Annonce
Holstebro Onsdag

Black Friday er kommet for at blive

På Black Friday i november 2018 handlede danskerne for cirka to milliarder kroner. Her har fotografen fanget en situation fra handelsdagen i gågaden i Holstebro. Arkivfoto: Morten Stricker
- Der er ingen vej uden om årets nye, store handelsdag Black Friday - hverken for kunder eller butikker, mener Bruno Christensen, der er ekspert i detailhandel. Og de lokale butikker har gjort klar til den sorte fredag.
Annonce

Holstebro/Danmark: - Black Friday er helt sikkert kommet for at blive, og vi bliver nødt til at hoppe med på vognen.

Det mener Bruno Christensen, der er ekspert i detailhandel.

Mere end 60 års erfaring i arbejdet med detailhandel og salg gør ham til en af Danmarks mest erfarne eksperter i spørgsmål, der er relateret til detailhandel og forbrug.

Og han mener altså, at hvad enten vi kan lide Black Friday eller ej, så kan vi lige så godt vænne os til den store handelsdag, der er kommet til fra USA.

- Hvis Holstebro for eksempel siger nej til Black Friday, og Herning ikke gør det, så er det Herning, der løber med gevinsten, forklarer eksperten.

Hver anden dansker har planer om at shoppe på Black Friday

Snart rammer årets største handelsdag, og mange danskere vidste allerede midt i november, hvad de går efter, når slagtilbuddene lander i fysiske og digitale butikker.

Det viser en ny rundspørge fra DIBS, der er en del af Nets, foretaget af analyseinstituttet YouGov.

Her har man spurgt danskere af forskellige køn, aldre og civilstatusser om deres indkøbsplaner for Black Friday.

Rundspørgen viser, at 51 procent af danskerne har planer om at handle på Black Friday, - hvilket er en stigning på lige over seks procent sammenlignet med sidste år, – og at webshops er det foretrukne sted at gøre det.

Næsten hver fjerde dansker svarer nemlig, at de udelukkende har tænkt sig at handle på nettet på Black Friday.

Danskerne har generelt taget Black Friday til sig, men der er særligt én gruppe, der sidder lunt i førersædet – nemlig de unge. Faktisk er der en sammenhæng mellem ens alder og ens planer for at handle på Black Friday – jo yngre du er, desto større er chancen for, at du skal på tilbudsjagt den 29. november.

Flertallet af kvinder svarer, at de har tænkt sig at købe tøj, sko eller accessories på Black Friday, og lige så stor en procentdel af mændene har planer om at købe elektronik.

Kilde: DIBS.

Han er med på, at der findes butiksejere, der ikke er begejstret for den sorte fredag, hvor kunderne forventer at kunne købe varer langt under normalprisen.

- Men det er som at vælge mellem pest og kolera, om man vil være med eller ikke med. Hvis man vælger det sidste, bliver varen bare solgt andre steder, mener han.

Bruno Christensen mener, at Black Friday ikke kun er en god dag for netbutikker, men også i høj grad en fordel for de fysiske butikker - fordi dagen er så godt markedsført som handelsdag.

- Black Friday er med til at rykke julehandlen frem til november, og der bliver helt sikkert købt mange julegaver på Black Friday, siger Bruno Christensen, der ikke nødvendigvis tror på, at der bliver købt mere - men nærmere, at der bliver flyttet rundt på tidspunkterne for køb.

Hans råd til butiksindehaverne er at være en god købmand og udnytte dagen til at skabe et ekstrasalg. Og hans bedste råd til kunderne er at udnytte festdagen, som han kalder den, til at få købt julegaver til en lavere pris end normalt.

Annonce

Årets største dag

Og butikkerne ruster sig og gør sig kampklare til den store handelsdag:

- Black Friday kan slet ikke sammenlignes med andre fredage. Det er vores største dag hele året, og det har det været i al den tid, vi har haft butikken, når man lige ser bort fra vores åbningsdag, siger Louise Sjørvad Henriksen, der sammen med far, Torben Sjørvad, driver Kop & Kande i Østergade i Holstebro.

Det er den sjette julehandel, far og datter sammen med deres personale har taget hul på.

Ifølge Louise Sjørvad Henriksen er julehandelen allerede godt i gang inden den sorte fredag. På Black Friday giver kæden 20 procents rabat på alt, hvad der ikke er sat ned i forvejen, og alene af den grund forventer forretningsindehaveren at få masser af kunder i butikken fredag den 29. november.

Og den dag bliver det svært at få en fridag, når man arbejder i Kop & Kande:

- Alle er på arbejde, siger butiksindehaveren og fortæller, at det drejer sig om 12 til 13 medarbejdere plus den løse hjælp, butikken har fået fat på. Kædens netbutik forventes også at få travlt, og i Holstebro sidder der en medarbejder og tager sig udelukkende af nethandlen.

Mere om Black Friday

Black Friday er den uformelle betegnelse for fredagen efter Thanksgiving i USA, og den falder på den fjerde fredag i november.

Ofte betragtes dagen som begyndelsen på julehandlen.

Dagen har siden 2005 været den travleste indkøbsdag i USA.

I 2013 tog nogle danske webshops de indledende skridt til at indføre Black Friday i Danmark.

I 2015 fik Black Friday for alvor sit gennembrud i Danmark og slog rekorden for største handelsdag nogensinde i dansk historie, hvis man måler på omsætning gennem Dankortet på en enkeltstående dag.

Kilde: Wikipedia.

Annonce

Noget nær fuld styrke

Bilka Holstebro har også gjort sig klar til handelsdagen.

- Vi regner med at få meget, meget travlt. Black Friday er en af årets absolut største dage for os, siger varehuschef Søren Hostrup, der bemander varehuset på noget nær fuld styrke.

- Vi vil have mere end 200 på arbejde fra klokken seks om morgenen til midnat, fortæller varehuschef, der især forventer travlhed i nonfood-afdelinger som den, der sælger elektronik.

- Det bliver en fantastisk dag, lyder spådommen fra Søren Hostrup, der tiltrådte i oktober og dermed har sin første Black Friday som Bilka-boss i Holstebro.

Black Friday i Holstebro

Holstebro Handelsstandsforening markerer Black Friday med at holde Open by Night.

- Du kan shoppe helt frem til klokken 22, og der vil være over 200 åbne butikker, caféer og restauranter, der står klar med gode tilbud, god service og gode oplevelser. Kom ned i Holstebros gågade, tag forskud på juleindkøbene og få en hyggelig aften med julestemning, lyder det i invitationen fra handelsstandsforeningen.

Åbningstiderne er vejledende, og derfor råder handelsforeningen til at tjekke de respektive butikker, caféer og restauranter for deres åbningstider.

Kilde: Holstebro Handelsstandsforening.

Annonce

Ekstra rabat om morgenen

Det er ikke kun elektronik, der bliver solgt på den sorte fredag.

Tøj er også et hit.

- De seneste år har Black Friday været vores største dag på året, fortæller Carina Hvam Nielsen, der er butikschef i Selected i Holstebro.

Derfor har modebutikken i gågaden brug for ekstra hjælp den dag.

- Vi får hjælp fra vores hovedkontor i Brande. Der kommer fire ekstra fra kontoret og hjælper os fra tidlig morgen, siger butikschefen og fortæller, at Selected i Holstebro har tradition for på Black Friday at give ekstra mange procents rabat fra klokken otte om morgen til klokken ti. Der er 33 procents rabat de første to timer og 25 procents rabat resten af dagen,

- Det gør vi for at få kunder i butikken allerede fra morgenen af, forklarer Carina Hvam Nielsen, der også selv skal på arbejde på fredag. Til daglig er der tre fuldtidsansatte og fire deltidsansatte i butikken. og de er alle også på arbejde på Black Friday.

Hun fortæller, at det især er julegaver, der bliver købt på Black Friday.

- Men der sker da også, at der er så gode tilbud, at der også ryger noget med til kunden selv, fortæller butikschefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce