Annonce
Debat

Stedet

'Stedet' på Roskildevej er et dagtilbud for lettere demensramte personer, hvor brætspil, lange samtaler, gymnastik og meget mere er på dagsordenen. Foto: Vibeke Volder/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Den dag, da jeg ikke kunne sige ordet ’lufthavn’, men valgte udtrykket ’flyveadresser’, gik det rigtigt op for mig, at noget var helt galt. Mine søstre foreslog et besøg på Hukommelsesafdelingen på Frederiksberg Hospital. Efter en række tests, undersøgelser og scanninger af min hjerne fremgik det, at jeg var lettere dement.

I denne nye ’verden’ har jeg ivrigt forsøgt at bekæmpe glemsomheden og de manglende ord. Det er bestemt ubehageligt ikke at kunne udtrykke sig som ønsket, eller glemme selv de mindste, nylige tanker eller beskeder. En lille blok og en kuglepen er derfor blevet fast indhold i mine lommer.

I oktober 2020 fik jeg, nok fordi jeg er nysgerrig, øje på et kommunalt dagtilbud for mennesker som mig, kaldet Stedet på Roskildevej. Jeg er nu heldigvis en gæst en dag om ugen.


Mine 'kolleger' har ikke helt de samme former for demens, så vi har også lejlighed til at udveksle og forstå hinanden bedre

Hans Thorup


Heldigvis, fordi Stedet er fyldt med varme, sang (hvis corona tillader), fysisk træning, afslapning, latter, spil og berigende samtaler… ups, jeg var nær ved at glemme forplejningen: skøn morgenjuice, kaffen, småkagerne og senere den lækre og sunde varme mad! Atmosfæren er rar, og jeg går opmuntret og rolig hjem.

Mine 'kolleger' har ikke helt de samme former for demens, så vi har også lejlighed til at udveksle og forstå hinanden bedre. De tre positive, demenskyndige ansatte er altid opmærksomme, både i samtalerne, musikken og træningsindsatserne: cykling, roning, gymnastik og liggende mindfulness akkompagneret af stille musik.

Når alt dette er udført, tager de fleste et bad og kan sørme efterlade det våde træningstøj, som så ligger vasket, tørret, foldet og klart til næste gang… i vores helt egen kasse. Luksus!

Hele denne beskrivelse af Stedet lyder måske som ren forkælelse, uden kritik. Men der er dog god grund til at mine 'kolleger' og jeg savner væsentligt større lokaliteter: Der findes kun to baderum, det lille træningslokale rummer hele 6, 7 maskiner, og de øvrige rum trænger også til at få langt mere plads. For eksempel ligger jeg op langs køkkenet eller mellem stole under nydelsen af mindfulness, og balancegymnastikken kan kun få deltage i samtidig.

Jeg foreslår derfor, at Frederiksberg Kommune kan og vil finde et væsentligt større 'Sted'.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce