Annonce
Holstebro Onsdag

Holstebro Kommune har intet overblik over invasiv plante

Den invasive art, Japansk Pileurt, hærger i Holstebro langs med Storåen, og den breder sig hurtigt, hvis den ikke bliver bekæmpet. Fotos: Morten Stricker
Holstebro Kommune bekæmper endnu ikke japansk pileurt. Det skyldes, at kommunen har et sprøjteforbud, oplyser teamleder ved trafik, park og skov, Martin Meisler.
Annonce

HOLSTEBRO: Holstebro Kommune har ikke noget overblik over, hvor den japanske pileurt hærger og breder sig i kommunen. Derfor er det ikke en kamp, som kommunen har taget op - endnu.

Kirsten Bech er en af de borgere, som har henvendt sig til Holstebro Kommune. Hun efterlyser, at man tager den invasive plante alvorligt.

- Jeg synes, at vi mangler en handlingsplan, og det forsøgte jeg for år tilbage at få sat i søen, men det er ikke lykkedes, siger Kirsten Bech, som udtaler sig på egne vegne.

Hun fortæller, at det især er i området omkring Vedersø og Husby samt ved Storåen nær friluftsbladet og jernbanebroen vest for centrum, at det er slemt med den japanske pileurt.

- Holstebro Kommune skal få den bekæmpet, mens tid er. Det kan løbe op i svimlende summer, hvis den først tager magten og breder sig yderligere, siger Kirsten Bech.

Kirsten Bech synes dog, at private borgere bør gøre noget ved den japanske pileurt.

- Hvis den gror i ens have, så er man nødt til at få den fjernet, da det ellers kan være ligegyldigt, siger hun.

Kirsten Bech har gennem flere år kæmpet mod den japanske pileurt. Hun mener, at det kræver en fælles indsats fra borgere og kommune at få den bekæmpet.
Annonce

Problemet er diskuteret

Trafik og park har mandag i sidste uge diskuteret situationen.

- Det er ikke en plante, som vi har bekæmpet kontinuerligt, som vi gør med bjørneklo, siger Martin Meisler, der er teamleder ved Trafik, Park og Skov.

Udbredelsen af japansk pileurt har de senere år været stærkt stigende i Danmark. Holstebro Kommune har i øjeblikket ikke kendskab til, hvor udbredt planten er i kommunen.

- Vi har et sprøjteforbud i Holstebro Kommune, og det er derfor ikke en plante, som vi har bekæmpet endnu. Det er dog noget, som vi gerne vil have en politisk beslutning om, og derfor har vi tænkt os at få det på dagsordenen efter sommerferien, siger Martin Meisler.

Japansk Pileurt er et problem, fordi dens konkurrenceevne gør, at den er en stor trussel mod andre dyr og planter. Desuden kan den gøre skade på veje og bygninger.

Annonce

Vil finde løsning

Ifølge formand for Teknisk Udvalg, Klaus Flæng (S), så er det nødvendigt, at man finder en løsning, så den japanske pileurt kan blive bekæmpet. Han er derfor blandt andet åben for at kigge på det sprøjteforbud, som gælder i Holstebro Kommune.

- Hvis de regler, som vi har vedtaget, står i vejen for, at vi kan bekæmpe planten, så er det klart, at vi må kigge på, om reglerne er gode nok. Derfor håber jeg også, at vi kan få en god diskussion om det efter ferien, siger udvalgsformanden.

Japansk Pileurt er en plante, som så at sige, lander mellem to stole i kommune. Hvis planten gør sit indtog på fortove og cykelstier, er det Teknisk Udvalg, som har ansvaret, mens det er Natur og Miljøudvalget, der har ansvaret, hvis den gror i de åbne landskaber.

- Hvis vi er ramt af den, så ved jeg ikke, hvor hårdt vi er udsat. Det er dog klart, at vi skal gøre noget ved det, hvis den hærger i vores område, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for Natur og Miljøudvalget.

Han understreger dog også, at det kun er, hvis den gror på kommunale arealer, at kommunen kan gribe ind.

- Hvis den gror i folks haver, så har folk altså selv et ansvar for at få den fjernet, om de så bruger gift, plastik for at fjerne lyset eller noget helt tredje. Det må være op til dem, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jagten på kalken

Holstebro Onsdag

Idrætsrådet holder årsmøde

Annonce