagelse af blandt andre Prins Joachim og den russiske ambassadør i Danmark.

Ifølge David Munis Zepernick, medlem af Kommunalbestyrelsen for Radikale Venstre, gjorde man således ondt værre. Stod det til ham, havde man for længst ændret pladsens navn og udskiftet busten. Ifølge David Munis Zepernick ligger der ikke taknemmelighed men derimod ussel mammon bag:

(artiklen fortsætter under billedet ...)

Den lille plads over for Frederiksberg Centret har siden 2006 heddet Kejserinde Dagmars Plads. Foto: Bo Børresen

- Modsat mange andre mindesmærker er Kejserinde Dagmars buste ikke rejst af taknemmelige borgere i hendes samtid, men i stedet finansieret af russiske virksomheder, Carlbergfondet og andre danske virksomheder med eksportinteresser i Rusland, siger David Munis Zepernick og tilføjer, at kejserinden heller ikke har nogen kendt tilknytning til Frederiksberg.

Annonce

En buste af Hitlers kone

- Når busten og navngivningen i mine øjne er problematisk, så er det først og fremmest, fordi hun skylder sin kejserindetitel til en af historiens største tyranner, den russiske zar Alexander III, som var en, selv for sin samtid, uhørt brutal og tyrannisk jødehader og -forfølger, siger David Munis Zepernick og fortsætter:

(artiklen fortsætter under billedet ...)

Busten af Kejserinde Dagmar blev rejst i 2013. Foto: Bo Børresen

- Hvis man klarer luften for kongerøgelse og Dagmars danske prinsessetitel, så svarer det lidt til at man opsatte en buste af og opkaldte en plads efter Adolf Hitlers kone, Eva Braun. Det kræver således en betydelig historieløshed og/eller et knæfald for danske eksportinteresser i Rusland at argumentere for, at netop Kejserinde Dagmar skulle hædres med en buste og plads på Frederiksberg.

Annonce

To gange Dronning Margrethe

David Munis Zepernick er klar med et forslag til en navneændring:

- Jeg vil gerne komme de royaltsindede lidt i møde og foreslå, at pladsen med tilhørende royalt inspireret legeplads omdøbes til Dronning Margrethes Plads og tilføjes en buste af både Dronning Margrethe I og Dronning Margrethe II.

(artiklen fortsætter under billedet ...)

- Hvis man klarer luften for kongerøgelse og Dagmars danske prinsessetitel, så svarer det lidt til at man opsatte en buste af og opkaldte en plads efter Adolf Hitlers kone, Eva Braun, hævder David Munis Zepernick (RV). Foto: Bo Børresen

- Det ville ikke bare være en fin gestus til den nuværende folkekære monark, som hun kunne nyde i levende live, men også være et bidrag af historisk relevans og værdi, som på en og samme tid adresserede kritikken af entydig mandlig, hvid dominans og det næsten totale fravær af historiske kvindefigurer i byens rum, siger David Munis Zepernick og tilføjer:

- Vi skal huske på, at den hæder, som et mindesmærke er udtryk for, er et stærkt signal om, hvilke værdier et samfund sætter højst.

Annonce

- Fordummende bølge

Statuer, buster og andre mindesmærker er til debat denne sommer - både nationalt og internationalt. En tro forkæmper for bevarelse af diverse mindesmærker - uanset om de historiske personer ikke altid har været lige fine i kanten - er formanden for kultur- og fritidsudvalget Nikolaj Bøgh (K):

- Her på Frederiksberg skal vi selvfølgelig ikke hoppe med på tidens fordummende identitetspolitiske bølge og forsøge at redigere i fortiden, hvis der er noget i den, vi ikke bryder os om. Fortiden lever vi med, lærer af og respekterer. Den er en del af vores fælles baggrund, siger Nikaloj Bøgh og fortsætter:

(artiklen fortsætter under billedet ...)

- At forestille sig at vi skulle fjerne Kejserinde Dagmars navn og måske ødelægge hendes buste, fordi nogle radikale ikke bryder sig om hendes mand, forekommer mig desuden temmelig absurd, siger Nikolaj Bøgh (K). Foto: Bo Børresen

- At forestille sig at vi skulle fjerne Kejserinde Dagmars navn og måske ødelægge hendes buste, fordi nogle radikale ikke bryder sig om hendes mand, forekommer mig desuden temmelig absurd - og meget lidt ligestillingsorienteret. At pladsen er navngivet efter Dagmar passer fint til Frederiksberg. En stor del af byen er blevet til på hendes tid, siger Bøgh og tilføjer:

- Frederiksberg har altid haft en nær relation til det danske kongehus. Vi har mange andre opkaldelser efter tidens kongelige, navnlig Dagmars bror Kong Georg og hans familie i byens nordlige del.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Løftet pegefinger

Københavns Politi inden udsigt til hedebølge: Vi er nødt til at stramme skruen

Debat

Opkald plads efter Bent Fabricius-Bjerre

Debat

Nye målebånd til kommunen

Læserbrev

Glem ikke p-pladser ved rådhuset

Cirkus

Cirkus Arli holder jubilæumsforestilling

Klumme

Byen og præsten: Drømmestof

Annonce