Annonce
Ugeavisen Haderslev

Haderslev-studerende vinder filmpris

Josefine Skov på den røde løber, da hun vandt filmprisen. Foto: Filmmagasinet Ekko
Nyuddannet lyddesigner Josefine Skov hædret med pris for bedste lyddesign
Annonce

HADERSLEV: Den 28-årige Josefine Skov er vild med lyd – og god til lyd.

Blot 11 måneder efter hun er blevet færdig med professionsbacheloren i medie- og sonokommunikation på Sonic College i Haderslev har hun vundet en Ekko Shortlist-pris for "Bedste Lyddesign 2019" til gyserfilmen Nøcken.

-Jeg havde på en måde slet ikke regnet med det. Selvfølgelig er det en sandsynlighed, når man er nomineret. Men det kom bag på mig. Og det føltes så surrealistisk. Det gør det stadig, siger Josefine Skov i en pressemeddelelse fra UC Syd.

Josefine modtog prisen til filmmagasinet Ekkos eget awardshow, som hylder både unge filmtalenter og garvede filmfolk. I skudsmålet lød det, at hun fik prisen for hendes "dragende og skrækindjagende lydunivers" i gyserkortfilmen "Nøcken". I al film har lyden en vigtig rolle.

Den er med til at understøtte fortællingen, men i gyserfilm kan den også være med til at skræmme seeren. Nogle gange endda så meget, at seeren må skrue ned for uhyggen ved at skrue ned for lyden.

-Jeg synes, det er så spændende, hvordan man kan bruge lyden til at skabe et ekstra lag af indlevelse. Og hvordan man kan påvirke folks følelser i den ene eller anden retning. Men som lyddesigner handler det selvfølgelig også om at skabe en lyd, som ikke stjæler fokus fra historien. Lyden skal sætte en stemning, men det skal ikke være noget, som seeren tænker over imens, siger Josefine Skov.

I "Nøcken" har Josefine fundet en lyd, som har skabt den helt rette stemning, men som stadig har skilt sig ud. Det er prisen i sig selv et bevis på, for blandt de nominerede er erfarne folk fra filmbranchen. Folk, som har arbejdet med på film som Kapringen, Steppeulven og Før frosten. Og som har Robert-nomineringer i ryggen.

-Det er helt vildt. Og en stor anerkendelse, siger Josefine og fortsætter:

-Jeg har virkelig også brugt lang tid på arbejdet med "Nøcken" og synes også selv, resultatet er blevet godt. Men bare dét at blive nomineret sammen med så dygtige mennesker, det er ret overvældende.

Nu har hun et fysisk bevis, at hun selv er dygtig – et, som minder hende om, at hun nok skal klare den. For på hendes hylde med yndlingsfilm står hendes sorte statuette - Ekko Shortlist-prisen:

-Det er meget fedt at kunne kigge på den en gang imellem og blive husket på, at man har fået den anerkendelse. Specielt, hvis jeg synes, det er lidt svært og tænker: - Uuh, det er udfordrende, det her. Så kigger jeg på den og tænker, at det nok skal gå!

Nyuddannet – og erfaren

Josefine Skov blev færdig med sin professionsbachelor i medie- og sonokommunikation i januar 2019. Uddannelsen har givet hende mulighed for at specialisere sig inden for den type lyd, som hun brænder for. Lyd til medier – og særligt film. Den fik hun også stiftet bekendtskab med i sin praktikperiode, hvor hun fulgte lyddesigneren Morten Green. Her var hun blandt andet med til at lave atmosfærelyde til krimifilmen Journal 64. Og under et valgfag har hun kastet sig ud i at lave både musik og lyddesign til animationsfilmen City of Memories.
Josefine er dog ikke færdig med læringsdelen. Hun vil bygge ekstra lag på. Derfor er hun lige nu ved at tage en kandidat i filmkomposition på Syddansk Musikkonservatorium, mens hun samtidig arbejder freelance med blandt andet musik og lyddesign til podcast og film og som underviser i elektronisk musikkomposition hos Strøm Til Børn.
I sin praktikperiode var Josefine Skov blandt andet med til at lave atmosfærelyde til krimifilmen Journal 64. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce