Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Michael har bekæmpet skadedyr i flere år: Jeg skal aldrig mere være selvstændig

Chrisal, der har som sit speciale at udrydde og bekæmpe skadedyr, er netop blevet solgt til den franske koncern Elis. Firmaet blev i 1991 stiftet af Michael Hougaard, der har drevet det ved sin bopæl ved Stenderup. Foto: Mads Dalegaard
Chrisal, der har skadedyrsservice som sit speciale, er solgt til den franske koncern Elis. Firmaet fortsætter som datterselskab med stifteren Michael Hougaard i spidsen.

Stenderup: Skadedyrene får det ikke nemmere, selvom Chrisal Skadedyrsservice A/S nu er kommet på andre hænder.

For det ændrer et salg til den franske koncern Elis, der for år tilbage opkøbte vaskerivirksomheden Berendsen, ikke på. Det fortæller 48-årige Michael Hougaard, som for 30 år siden stiftede Chrisal, der som for nylig blev kåret som en af dagbladet Børsens vækstgazeller.

- Jeg solgte firmaet tre dage før dets 30 års fødselsdag. På dagen fik de ansatte det at vide. Det kommer ikke til at berøre dem. På den front sker der ingen omstruktureringer, siger Michael Hougaard, der beskæftiger 17 ansatte i Chrisal fordelt ud over hele Danmark.

Annonce

- Vi kommer ud af i år med et årsresultat på 10 millioner før skat. Chrisal hører til de firmaer i branchen, der har den højeste  omsætning per medarbejder. Jeg tror, at det har spillet ind med hensyn til købet, gætter han  og tilføjer, at firmaet fortsætter som et datterselskab under Elis.

Trængte til luftforandring

Michael Hougaard har gennem årene fået flere henvendelser fra firmaer, der ville købe Chrisal. Men det var først i år, at han var klar til et salg. Baggrunden var blandt andet hans kones kræftsygdom. Hun er raskmeldt nu, men sygdomsforløbet satte tanker i gang hos ham.

Chrisals maskot har fået selskab af to priser, som firmaet har fået i år. Den ene er dagbladet Børsens gazellepris og den anden årets succesvirksomhed. Foto: Mads Dalegaard

- Jeg har solgt firmaet med hjertet og ikke med hjernen. Der var tre faktorer, som spillede ind. Min kones kræftsygdom, højsæsonen, hvor jeg altid får lyst til at sælge, og så trængte jeg til luftforandring. Jeg har følt, at jeg har levet to liv parallelt. Min kones sygdom og børnene og så firmaet, siger han og fortsætter:

Jeg har solgt firmaet med hjertet og ikke med hjernen. Der var tre faktorer, som spillede ind. Min kones kræftsygdom, højsæsonen, hvor jeg altid får lyst til at sælge, og så trængte jeg til luftforandring.

Michael Hougaard, stifter af Chrisal

- Men det vigtigste er, at min kone har det godt. Det handler ikke kun om at tjene penge og have succes. Hvis ikke man har nogen at dele tingene med, så kan det være ligegyldigt, fastslår han.

Chrisals historie går tre årtier tilbage. Efter gymnasiet begyndte Michael Hougaard at arbejde som juniorsælger og søgte siden sælgerjob hos andre firmaer. Men det passede bedst til hans temperament at have foden under eget bord.

Chrisal

Blev stiftet i 1991 af Michael Hougaard og har hidtil haft hovedsæde uden for Stenderup

Bekæmper skadedyr som for eksempel flæskeklannere, skægkræ og væggelus for både private og erhvervskunder

Har 17 ansatte fordelt på afdelinger over hele Danmark

Blev fornylig kåret som en af dagbladet Børsens vækstgazeller og har derudover også modtaget prisen som årets succes virksomhed

Er netop blevet solgt til den franske koncern Elis, der for fire år siden købte vaskerivirksomheden Berendsen

Succes og penge er ikke noget værd, hvis ikke man har nogen at dele det med, konstaterer Michael Hougaard. Foto: Mads Dalegaard

- Jeg er nok den mere pågående sælgertype. Det har jeg før fået at vide. Jeg er ikke den passive type, konstaterer Michael Hougaard.

Han startede med at sælge desinfektionsmidler i hele Europa, inden han gik over til salg af skadedyrsforsikringer. Derefter blev Chrisal blev til. Virksomhedens navn er for øvrigt inspireret af et rengøringsmiddel, tilføjer han.

Annonce

I flere lande

Udover Danmark er Chrisal repræsenteret i flere europæiske lande. Firmaets områder er fordelt på service og salg af skadedyrsrelaterede produkter, ligesom Chrisal som et af de eneste i branchen har det store sprøjtecertifikat. Derudover lever samtlige teknikere op til Miljøstyrelsens krav.

- Vi løser opgaver for både private og erhvervskunder. 16.500 opgaver årligt. 60 til 65 procent af vores opgaver er for private, resten er for erhverv. De tegner typisk, hvad der svarer til en  slags Falck-abonnement hos os. Det er ikke, fordi vi bruger bestemte midler, som måske er bedre end andre, men vi prioriterer god service og at rykke ud, lige så snart kunden har brug for det, forklarer Michael Hougaard.

- Vi har gjort os mange erfaringer gennem årene. For eksempel om investeringer, der viste sig at være for dyre. Før brugte vi mange penge på de biler, som teknikerne kører i. Sådan er det ikke længere. Det er alt sammen noget, som vi tager med videre, uddyber han.

Michael Hougaard glæder sig til med salget af Chrisal at få sparringpartnere, og over at han ikke længere er ene mand om at stå i spidsen for firmaet. Og salget kommer til at betyde nye kundetilbud, som er under udvikling, på hylderne, en endnu mere miljørigtig profil og fokus på brug af giftfri produkter. Navnet røres der ikke ved.

Med salget af Chrisal får både lager og hovedkontor ny adresse, fortæller Michael Hougaard. Foto: Mads Dalegaard

- Rent praktisk betyder det, at hovedkontoret flytter til Søborg. Lageret flytter også, så fremover har jeg kun hjemmekontor her. Jeg skal ikke være selvstændig igen. Det er et overstået kapitel. Nu bliver jeg fremover lønmodtager og områdeansvarlig for firmaet, siger han og tilføjer:

Fremover har jeg kun hjemmekontor her. Jeg skal ikke være selvstændig igen. Det er et overstået kapitel. Nu bliver jeg fremover lønmodtager og områdeansvarlig for firmaet.

Michael Hougaard, stifter af Chrisal

- Jeg håber, at jeg kan få lov til at fortsætte arbejdet i samme spor. Jeg vil gerne være med til at inspirere andre og udbrede vores idéer også uden for Danmark. Jeg brænder for Chrisal og har svært ved at slippe det.

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kvinde på el-løbehjul påkørt i rundkørsel

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Vejle-organist spiller til kyndelmisse i Glud

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Torup Kunst genopstår: Birgit vil køre galleri videre i Hannes ånd

Hedensted/Juelsminde Avis

Foredrag om De Stærke Jyder

Hedensted/Juelsminde Avis

Fra roehakker til tv-direktør: Hør Ivar Brændgaard fortælle om sit liv

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokalkendt advokat takker af efter 'en menneskealder': - Jeg kommer da til at savne noget fast at stå op til

hedensted

BGI udvider med slag og spark: Står til at blive landets største med 750 elever til næste skoleår

Hedensted/Juelsminde Avis

Blev taget på fersk gerning med trailer fuld af tyvekoster: Og så kom der en lang række sigtelser oven i puljen

Hedensted/Juelsminde Avis

Den sammenligning forstår jeg simpelthen ikke, at du vil være bekendt, Henrik Højlund

Hedensted/Juelsminde Avis

Bil raseret på pendlerplads: Smadrede ruder og bagklap på vid gab

Annonce