Annonce
Klumme

Stor kunst på kirkegården – Tegners gravmonument over sin svigerinde

Billedhuggeren Rudolph Tegners gravmonument over sin svigerinde, Elisabeth Tegner. Foto: Nikolaj Bøgh

De frederiksbergske kirkegårde rummer en lang række spændende gravmonumenter af stor kulturhistorisk og kunsthistorisk værdi. Et af de kunstnerisk set fineste finder vi på Frederiksberg Ældre Kirkegård, nemlig billedhuggeren Rudolph Tegners gravmonument over sin svigerinde, Elisabeth Tegner.

Tegner tilhørte den kunstneriske retning, som man kalder for symbolismen, og det meget elegante monument med en sammensunken kvindeskikkelse i dyb sorg er typisk for symbolismen – og meget karakteristisk for Tegners kunst i øvrigt.

Elisabeth Tegner, som var gift med kunstnerens bror Wilhelm, døde i 1911 i en rideulykke, kun 30 år gammel.

Rudolph Tegner udførte originalen i gips, og den kan ses på Rudolph Tegners Museum i Nordsjælland, hvor man blandt andet også kan opleve hans buste af Elisabeth Tegner, udført i 1910. I 1912 blev gravmonumentet støbt i bronze og opstillet på kirkegården.

Det har i en del år været vanskeligt at se på grund af høj bevoksning omkring det, men det er der nu blevet ryddet op i, så det står så tydeligt, som det fortjener.

Rudolph Tegner var en meget markant kunstner, som virkelig delte vandene i sin samtid. Mange mente, hans skulpturer var for voldsomme i deres udtryk, og Tegners hovedværk, den enorme 'Livets Port', som skulle have været opstillet på Trianglen, ved indgangen til Fælledparken, blev aldrig realiseret.

I det hele taget oplevede han i sin karriere en del skuffelser og manglende anerkendelse af sin kunst.

Det største monument, han fik realiseret, og som kan ses i det offentlige rum i dag, er 'Mod Lyset', som er en hyldest til videnskabsmanden Niels Ryberg Finsen, som Finsensvej er opkaldt efter. Den står ved Rigshospitalet på hjørnet af Tagensvej og Blegdamsvej.

Som følge af den blandede offentlige modtagelse af Tegners kunst måtte hans mor finansiere hans atelier i Hellerup, og senere, i 1916, købte han selv det meget specielle naturområde i Rusland ved Dronningmølle, mellem Hornbæk og Gilleleje, hvor han opførte sig museum, sit eget mausoleum og hvor man også finder hans statuepark.

I de senere år har Tegner dog været meget anerkendt som en særdeles vigtig dansk kunstner, og det meget stemningsfulde museum i Dronningmølle er i høj grad et besøg værd – når museerne vel at mærke åbner igen på et tidspunkt.

Udover svigerindens gravmonument på Frederiksberg har Rudolph Tegner udført en del andre gravmonumenter, blandt andet på Assistens Kirkegård og på Vestre Kirkegård, hvor der er hele fire af slagsen fra hans hånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce