Annonce
Ugeavisen Haderslev

Golden Myanmar

Landskab i Myamar. Privatfoto

I  min vindueskarm står en lille souvenir. I kan se den på billedet. Det forestiller et landskab i Myanmar. I den her tid kigger jeg på motivet med særlig opmærksomhed, fordi Myanmar igen er på verdens dagsorden.

1. februar foregik et militærkup i det asiatiske land. Den demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi og andre politikere blev fængslet, og folkets demonstrationer mødes nu med brutal vold.

Hvad er historien bag den lille souvenir? Den stammer fra et besøg her i Haderslev fra Myanmar. Haderslev Domsogn får årligt besøg af Konfirmand Aktion.

I Konfirmand Aktion møder vores konfirmander en ung fra et andet land i verden, hvor folkekirkelige missionsselskaber arbejder. Typisk lande i Asien eller Afrika. Globale fortællere, kaldes de unge gæster. Den unge fortæller med egne ord, små film og leg om sit hjemland, om politiske forhold, om sin familie, sin skolegang, og om sin tro og kirke. Bagefter kan konfirmanderne købe små merchandise-ting, der støtter projekter i den unges kirke.

Det er øjenåbnende for vores konfirmander at møde et ungt kristent menneske fra en anden kultur. Det giver blik for, at kirken er meget større og mere mangfoldig end vores folkekirke.

De globale gæster kommer tit fra lande med en svag eller despotisk statsmagt og uden et velfærdssamfund. Her spiller kirker og andre trossamfund en vigtig rolle – ikke bare som gudstjenesterum, men også som fællesskab og socialt sikkerhedsnet. Vores konfirmander er forbløffede over at møde unge, som samles i deres kirke og laver socialt engagement ud fra kirken – og så endda flere gange om ugen!

Jeg kigger på min lille souvenir og tænker på vores gæst fra Myanmar for år tilbage. Hans land kom fra en mørk fortid med årtiers militærregime. Han håbede på en gylden fremtid for Myanmar.

Han var selv aktiv i kirkens konfliktarbejde for at bygge bro mellem de forskellige etniske grupper i landet. Nu hvor militæret igen har taget magten, ser fremtiden mørk ud.

Kære gamle konfirmander – hvis I da stadig er i byen og læser avis. Mon I husker besøget? Hvis I har bare en svag erindring, så håber jeg, det har motiveret jer til at have blik for verden omkring os. Så vi ikke bare siger ’pyt’ til et militærkup, selvom det foregår langt væk på den anden side af kloden. Men at vi harmes og råber op, når andres frihed og retfærdighed og demokrati undertrykkes. Hvem er vores næste?

Der er et stort spørgsmål. Myanmar er langt væk og vores indflydelse er begrænset. Men der hvor vi og især vores politikere kan, så lad os protestere, når menneskers liv trædes under fode.

Kirsten Münster skriver:
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce