Annonce
Holstebro Onsdag

70 tons affald efterladt langs de store midt- og vestjyske veje i 2020

Cigaretskod er den type affald, der smides allermest af i vejkanterne. Det midt- og vestjyske område er i øvrigt det område, hvor der samles mindst affald op langs statsvejene. Sydjylland topper listen med 240 tons affald. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Langs de store midt- og vestjyske veje bliver tonsvis af affald samlet op. Vejdirektoratet forsøger med en kampagne at få bilisterne til at tænke over deres adfærd.

Midt- og Vestjylland: Vejdirektoratet er ansvarlig for at drive og vedligeholde de danske statsveje og rastepladser, så trafikanterne kan komme nemt og sikkert frem.

En del af arbejdet er at sikre, at der ikke ligger for meget affald og flyder i grøftekanter og vejrabatter. En opgave, som vejer tungt i Midt- og Vestjylland. Helt præcis vejer den 70 tons - for så omfattende er den mængde affald, der blev samlet op uden for skraldespandene i 2020.

Det oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Ifølge Ingo Graversen fra NCC, som varetager affaldsopsamlingen i Midt- og Vestjylland, er affaldet ofte mademballage.

- Ud over dåser fra øl og sodavand er affaldet langs vejene tom emballage fra junkfood, poser fra bagerbrød og cigaretpakker. Folk kan ikke se, hvad der egentlig sker med det affald, de smider ud ad bilvinduet. De tror sikkert, at papiret bare bliver nedbrudt i græsset. Men det er affald, som skal samles op, så det ikke ligger og flyder i naturen, siger Ingo Graversen.

Det henkastede affald er til stor belastning for miljø, dyr- og planteliv. For eksempel er cigaretskod den type affald, der smides allermest af, og ét cigaretskod er op til fem år om at blive nedbrudt i naturen.

Mere om affald langs statsvejene

Hvert år samles omkring 700 tons affald op langs de danske statsveje og rastepladser.

Vejdirektoratet bruger årligt mere end 11 millioner kroner på at samle affald op.

Cigaretskod er den type affald, der smides allermest af. Ét cigaretskod er op til fem år om at blive nedbrudt.

Andre typer af affald, der typisk bliver fundet i vejkanten, er takeaway-emballage, øl- og sodavandsdåser og plasticposer.

Flere end 90 procent af danskerne mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen.

11 procent svarer i en undersøgelse, at de har smidt affald på gaden, i naturen eller vejkanten.

Annonce

Tak for ingenting

Det er ikke kun i Midt- og Vestjylland, at bilisterne har for vane at rulle bilvinduet ned og dumpe deres affald i vejkanten. Hvert år opsamler Vejdirektoratet omkring 700 tons affald langs de danske statsveje og rastepladser. En opgave, der årligt koster samfundet mere end 11 millioner kroner.


Folk kan ikke se, hvad der egentlig sker med det affald, de smider ud ad bilvinduet. De tror sikkert, at papiret bare bliver nedbrudt i græsset. Men det er affald, som skal samles op, så det ikke ligger og flyder i naturen.

Ingo Graversen, NCC


- Mængden af affald, vi opsamler, har ligget på nogenlunde samme niveau de seneste fem år, og det står særligt slemt til i nærheden af de større byer, hvor trafikintensiteten er højere. Det koster mange penge i renhold - penge, der kunne bruges på noget andet, hvis vi alle blev lidt bedre til at rydde op efter os selv, siger Michael Ebbesen, som er områdechef for drift og vedligeholdelse i Vejdirektoratet.

Flere affaldstal

Antal tons affald, der blev samlet op langs statsvejnettet i 2020. Tallet i parentes gælder for 2019:

Hele landet: 720 (711).

Nordjylland: 129 (127).

Midt- og Vestjylland: 70 (56).

Syddanmark: 240 (235).

Sjælland og Sydhavsøerne: 135 (124)

Hovedstaden: 146 (169).

For at komme problemet til livs har Vejdirektoratet siden januar kørt en kampagne under sloganet "Tak for ingenting … i vejkanten". En kampagne, der skal få danskerne til at tænke over deres adfærd.

Trafikanterne kan blandt andet møde kampagnen på skilte langs tilkørselsramper til motorvejen, på plakater på landets rastepladser, i radioen samt online i form af bannerannoncer og på de sociale medier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vi slubrer rekordmeget saft i os

Holstebro Onsdag

Jeg er så glad for min cykel

Annonce