Annonce
Holstebro Onsdag

Beboere gik sig til en hjertestarter til vejen

Her i skuret - mellem skraldespandene - er den nye hjertestarter hængt op - på adressen Oluf Rings Vej 17 hjemme hos Poul Gohr Lauridsen og hans kone. Her ses han sammen med Lotte Møller Mikkelsen, der sammen med sin familie bor i nummer 20. Foto: Ninna Pirchert
Lotte Møller Mikkelsens mand er hjertepatient og for at øge trygheden for ham og alle andre, har beboerne via Hjerteforeningens landsindsamling gået pengene hjem til en hjertestarter på Oluf Rings Vej.

Ellebæk: - Det kan jo ikke nytte noget, at vi ikke har remedier at arbejde med, hvis ulykken rammer. Så vi var nødt til at gøre noget, siger 45-årige Lotte Møller Mikkelsen, der bor i nummer 20 på Oluf Rings Vej i komponistkvarteret i Ellebæk.

- Der er langt mellem hjertestarterne, men ikke mellem hjertestoppene, konstaterer Lotte, der har hjertesygdommen tæt inde på livet.

Hendes mand, David, er nemlig hjertepatient og har været ramt af blodpropper, og det har flere gange betyder, at familien har måttet ringe efter en ambulance.

- Så selvfølgelig skulle vi have en hjertestarter i nærheden, så vi alle kan føle os mere trygge, mener Lotte, der arbejder som social- og sundhedsassistent på akutpladserne i Sundhedshuset, når hun altså ikke lige holder orlov, som hun gør nu.

- Og så var det, at Poul fik en genial idé, siger hun og nikker hen til 67-årige Poul Gohr Lauridsen, der sammen med sin kone bor lidt længere nede af Oluf Rings Vej i nummer 17.

Frivillig trak på frivillige

Idéen var at få fat på 15 indsamlere, der var villige til at gå en tur på to til tre timer og samle ind ved Hjerteforeningens landsindsamling. Foreningen tilbød nemlig et koncept med at samle en gruppe med mindst 15 indsamlingsruter. Som belønning modtager gruppen en gratis hjertestarter, som den selv bestemmer placeringen af.


Der er langt mellem hjertestarterne, men ikke mellem hjertestoppene.

Lotte Møller Mikkelsen, beboer på Oluf Rings Vej


- Det var nu bare ikke sådan lige at gøre, fortæller Poul, der har budt sin nabo og avisens udsendte på en kop kaffe ved spisebordet i hjemmet, hvor familien har boet de seneste 43 år.

Først skulle de 15 navne på frivillige indsamlere nemlig skaffes til indsamlingen, der på grund af corona var gjort digital. Derefter skulle indsamlerne blandt andet huske at få giverne til at taste gruppens id-nummer ind, så de donerede penge blev registreret til indsamlingsgruppen på Oluf Rings Vej.

Men det lykkedes at samle 16 indsamlere - den sidste sad faktisk i Esbjerg og samlede ind over nettet - og få små 22.000 kroner indbetalt via MobilePay plus det løse på andre indbetalingsformer, da Hjerteforeningen holdt sin landsindsamling den 30. august.

De fleste af indsamlerne kom fra lokal-området - naboer, familie og venner.

- Jeg er selv frivillig, og jeg trak på dem, der har trukket på mig, fortæller Lotte, der sammen med sin familie har boet otte år i parcelhuset på vejen.

Annonce

Vil gå serviceaftale hjem

Hjertestarteren, der koster omkring 20.000 kroner, men med skab og service når op på en pris på omkring 25.000, blev fornylig sat op. Poul og hans kone lægger skur til at huse hjertestarteren, som, både han og Lotte håber på, kan skabe større tryghed for beboerne på vejen og i området.

- 40 procent af beboerne har lige som os boet her i mere end  40 år, siger Poul og tilføjer, at mange af beboerne efterhånden er ved at komme lidt op i årene.

Mere om hjertestartere

Hvis en person med hjertestop bliver stødt med en hjertestarter inden tre til fem minutter efter hjertestoppet, kan overlevelsen være op til 50 til 70 procent.

Tal fra 2018 viser, at ni procent af personer med hjertestop uden for hospital blev stødt med en hjertestarter, inden ambulancen ankom.

Det er en syvdobling fra 1,3 procent i 2001.

I det offentlige rum bliver der stødt med en hjertestarter i 19 procent af alle tilfælde med hjertestop, inden ambulancen når frem.

I private hjem stødes 6,4 procent med en hjertestarter, før ambulancen kommer frem.

I området findes der i forvejen blandt andet hjertestartere ved Meny og ved Birn.

Hjertestarteren er døgnovervåget via en sender, så beboerne er sikre på, at den virker, når og hvis der bliver brug for den.

- Næste år regner vi med at gå en service-aftale hjem, siger Poul og fortæller, at de til sommer kan nøjes med at finde fire frivillige indsamlere.

Annonce

Modtaget med positivitet

De to fortæller, at de for en sikkerhedsskyld har planer om at bede beboerne på vejen om at indbetale 70 kroner per husstand for at holde hjertestarteren kørende.

- Vi vil ikke risikere noget, hvis vi for eksempel et år ikke kan skaffe indsamlere nok til at betale for service-aftalen, forklarer Poul, der i dag er pensionist efter et arbejdsliv som typograf på et bogtrykkeri.

Indsamlingen til hjertestarteren og coronakrisen har fået naboerne til at rykke lidt tættere sammen - i overført betydning altså.

- Vi naboer løber ikke hinanden på dørene, men under nedlukningen arrangerede vi fællessang med guitar-akkompagnement og afstand, fortæller Poul, og Lotte tilføjer:

- Og folk var meget positive, da vi gik rundt og samlede ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce