Annonce
Holstebro Onsdag

Corona gav tid til at afslutte lokalhistorien

Ninna og Helge Weis Jensen præsenterer glade deres sidste lokalhistorisk værk om Vinderup. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
God tid under nedlukningen gav ægteparret Ninna og Helge Weis Jensen mod på at skrive endnu en bog om huse og deres beboere i Vinderup.

Vinderup: Der kan også komme noget konstruktivt ud af Corona-tiden. For var Danmark ikke blevet nedlukket i marts havde ægteparret Ninna og Helge Weis Jensen formentlig ikke kastet sig ud i at færdiggøre deres lokalhistoriske serie om hus og beboere i Vinderup.

- Men så kom Corona-smitten, der blev rigelig med tid - og hvad gør man så?, spørger Helge Weiss retorisk.

Ægteparret valgte som "lovlydige borgere" at isolere sig - også i respekt for den høje alder: Helge er 85 og Ninna snart 83. Og i stedet at kaste sig over lokalhistorien igen.

Annonce

Fire udgivelser

Resultatet blev den fjerde bog i serien, og dermed er stort set alle huse bygget i Vinderup indtil 1970 og deres ejere blevet beskrevet.

Vinderups lokalhistorie

9 gader i Vinderup er fjerde bog i serien med beskrivelse af huse og mennesker i Vinderup. Bogen beskriver følgende gader: Møllevej, Agovej, Mosevej, Voldgade, Købmagerstræde, Vestervang, Mosekrogen, Åparken, Birkevej, Vesterlund. Bogen er trykt i 275 eksemplarer og koster 115 kroner hos Superbrugsen i Vinderup.

I 2017 udgav ægteparret en lokalhistorisk bog om Nørregade og Søndergade, og året efter bogen om Sevelvej, Nørgårdsvej og Lillegade i Vinderup. Det blev i foråret 2019 fulgt op med bogen "19 gader i Vinderup".

Flere af bøgerne er genoptrykt flere gange og kan købes hos forfatterne.

- Det har været spændende. Næsten som om man kom til at kende mange af de personer, der skabte Vinderup: handelsmændene, igangsætterne, sliderne, spekulanterne, forklarer Helge.

Han er især imponeret over det mod, iværksætterne viste.

- Der var intet. Men dristige folk turde at bygge en kro og en købmandshandel et sted, hvor der intet var, fordi de havde en forventning om, at det ville komme.

Annonce

Danmarkshistorie

I denne omgang er der størst fokus på den nordlige del af byen. Her lå Vinderupgård, der indgår i danmarkshistorien. Det giver anledning til at trække tråde tilbage til 1274, hvor den tidligere marsk Jens Kalv får skøde på gården. Og følges op via flere adelsslægters ejerskab helt op til nutidens historie.


Det har været spændende. Næsten som om man kom til at kende mange af de personer, der skabte Vinderup.

Helge Weis Jensen, forfatter.


Flere historiske nedslag er med til at gøre bogen ekstra interessant. Blandt andet om Vinderuplille på Agovej, hvor enkefru Buchhave, enken efter præsten i Sahl, der mistede en søn i krigen 1964 ved Als, boede. Der er mange andre små fortællinger om de mere eller mindre kendte Vinderup-borgere, der har boet i husene.

Annonce

Mange års indsats

Baggrunden for bøgerne er Ninnas ihærdige arbejde med lokalhistorien: Gennem 17 år har hun arbejdet mindst tre timer om dagen med lokalhistorie. Det begyndte med, at hun overtog et stort arkiv med artikler, som den tidligere Vinderup-redaktør på Dagbladet, Vera Støvring, havde gemt.

Ninna og Helge Weis Jensen udgiver lokalhistorisk værk om Vinderup

Artiklerne blev scannet og gemt på Ninnas computer. Hun er en stor systematiker og ved lige præcis, hvor informationerne gemmer sig. Det indebærer, at mange interessante informationer om personer og hændelser kan kobles på byens adresser og på den måde komme med i ægteparrets udgivelser.

Informationerne om, hvem der har bygget og boet i de enkelte huse og hvornår, har hun hentet fra skøder og pantebreve. Skøder indtil år 2000 opbevares på Rigsarkivet, hvorfra hun kan bestille det til afhentning på Rigsarkivets afdeling i Viborg.

Annonce

Flere data er klar

Ninna Weis har opdateret alle handler til dags dato og overdrager alle data til lokalhistorisk arkiv, så der er mulighed for at følge op, hvis nogle skulle få lyst.

Helge og Ninna Weis Jensen er glade for at det er lykkedes at få alle fire bøger udgivet og at det lige præcis lykkedes som en af de sidste bøger fra Vinderup Bogtrykkeri, der fra 1. marts lukker ned og overtages af Johansen Grafisk i Holstebro.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Vi slubrer rekordmeget saft i os

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jeg er så glad for min cykel

Holstebro Onsdag

Ynglende ulve lukker del af plantage: Det er tydeligt, at ulvene har kastet deres kærlighed på et bestemt område

Annonce