Annonce
Diversitet

Multinationalt: Det mangfoldige Frederiksberg

Foto: Marc Dietrich/Ritzau Scanpix
19 procent af Frederiksbergs godt 104.000 indbyggere udgøres af indvandrere og efterkommere af indvandrere. Især andelen af vestlige indvandrere og efterkommere hæver sig et godt stykke over landsgennemsnittet. Knap 9.000 Frederiksberg-borgere har en anden vestlig baggrund end dansk.

Hvem sagde, at Frederiksberg er "en lukket klub" for rige, danske villaejere og enkefruer med blåt hår?

Mangfoldigheden lever skam i bedste velgående i hovedstadens grønne hjerte. Ifølge Danmarks Statistiks seneste befolkningstal, som er fra 1. juli 2020, er 19.744 af Frederiksbergs 104.118 indbyggere indvandrere eller efterkommere af indvandrere. Det svarer til 19,0 procent.

10.946 Frederiksberg-borgere har en ikke-vestlig baggrund med Tyrkiet, Indien, Irak og Pakistan som de rigest repræsenteret befolkningsgrupper.

Det er imidlertid hverken Tyrkiet eller Indien, der topper nationslisten af indvandrere og efterkommere på Frederiksberg. Det er såmænd Tyskland skarpt forfulgt af Sverige. Frederiksberg befolkes således af 963 tyskere og 902 svenskere. I alt 8.798 af Frederiksbergs godt 104.000 indbyggere udgøres af indvandrere eller efterkommere med oprindelse i vestlige lande.

Surinam og Botswana

Norge og Frankrig er også rigt repræsenteret på Frederiksberg med henholdsvis 830 og 732 indbyggere. Norge er nummer fire og Frankrig nummer seks på den frederiksbergske nationsliste, hvor også lande som Storbritannien, USA og Italien ligger forholdsvis højt placeret som henholdsvis nummer 10, 13 og 14.

De rigest repræsenterede nationer på Frederiksberg - indvandrere+efterkommere

1. Tyskland 963 (110)

2. Sverige 902 (132)

3. Tyrkiet 850 (358)

4. Norge 830 (70)

5. Indien 752 (66)

6. Frankrig 732 (55)

7. Irak 693 (245)

8. Polen 646 (148)

9. Pakistan 640 (305)

10. Storbritannien 632 (61)

(tallet i parentes er antallet af efterkommere)

En del af forklaringen på de relativt mange vestlige indvandrere på Frederiksberg skal helt sikkert findes på CBS, som hvert år tiltrækker tusindvis af udenlandske studerende.

Alt i alt er Frederiksberg repræsenteret med 160 nationaliteter foruden dansk. Men så er nationer som Togo, El Salvador, Turkmenistan, Surinam og Botswana også talt med. De nævnte nationer udmærker sig alle ved blot at have én eller to repræsentanter med bopæl på Frederiksberg.

Annonce

Internationalt præg

Såvel Frederiksbergs 2. viceborgmester og formand for undervisningsudvalget, Michael Vindfeldt (S), som rådmand og formand for socialudvalget, Flemming Brank (K), glæder sig over det multinationale Frederiksberg.


Jeg synes, det er herligt med diversiteten i vores by.

Michael Vindfeldt (S)


Michael Vindfeldt siger:

- Jeg synes, det er herligt med diversiteten i vores by. Frederiksberg er om noget en by, der er skabt under kraftig påvirkning udefra. Tænk blot på, at vi her har alléer og boulevarder som i Frankrig. Også både slottet og de flotte parker er meget inspireret fra resten af Europa. Af nyere tiltag kan man jo nævne både Berlin Bar, adskillige restauranter og caféer, som har hentet inspiration udefra, siger han og fortsætter:

- Det giver vores by liv og internationalt præg. Det er en uløselig del af Frederiksberg at have udsyn mod verden. Når det er sagt, så er det selvfølgelig også enormt vigtigt, at vi blander os og sørger for, at alle lærer dansk.

Annonce

Vidvinkel på tilværelsen

Flemming Brank mener, at alle Frederiksberg-borgere kan profetere af at leve i en blandet by med højt til loftet og plads til alle:


Det er med til at give os alle mere vidvinkel på tilværelsen.

Flemming Brank (K)


- Først og fremmest er det fantastisk, at Frederiksberg kan tiltrække så mange forskellige kulturer, som på mange måder kan være med til at udfordre og præge vores egen kultur, her i vores egen lille frederiksbergske andedam. Det er med til at give os alle mere vidvinkel på tilværelsen og en bedre forståelse og udsyn i forhold til andre nationer, folkeslag og deres kultur, siger han og tilføjer:

- En del af byens borgere med udenlandsk baggrund bor her ganske givet, fordi de studerer på for eksempel CBS. Det kan jo ikke andet end smitte af på vores egne unge, der måske selv får lyst til at rejse ud og opleve verden og eventuelt studere i udlandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce