Annonce
Holstebro Onsdag

Elever bliver eksperter i klassekultur ved skoleskift

Det var meningen, at projektet skulle samles på ”ArtEd” i Rumænien, men coronaen satte en stopper for arrangementet, og de tre landes deltagere mødtes i stedet virtuelt – her fra Holstebro. Foto: Holstebro Kommune
Tvis Skole deltager i et EU-projekt under uddannelsesprogrammet Erasmus+ om gæstfrihed, når elever fra forskellige skoler danner nye klasser i overbygningen.
Annonce

Tvis: Det handler om at slå tonen rigtig an de første uger, når 8. klasse-elever fra tre skoledistrikter hvert år blandes i nye overbygningsklasser på Tvis Skole.

Eleverne kommer nemlig fra skoler i Tvis, Nr. Felding og Halgård, og der er ikke længere en overvægt af elever fra Tvis Skole.

Så hvad er klassens værdier, hvordan taler man ordentligt til hinanden, hvad er en god klassekammerat, og hvad betyder fællesskaber for den enkelte?

Det er nogle af de emner, som elever og lærere arbejder med for at skabe den bedst mulige klasse ud fra begrebet "hospitality", som bedst kan oversættes med imødekommenhed eller gæstfrihed.

Det oplyser Holstebro Kommune i en pressemeddelelse.

Tvis Skole har altid arbejdet med klassekultur, når eleverne fra de tre skoler blev samlet. Indtil for fem år siden var eleverne på Tvis Skole i overtal i forhold til de nyankommne elever. Det vil sige, at kulturen på Tvis Skole automatisk var den dominerende. Sådan er det ikke længere.

- Hver skole har sin egen kultur, som blandt andet kommer til udtryk i elevernes adfærd, sprog og læringstilgang. Sammensætningen af elever på Tvis Skole har ændret sig de seneste år, og derfor har vi arbejdet målrettet og bevidst med at integrere de nye kulturer i den eksisterende, siger udskolingslærer Helle G. Andersen.


Alle overbygningslærere er med, men det er eleverne, som har hovedrollen med at definere, hvad der skal til for at have verdens bedste klasse i undervisningen, i frikvarteret og som et klassefællesskab i fritiden.

Helle G. Andersen, udskolingslærer


Skolens erfaringer og lyst til at lære mere deles i EU-projektet, Erasmus+, sammen med VIA University College Holstebro og andre grundskoler, professionsskoler og universiteter fra Danmark, Belgien og Rumænien.

Projektet skal undersøge og afprøve, hvordan skoler og uddannelsesinstitutioner kan arbejde med gæstfrihed i mødet med og mellem elever. Ikke kun ved klassedannelse, men for eksempel også når en ny elev kommer ind i klassen.

- Alle overbygningslærere er med, men det er eleverne, som har hovedrollen med at definere, hvad der skal til for at have verdens bedste klasse i undervisningen, i frikvarteret og som et klassefællesskab i fritiden, siger Helle G. Andersen.

Projektet kører frem til efteråret 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Julemarked i Haderup aflyst

Annonce