Annonce
Ugeavisen Haderslev

Det skal du ordne i haven i august

Sensommeren er typisk varm, så overvej at give staudebedet en tur med vandet fra regntønden. Græsset skal du til gengæld ikke vande - heller ikke selv om det bliver gult. (Arkivfoto)
Alting blomstrer i sensommeren, men det betyder ikke, at du skal hvile på laurbærrene.
Annonce

Alting blomstrer, vejret er mildt, og de lyse nætter gør det muligt at være ude fra tidlig morgen til sen aften.

Men ud over at nyde synet og duften er der flere ting, du med fordel kan ordne i haven i august, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

- Kig på staudebedet. Her kan man opleve, at nogle af planterne bliver lidt høje og slaskede. Så det er en god idé at få dem bundet op, så de ikke knækker sammen eller lægger sig ned efter en regnbyge, siger hun.

Opbinding kan foregå med bast, sejlgarn eller hjemmelavede stativer af grene. Undgå at bruge ståltråd.

- Hvis det blæser, og planten står og gnider op ad ståltråden, kan det ødelægge den og gnave hul i stænglen, siger Louise Møller.

Kig også på, om græsplænen har brug for lidt kærlighed. Det gælder, især hvis der er opstået pletter med bar jord.

- Overvej at give græsset en sensommerkur, hvor du gøder og sår nye græsfrø. Hvis du rigtig vil forkæle plænen, kan du også give den en topdressing, siger Louise Møller.

En topdressing kan købes færdig eller blandes selv af kompost og sand. Drys den ud i et tyndt lag over hele plænen.

- Det sætter gang i væksten af de små, nye græsplanter. Og det gør, at de når at blive så tilpas stærke og robuste, at de kan stå igennem vinteren - og efterlader mindre plads til mos og andet ukrudt, siger Louise Møller.

Brug også lidt krudt på jordforbedring i havens bede, råder Peter Norris, der er havebogsforfatter, ophavsmand til Den Lille Havekalender og specialiseret i økologiske køkkenhaver.

- I starten af august har jeg ikke mange tomme bede. Men når det begynder at tynde ud, begynder jeg at dele kompost ud, siger han.

Der er flere fordele ved at lave den manøvre. For det første får ukrudtet ikke frit spil, som det ellers ville i den nøgne jord.

For det andet bliver næringsstofferne gradvist udvasket og "spist" af planterne hen over vækstsæsonen.

- Så ved at tilføre noget kompost, tilføjer du næring til jorden, som også får en bedre struktur. Det er rigtig godt givet ud, siger Peter Norris.

Hvis du har frugttræer, kan du også beskære dem nu. Det giver frugttræerne en luftig krone, hvor svampesygdommene har svært ved at trives, og frugterne får mere sol.

Og fordelen ved at beskære i sensommeren er, at frugttræerne stadig er i vækst.

- På den måde mindsker man risikoen for svampeangreb, fordi træet heler sårene hurtigere. Samtidig danner frugttræerne heller ikke så mange vanris - altså tjavsede småskud, siger Louise Møller.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Frivillig fredag

Annonce