Annonce
Byliv

Magdalena inviterer fremmede til middag juleaften: For mig er det en berigelse

- Folks instinktive reaktion, når jeg fortæller, at jeg er julevært, er ofte "hvor er du god", "hvordan kan du overskue det", "hvor er du modig". Jeg synes nærmere, det er mine julegæster, der er modige, siger Magdalena Zajfman. Foto: Bo Børresen
Der er ved at indfinde sig en ny juletradition i Magdalena Zajfmans hjem på Guldborgvej: Via Røde Kors og Boblebergs julevenner.dk inviterer hun igen i år vildfremmede til middag juleaften.
Annonce

Hun kender ikke dem, og de kender ikke hinanden, men en fællesnævner for dem alle er, at de har lyst til og mod på at møde nye mennesker at holde jul sammen med.

- Så hvorfor ikke bare springe ud i det og invitere, når nu man som mig har mulighed for at lægge stue og køkken til? spørger Magdalena Zajfman retorisk.

Magdalenas polske baggrund fornægter sig ikke. Når hun inviterer til jul hjemme på Guldborgvej, så er der masser af mad på bordet. Både polsk og dansk julemad. Foto: Bo Børresen

Hvad hun ikke ser som det store, kan for mange virke grænseoverskridende: At invitere vildfremmede mennesker indenfor i ens hjem - og så endda juleaften. Den følelse kan Magdalena imidlertid ikke genkende:

- Jeg har jo både skrevet og talt i telefon med hver især og siger kun ja, hvis jeg kan mærke en vis kemi og gensidig interesse i det enkelte menneske, siger hun eftertænksomt.

Annonce

Kusinens initiativ

Julemiddagen kommer i stand ved, at man melder sig enten som juleven eller som julevært på julevenner.dk. Det var Røde Kors, der i 2012 etablerede den sociale aktivitet 'Juleven'. Siden 2019 har Røde Kors og den digitale fælleskabsplatform Boblberg.dk samarbejdet om aktiviteten med en fælles målsætning om at sikre, at så få danskere som muligt skal sidde ufrivilligt alene juleaften.

I år er det tredje gang, at Magdalena påtager sig rollen som julevært. Første gang var i 2017, og det var faktisk ikke på eget initiativ, fortæller hun:

- Jeg skulle fejre jul med min kusine, der - uden jeg vidste det - var blevet juleven i Røde Kors. Juleaftensdag ringede hun og sagde "jeg tager for resten lige en gæst med, der mangler et sted at fejre jul". Jeg har en polsk baggrund og er opvokset med, at der altid er plads til en ekstra ved middagsbordet, så det var selvfølgelig fint med mig, og vi havde en super aften, beretter Magdalena.


Jeg sagde til mig selv "nu tager du dig sammen og springer ud i det". Det gjorde jeg så, og det har jeg ikke fortrudt et sekund.

Magdalena Zajfman


Efter små to års tilløb meldte Magdalena sig sidste år som julevært:

- Jeg sagde til mig selv "nu tager du dig sammen og springer ud i det". Det gjorde jeg så, og det har jeg ikke fortrudt et sekund.

Annonce

Nysgerrige samtaler

Magdalena åbnede sit hjem - ikke bare for en enkelt julegæst - men for hele fire julevenner plus et vennepar. Alle seks nød godt af Magdalenas gæstfrihed.

- Det var fire vidt forskellige mennesker, der dukkede op. Mennesker med forskellige historier og spændende baggrunde. Det var med til at vise mig, at vi alle kan havne i en situation, hvor vi ikke har nogen at holde jul med eller har lyst til at fejre juleaften på en anderledes måde. Vi havde nogle helt vildt interessante og nysgerrige samtaler med respektfuldhed og med plads til efterfølgende refleksion. En utrolig dejlig aften, fastslår Magdalena.

Julen 2019 har givet 47-årige Magdalena mod på endnu en jul som vært:

- Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville tilbyde mig som julevært igen. Der er selvfølgelig ingen garantier for, at det bliver lige så stor succes som sidste år, men jeg går ind til aftenen med åbent sind, og det er jeg sikker på, at mine gæster også gør, siger hun og fortsætter:

- I år kommer mit vennepar ikke til jul, men selvom der er bordplads til at invitere to mere, så nøjes jeg nu med at invitere fire julevenner ligesom sidste år. Der er jo også nogle coronahensyn, der skal tages.

Annonce

Modige gæster

Magdalena har mange bolde i luften. Hun arbejder i forsikringsbranchen som proceskonsulent og er desuden engageret i flere frivilligprojekter - blandt andet med at støtte tidligere kriminelle i at komme på ret spor jobmæssig.

- Jeg er utrolig nysgerrig på mennesker. Jeg synes, det er en berigelse at lytte til andre mennesker, der fortæller om deres liv, siger Magdalena. Foto: Bo Børresen

Rollen som julevært i Røde Kors er i sagens natur kun én gang om året. Det er til gengæld en - i manges øjne - modig rolle. Bare ikke hvis man spørger Magdalena:

- Folks instinktive reaktion, når jeg fortæller, at jeg er julevært, er ofte "hvor er du god", "hvordan kan du overskue det", "hvor er du modig". Jeg synes nærmere, det er mine julegæster, der er modige. For mig ville det være en overvindelse at skulle række hånden ud og træde ind i et fremmed menneskes hjem - og så endda juleaften. Den tanke virker både angstprovokerende og intimiderende for mig.

Magdalena fortsætter:

- Folk er søde og åbensindede. Jeg tror altså ikke på, at nogen sætter sig til bords juleaften et fremmed sted med det formål at gøre nogen noget ondt. Helt grundlæggende er jeg af den opfattelse, at du jo er nødt til at prøve ting af, hvis du vil finde ud af, hvordan du har det med det. Og så skal man huske på, at jeg også selv får utrolig meget ud af det, siger hun og forklarer:

- Jeg er utrolig nysgerrig på mennesker. Jeg synes, det er en berigelse at lytte til andre mennesker, der fortæller om deres liv. Jeg bliver inspireret og elsker følelsen af at gøre noget godt for andre.

Annonce

Paradoksernes jul

Opfordringen fra Magdalena er krystalklar:

- Kast dig ud i. Gør det i stedet for at gå og tale om det, som jeg gjorde for to år siden. Vi kalder julen for hjerternes fest. Derfor virker det paradoksalt, at der er så mange, der er så lukket om dem selv og familien på lige netop denne dag. Vi bør generelt blive bedre til at tage os af hinanden, og 24. december er det særlig vigtigt. Det kan være tungt at sidde alene vidende om, at stort set alle andre holder jul med familien, pointerer hun.

Magdalenas polske baggrund fornægter sig ikke. Når hun inviterer til jul, så er der mad på bordet. Masser af mad. Både polsk og dansk julemad. Årets fire julegæster hos Magdalena kommer med andre ord ikke til at mangle noget. Der er dog en enkelt ting, gæsterne selv må stå for:

- Jeg synger ikke, og jeg danser ikke om juletræet. Mine gæster skal være velkomne til begge dele, men det bliver altså uden mig, siger Magdalena med et hjertevarmt smil.

- Vi bør generelt blive bedre til at tage os af hinanden, og 24. december er det særlig vigtigt, fastslår Magdalena Zajfman. Foto: Bo Børresen

Kunne du tænke dig at være enten julevært eller julegæst, så er tilmelding muligt helt frem til 22. december. Se mere på julevenner.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Revykongens villa

Frederiksberg

En tester af planlægning

Sundhed

Snup en lyntest ved Meny på Nordens Plads

Debat

Noget godt har coronaen gjort

Kultur

Aveny-T mister milliontilskud

Annonce