Annonce
Miljø

Skraldepatruljer for det gode naboskabs skyld: Skoleelever tager selv skraldet

Tre af skraldepatruljens piger har fået bid. Eleverne fordeler sig på de fire omkringliggende veje: Bentzonsvej, Falstervej, Godthåbsvej og Lollandsvej. Foto: Kasper Løjtved/Byrd
Som et led i et årsprojekt om fælles ansvarlighed har Skolen på Nyelandsvej indsat skraldepatruljer. 16 elever patruljerer dagligt i lokalområdet ved udskolingens bygning på Lollandsvej - for renholdningens og for det gode naboskabs skyld.
Annonce

6.-9. klasserne på Skolen på Nyelandsvej, som har klasselokaler på Lollandsvej, arbejder i dette skoleår med et projekt under titlen 'Fælles ansvarlighed'.

6.B fra Skolen på Nyelandsvej på vej ud på dagens skraldepatruljering. Langs muren til højre er det de to initiativtagere Jakob Toksvig og Mohamed El Haddad. Foto: Kasper Løjtved/Byrd

Her sættes der blandt andet fokus på den gode tone eleverne imellem, ansvar for at rydde op efter sig selv og sunde vaner i forhold til snacks og frokost. Og så har skolen ikke mindst indført skraldepatruljer. Iført gule veste og udstyret med hver en snapper patruljerer 16 elever dagligt i lokalområdet for at samle skrald op fra gaden.

Annonce

Ansvar for lokalområdet

Idéen til skraldepatruljen kom fra skolens pedel, Mohamed El Haddad, og lærer Jakob Toksvig. Mohamed El Haddad beretter:

- Jeg var lidt træt af, at skolegården meget hurtigt blev svinet til med emballage og lignende, efter at jeg havde fjernet affald om morgenen. Det flød med emballage både i skolegården og på gaden. Men så var det, vi tænkte, at det må man kunne komme til livs ved, at eleverne selv tager ansvar og rydder op efter sig.


Med skraldepatruljerne håber vi at vise naboerne, at vi gerne vil være med til at tage ansvar for lokalområdet.

Jakob Toksvig


- Vi gør det også for lokalsamfundet og for det gode naboskabs skyld, supplerer Jakob Toksvig og uddyber:

- Naboerne har engang imellem syntes, at nogle af vores elever fyldte for meget på gaderne omkring skolen. Med skraldepatruljerne håber vi at vise naboerne, at vi gerne vil være med til at tage ansvar for lokalområdet, siger han og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vores elever er anerkendt i lokalmiljøet, for de bruger det jo selv ret meget. Vi arbejder på de indre linjer med at give eleverne en ansvarsfølelse i forhold til skole, kammerater, undervisning og fremtid. Og så opfordrer vi alle til at give vores skraldepatruljer en thumbs up eller en god gang ros, når man ser dem.

Fire elever spejder efter skrald. Fra venstre er det Kasper Villiam Leth, Angelina Ahasverussen, Villads Rosenkrantz Thyghoej og Inés Erbo Lund. Foto: Kasper Løjtved/Byrd

Inés Erbo Lund fra 6.B fortæller, at de føler sig godt taget imod på gaden:

- Folk bliver glade, når vi møder dem. Engang var der en borger, der gav os 100 kroner til sodavand til hele klassen. En anden gav os boller og klementiner.

- Ja, og hende, der gav os boller og klementiner, sagde, at hun aldrig ville smide cigaretskod på gaden igen, tilføjer Angelina Ahasverussen.

Inés, Angelina, Villads og Kasper på jagt efter skrald. Skraldepatruljerne harmonerer godt med Frederiksberg Kommunes pædagogiske Grønt Flag-projekt, hvor der er fokus på bæredygtighed, natur og udeliv. Foto: Kasper Løjtved/Byrd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal være endnu bedre til at hjælpe

Klumme

Magtens frie løb?

Debat

Nu styrker vi veteranindsatsen i Danmark

Kultur

Mød Eva Smith på Frederiksberg Bibliotek

Klumme

Det gamle kapel

Debat

Vi skal værne om frivillighed

Klumme

På kvalmestadiet

Annonce