Annonce
Klumme

Revykongens villa

Sådan ser Stig Lommers tidligere hjem på Steen Blichers Vej ud i dag. Foto: Nikolaj Bøgh

På Steen Blichers Vej 14 ligger en villa, som i mange år var bolig for Frederiksbergs revykonge, Stig Lommer.

Han var vild med teater helt fra sine tidlige drengeår, og teater og revy blev hele hans liv. I 1925 blev han student fra Frederiksberg Gymnasium og debuterede året efter i Studenterrevyen, hvor han vakte stor jubel.

I årene herefter optrådte Stig Lommer på Scala, Apolloteatret, Dagmarteatret og Helsingørrevyerne, samtidig med at han også tjente penge på sit store tegnetalent. I 1935 fik han sin første direktørstilling som teaterdirektør på Hornbæk Badehotel, og Hornbæk-revyerne blev i de følgende år en stadig større succes, som fornyede den danske revytradition afgørende.

Udover Hornbæk-revyerne satte Stig Lommer revy og lystspil op mange forskellige steder i København og på Frederiksberg. Under besættelsen gjorde mørklægning og udgangsforbud det meget vanskeligt at spille teater, men så spillede han blot revy på Saga Bio klokken 7 om morgenen. Publikum kom alligevel - trods det meget usædvanlige tidspunkt.

1949 blev et vendepunkt i Stig Lommers karriere, for det år omdannede han et af de gamle forlystelsesetablissementer på Frederiksberg Allé til sit eget teater, ABC Teatret. Det var herefter i mange år et meget populært sted, frem til han stoppede som direktør i 1968.


Han ville egentlig have kaldt det Avenue, men han var bange for, at folk ikke ville kunne udtale det rigtigt, så valgte derfor at stave det med Y.

Nikolaj Bøgh


Her optrådte Osvald Helmuth med sine viser, Dirch Passer og Kjeld Petersen fik deres berømte parløb her, og senere igen optrådte komikerparret Jørgen Ryg og Preben Kaas på ABC. For ikke at tale om Lommer-pigerne, Stig Lommers korpiger, hvor mange senere kendte skuespillere også fik deres debut - herunder Daimi, Lone Hertz og Helle Hertz.

Engang imellem gik det galt med økonomien, men Stig Lommer fandt altid en vej tilbage, og fra Frederiksbergs tidligere forlystelseskonge, Lorry Feilberg, havde han overtaget valgsproget, at det skulle være festligt, folkeligt og fornøjeligt. Dog erstattede Lommer ordet 'folkeligt' med 'frækt', hvilket også lykkedes for ham.

Udover direktørposten på ABC Teatret var Stig Lommer fra 1957 direktør for (og ejer af) Frederiksberg Teater. Det var ham, der omdøbte det til Aveny Teatret. Han ville egentlig have kaldt det Avenue, men han var bange for, at folk ikke ville kunne udtale det rigtigt, så valgte derfor at stave det med Y.

Villaen på Steen Blichers Vej købte han i 1944 og boede der til 1972. Den er oprindeligt opført i 1917, men er ombygget en del sidenhen.  Navnlig facaden ud mod vejen. I 1976 døde Stig Lommer midt under forpremieren på en cabaret i Skagens Fiskerestaurant. Han ligger begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Når de røde kommer

Debat

Børnevelfærd før profit

Navne

Rund fødselsdag: Helle Sjelle fylder 50 år

Annonce