Annonce
Holstebro Onsdag

"Der sker noget magisk ude i skoven"

Det er sidst på eftermiddagen en torsdag i november. Hjemme hos mange børnefamilier er det ulvetime, men på familiekurset i skoven er der arrangeret leg, mens frivillige laver mad. Og det betyder, at der er få konflikter i familierne. Her har fotografen med sin linse fanget to børn i en fangeleg. Fotos: Johan Gadegaard

Hver anden torsdag mødes ansatte i Naturstyrelsen, pædagoger og en flok frivillige fra 4. Sct. Georgs Gilde Holstebro med familie med særlige udfordringer i hverdagen til et familiekursus i skoven.

Annonce

Skave: Menuen står på vildtgryde med krondyrkød, waldorfsalat og kartofler vendt i smør og persille.

Vi befinder os ikke på en fin restaurant, men ude i naturen.

Ude i skoven, faktisk. En torsdag i Tinkerdal Besøgssted - lidt uden for Skave - på en dag i november, der viser sig fra sin smukkeste side med lidt sol, milde temperaturer og en flot efterårshimmel.

Her mødes familier, der har hver deres at slås med i hverdagen, med folk fra Naturstyrelsen, der sørger for aktiviteter i - og med naturen - og frivillige fra 4 Sct. Georgs Gilde Holstebro. Det er de nuværende og tidligere spejdere, der tager sig af at tilberede maden over bål.

Fem til seks gange hvert halve år mødes børn og voksne ude i skoven til det, de lidt fint kalder for et familiekursus i skoven, som er en del af et projekt, der bruger naturen som en løftestang.

Familierne kalder det nu bare for skovtur.

Her har jeg fundet ud af, at jeg ikke er den eneste i hele verden, der har AD/HD.

Mathilde, ni år.
Sct. Georgs Gilde arbejder helt frivilligt og ulønnet, Hver gang møder der seks til otte af de 16 frivillige fra organisationen, der har meldt sig til projektet, op for at tilberede maden over bål. Her bliver der skænket vand op i kruset til en kop varm kakao til et af børnene.
Annonce

En god cocktail

Familierne er udfordret på den måde, at de for eksempel lever med et barn med en diagnose.

- Det er familier, der har brug for en kærlig hånd i ryggen, forklarer Lars Hingebjerg.

Han er familiekonsulent i Børne- og Familiehusene - der består af de tre huse, Godthåbsvej, Malehuset og Østervang, - og det er gennem de tre kommunale tilbud, at familierne er indskrevet og derigennem har fået tilbuddet om at komme med på skovtur.

Lars har taget de store støvler og den varme vest på og er mødt op ude i skoven sammen med sin kollega Helene Pedersen, der også deltager i projektet. Hver gang kommer 25 til 30 voksne og børn, og denne torsdag er børnene i alderen fra omkring seks til 12 år. Aktiviteterne i skoven har for eksempel været at samle svampe, fælde træer, presse most og skyde med bue og pil. Hver gang bliver bål-maden spist ude i naturen, og dagen slutter af med skumfiduser over bål.

Og det med at rykke ud i naturen med aktiviteter, madlavning og socialt samvær har vist sig at være en god cocktail:

- Der sker noget magisk ude i skoven og de familier, som normalt kommer hos os, klarer udfordringerne til UG. De er friske, fyldt med gå-på-mod og sidst, men ikke mindst, er de konflikter, vi tit oplever i familierne, nærmest ikke eksisterende i skoven. Så alt i alt har en masse mennesker en kæmpe oplevelse for få midler, siger familiekonsulenten.

Temaet for torsdagens skovtur var kronhjorte og jagt. Ved en af de tre stationer i skoven kunne børnene blive klogere på dyrene og blandt andet studere nogle dyreskeletter med gevir lidt nærmere.
Annonce

Højt til loftet

Det er Lars Hingebjerg, der har fået tjansen med at byde velkommen, da klokken har passeret 16.

Folk står og småsnakker i grupper, mens de nipper til den varme kaffe eller kakao, som de har lavet med vandet i den store kedel på bålet.

Lars Hingebjerg får ørenlyd ved at slå med en ske på en stor pande. Børnene og de voksne holder op med at snakke, men Lars konkurrerer stadig med støjen fra den store pande, der er over bålet og står og syder med bacon, løg og champignon.

Programmet for eftermiddagen og torsdagens menu bliver præsenteret, og så går dagens første leg i gang. Et af børnene får et rødt gevir på hovedet, og så gælder det ellers for den, der udnævnt til ulv, om at fange hjorten i en skov, der er skabt af alle de andre deltagere. En skov, der kan skifte udseende og stier, når der bliver råbt "skift", og alle vender sig en halv omgang og skaber nye stier - og spærringer for ulven.

Naturstyrelsens naturcenterleder, Elsebeth Houe, er hende, der giver instruktioner til legen. Inden ulven får lov til at løbe efter sit bytte, svarer hun på journalistens spørgsmål om, hvad det er, naturen kan:

- Ja, hvad kan naturen ikke? svarer hun med et lille smil og tilføjer:

- Her er højt til loftet, og hvis man for eksempel fylder meget i sin klasse, så fylder man mindre herude. Her er det frivilligt, hvilke aktiviteter man vil deltage i. Der er ikke noget, man absolut skal, men man kan en masse, og her er et frirum fra de mange krav, børnene møder i hverdagen.

Skoven af menneskearme gjorde sit til, at hjorten kunne slippe væk fra ulven. Det er hver gang, Naturstyrelsens folk, der står for aktiviteterne.
Annonce

Ikke alene i verden

Mathilde på ni år, der går i 3. klasse og bor i Ulfborg, er et af de børn, der er med på skovtur i år. Mathilde har AD/HD.

Hun og hendes mor, Marianne Madum Søndergaard, var også med sidste år, og hver anden uge glæder Mathilde sig til det bliver torsdag.

- Hun begynder at tælle ned til skovturen fra om mandagen, fortæller mor, der synes, at skovturen er et godt initiativ.

Mathilde fortæller om nogle af de samarbejdsøvelser eller -lege, som skovturen byder på.

- Her har jeg fundet ud af, at jeg ikke er den eneste i hele verden, der har AD/HD, fortæller Mathilde, der er den eneste i klassen med AD/HD, der blandt andet gør det svært for hende at holde koncentrationen.

- Her er der børn at lege med og andre forældre at snakke med, og det er rart at være en del af et fællesskab, konstaterer moren.

Hun glæder sig over ude i skoven at se sin datter overskrider grænser ved at turde prøve noget nyt.

Inden det officielle program går i gang, går børnene i gang med at lege i skoven. Og der er ingen voksne, der afbryder legene, selv om den foregår oppe på taget af en hytte.
Annonce

Penge til trailer

På et af bordene i Tinkerdal Besøgssted står et stort fad med krondyrkød i tern, og arbejdet med at snitte grønt og svitse kød til vildtgryden er i fuld gang.

4. Sct. Gerogs Gilde Holstebro har 39 medlemmer, og de 16 af dem har meldt sig til skovprojektet. Hver gang dukker der seks til otte frivillige op i skoven.

Ole Didriksen, der bor i Holstebro, er en af de frivillige, der var med, da avisen var på besøg i torsdags. Ole er gammel spejder, og han kan godt lide det der med røg og bål.

- Og så er det jo fint at kunne forene foreningslivet med at gøre lidt nytte. Det er lysten, der driver værket, siger Ole.

"Vi ved fra institutionens ansatte, at vores indsats i samarbejdet gør det muligt og er med til at gøre en mærkbar forskel for familiernes hverdag," skrev gildet i den ansøgning, der blev skrevet for at få penge til indkøb af en trailer.

Gildet fik bevilget pengene fra lokale fonde, og derfor kan Ole stolt vise det mobile spejderkøkken frem, der holder parkeret på Tinkerdal Besøgsted.

Torsdag den 22. november er sidste skovtur inden vinterpausen. Projektet begynder igen til februar eller marts, når foråret banker på ude i naturen.

Før transporterede Sct. Georgs Gildet udstyret til spejderkøkkenet i private trailere, men med støtte fra lokale fonde har gildet nu fået penge til en trailer med fast kasse og bagdør, som de bruger til deres mobile spejderkøkken. Her er de frivillige gang med at snitte grønt til vildtgryden.
Holstebro, Hedensted og Ikast-Brande Kommune har søgt og fået støtte til projektet fra Den Sociale Naturpulje, og Naturstyrelsen deltager i projektet i samarbejde med kommunerne. De kommunalt ansatte lægger deres arbejdstimer i projektet, og de frivillige arbejder ulønnet. Her er der fin kontakt mellem et af børnene og en af skovens folk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jazztrio spiller i Subhuset

Annonce