Annonce
Ugeavisen Haderslev

Rygterne svirrer: - Er Haderslevhus gået konkurs?

Mette Gejl Erlang sammen med formand for Flemming Lorenzen, formand for Kultur og Borgerforeningen Haderslevhus, der fremover vil stå for musik-arrangementerne i huset. Flemming har mange kontakter i musikmiljøet, og han og de andre frivillige vil gøre hvad de kan for at hjælpe værtsparret gennem den nuværende krise, så Haderslevhus kan fortsætte. Foto: Dorthe Rasmussen
Mette Gejl Erlang, indehaver af Haderslevhus, er i øjeblikket sygemeldt. Mettes mand Agger er gået konkurs med sit selskab, der har stået for driften af husets køkken, og hendes mor er alvorligt syg af kræft.

HADERSLEV: Driftsselskabet bag Haderslevhus i Slotsgade er gået konkurs, og køkkenchefen er fyret.

Men huset er ikke ved at lukke, som rygterne ellers har svirret om ude i byen.

- Vi har betalt nogle dyre lærepenge. Men vi fortsætter i en ny konstruktion og med hjælp fra vore mange gode frivillige. Vi har knoklet for det her, og en momsgæld på 100.000 kroner skal ikke få lov at slå os ud. Vi giver ikke op nu, hvor vi er kommet så langt, fastslår indehaver Mette Gejl Erlang og hendes mand Agger Aziz.

I december blev værtsparret præsenteret for en ubetalt momsregning. E-boks blev ikke blevet tjekket til tiden på grund af sygdom i familien, så det var ikke muligt at lave en afdragsordning med skattevæsenet.

Det var husets driftsselskab, ejet af Mettes mand Agger Aziz, der stod med regningen.

- Vi har knoklet hele december, hvor vi har haft masser af arrangementer i huset. Vi har prioriteret at betale musikerne og kokken, men det har ikke været en god idé at lade musikerne spille for entréindtægterne. Nu har vi indgået en aftale med en musikbooking-bureau, og det er Kultur og Borgerforeningen Haderslevhus, der står for arrangementerne i fremtiden. Vi skal ikke stå i den samme situation igen, fastslår Mette Gejl Erlang og Agger Aziz.

Haderslevhus

1. maj 2018 overtog Mette Gejl Erlang sammen med sin mand Agger Aziz et af byens ældste kulturinstitutioner, Haderslevhus i Slotsgade 31-33, efter mangeårig indehaver Andreas Lautrup.

Huset blev oprindeligt bygget som tysk forsamlingshus (Bürgerverein zu Hadersleben) i 1838.

Det nye værtspar arbejder på at genoplive huset som kulturhistorisk spillested i Haderslevs centrum, og mange frivillige har bidraget til arbejdet indtil nu.

Kultur og Borgerforeningen Haderslevhus har som formål at skabe oplevelser for befolkningen i Haderslev, herunder at bekæmpe ensomhed.

I forbindelse med overtagelsen blev Jesper Kring Nielsen ansat som køkkenchef, og samtidig blev huset åbent for private og forenings-arrangementer.

Der afholdes bal hver lørdag, og derudover er der i dag en bred vifte af kulturelle tilbud i huset: Koncerter, workshops, foredrag og andre events-

Udover en stor festsal med plads til 350 gæster og en fuldt udstyret scene med orkestergrav, rummer Haderslevhus også et mindre selskabslokale samt den tidligere Ridder Bar.

Dertil kommer otte lejemål.

Angst for at miste

Momsregningen kom samtidig med den chokerende melding om, at Mettes mor, Kirsten Erlang, er alvorligt syg af kræft, der blandt andet har spredt sig til knoglerne.

- Derfor har jeg været nødt til at trække stikket - det andet kunne jeg overkomme. Min mor har altid været en kæmpe støtte for mig. I den tid, jeg har haft Haderslevhus, er hun kommet med friske blomster til bordene hver uge. Når jeg tænker på de små-diskussioner, man kan have med sin mor, så er de jo ligegyldige i dag. I bund og grund er det jo ikke så vigtigt hvilken slags blomst, der er på bordet, bare den er frisk og passer til. Man er bare nødt til at nyde de gode stunder, vi nu kan få, konstaterer Mette Gejl Erlang.

Hun og hendes lillesøster, advokat Maria Erlang Schaumann, står sammen i den svære tid sammen med faderen Nis.

Der har altid været et stærkt familiesammenhold. Alligevel kan man føle behov for at tale med professionelle om sin angst for at miste.

- Jeg har været nede og tale med en psykolog hos Kræftens Bekæmpelse i Aabenraa. Hun sagde, at jeg led af vente-sorg. Selv om jeg stadig har min mor, så er man jo ked af det og tænker på alt det, der kan ske, konstaterer Mette Gejl Erlang.

Mens Mette kommer til kræfter, har hendes mand Agger Aziz sørget for at Kultur- og Borgerforeningen Haderslevhus fortsætter med de arrangementer, Mette har sat i søen.

Han står nu i spidsen for de frivillige og dermed for at køkkenet fungerer. Til de større arrangementer, hyres kok og tjenere, således at selskaber kan fortsætte som aftalt.

Som noget nyt skal man være medlem af foreningen for at komme ind til lørdagsballerne.

- Uden borgerforeningen og de frivillige havde det ikke kunne hænge sammen. Det gør mig glad at tænke på, hvad vi har opnået med det her sted. Vi får flere og flere arrangementer i huset, både fødselsdage og forenings-arrangementer, konstaterer Mette Gejl Erlang.

Februar byder på både baller og koncerter i Slotsgade. På programmet står blandt andet en aften med John Mogensens musik og stegt flæsk med persillesovs på menuen.

Haderslevhus fortsætter med fester og gæster, men uden værtindens store smil for tiden.

Mette og Agger har knoklet for at få Haderslevhus op at køre som kultursted igen. Den gamle Ridderbar er blevet renoveret med hjælp fra husets frivilllige, og stedet oser i dag af stemning og historie. Foto: Dorthe Rasmussen
Kort tid efter overtagelsen af Haderslevhus fik det nye værtspar et chok, da der blev konstateret rotter i køkkenet. - Men vi opgav ikke, selv om det så sort ud dengang, og det gør vi heller ikke nu, fastslår Mette og Agger. Foto. Dorthe Rasmussen
Mette forstår ikke dem, der siger, der ikke sker noget i Haderslev. Hver uge er der kultur-arrangementer på Haderslevhus. Foto: Dorthe Rasmussen
Haderslevhus er et kulturhistorisk sted. I den gamle Riddebar er der en udstilling med billeder og avis-artikler fra husets historie. Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Vil du være med til at skabe Danmarks længste luciaoptog - så mød op i Vojens på mandag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Tidligere Haderslev-pige laver musik om det svære liv

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Du kan nå at hjælpe: 208 lokale børn har søgt om hjælp hos Julehjælpen.dk

Ugeavisen Haderslev

Demokratiets helte – en tak

Ugeavisen Haderslev

Festdag i Marstrup: Købmandsbutikken slog døren op igen

Ugeavisen Haderslev

Fylder 70 til jul: Advokat stopper som partner, men fortsætter med paragrafferne

Ugeavisen Haderslev

Veterantog, vognsamling og julekoncert

Ugeavisen Haderslev

Det bliver Suspekt: Kløften er klar med fire nye navne

Ugeavisen Haderslev

Over 200 gule cykler skal hænges op i byens gader

Ugeavisen Haderslev

Derfor lukker Det Gamle Apotek: Vil gerne nyde børnene mere, mens de er små

Ugeavisen Haderslev

Bazar sender 24.000 kroner videre til stafetten

Ugeavisen Haderslev

Unge talenter giver koncert i Slesvigske Musikhus

Ugeavisen Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Ugeavisen Haderslev

Torvets delikatessebutik flytter til større lokaler i gågaden

Ugeavisen Haderslev

Jack er tilbage med ny model: Schaumanns Klædefabrik har fået plads i lægernes venteværelse

Ugeavisen Haderslev

En tidslomme i Aarøsund: Badehotel går efter Michelinstjernerne

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Ugeavisen Haderslev

Forberedelse til jul

Ugeavisen Haderslev

Naturnationalpark, ja!

Ugeavisen Haderslev

Cykelfeber: Haderslev er klar til at teste Tour de France

Ugeavisen Haderslev

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Ugeavisen Haderslev

Bjerning Kirke præsenterer luciaoptog

Ugeavisen Haderslev

Clément savner aperitif'en, baguettes og lammekoteletter, men elsker at bo i Hajstrup

Annonce