Annonce
Holstebro Onsdag

Næsten tre ud af fire i ældreplejen i Holstebro arbejder på deltid

Rapporten viser ifølge FOA, at 28 procent af de deltidsansatte gerne vil op i tid. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Trods fokus på udfordringer med at få tilstrækkeligt med faglært personale i ældreplejen, er andelen af medarbejdere, der arbejder på fuldtid stadig lav. - Kommunerne i Midt- og Vestjylland skal blive langt bedre til at lære af gode erfaringer, mener FOA.
Annonce

Midt- og Vestjylland: Der er store forskelle på, hvor gode kommunerne i Midt- og Vestjylland er til at få flere medarbejdere i ældreplejen til at arbejde på fuldtid.

Det skriver fagforbundet FOA i en pressemeddelelse.

I Ikast-Brande Kommune arbejdede 7,6 procent af de ansatte 37 timer om ugen i 2019, mens det står helt anderledes til i Lemvig Kommune. Her er kun 1,5 procent ansat på fuldtid, viser en rapport fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkenhed.

- Kommunerne skal lære af hinanden. Hvis det fungerer i én kommune, bør det også kunne fungere i andre, mener Torben Hollmann, der er sektorformand i FOA.

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund med cirka 175.000 medlemmer, hvoraf størstedelen er ansat i kommuner og regioner.


Vi er helt afhængige af, at problemet med den store andel af deltidsstillinger i ældreplejen bliver løst. Ellers kan fremtidens ældre ikke få den hjælp, de har brug for.

Torben Hollmann, sektorformand i FOA.


På landsplan er hver tiende medarbejder i ældreplejen ansat på fuldtid, mens mere end syv ud af ti arbejder færre end 37 timer om ugen. I de midt- og vestjyske kommuner er det i gennemsnit kun 3,6 procent, der er ansat på fuldtid, mens næsten otte ud af ti arbejder deltid.

- Vi er helt afhængige af, at problemet med den store andel af deltidsstillinger i ældreplejen bliver løst. Ellers kan fremtidens ældre ikke få den hjælp, de har brug for, siger sektorformanden.

Placering på lister

Den midt- og vestjyske liste over kommuner med størst andel af deltidsansatte i ældreplejen:

1. Struer Kommune.

2. Ringkøbing-Skjern Kommune.

3. Herning Kommune.

4. Ikast-Brande Kommune

5. Skive Kommune.

6. Lemvig Kommune.

7. Holstebro Kommune.

I Hostebro var næsten tre ud af fire - helt nøjagtigt 73,4 procent - af de social- og sundhedsansatte i 2019 ansat på deltid. I Vestjylland rangerer Holstebro Kommune dermed som nummer syv på listen over kommuner med størst andel af deltidsansatte i ældreplejen.

Listens førsteplads i Midt- og Vestjylland indtager Struer Kommune:

I 2019 var 84,7 procent af de social- og sundheds-ansatte i limfjordskommunen ansat på deltid.

På landsplan er Holstebro Kommune placeret som nummer 56 på listen over kommuner med størst andel af deltidsansatte. Struer Kommune er placeret som nummer 11 blandt alle landets 98 kommuner.

Lemvig rangerer som nummer seks i Vestjylland og som nummer 53 på lands-listen.

I 2019 var der i Lemvig Kommune 74,8 prcents deltidsansatte blandt de social- og sundhedsansatte.

Annonce

Flere fuldtidsstillinger

Rapporten fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkenhed viser også, at der er kommet langt flere timelønnede vikarer i kommunerne.

I Midt- og Vestjylland er det især Lemvig Kommune, der har et højt forbrug af vikarer, mens Struer har langt færre vikarer.

- Det er stik imod det, de ældre har brug for: En social- og sundhedshjælper eller -assistent, som kan sige "vi ses i morgen". Det bliver sværere og sværere for kommunerne at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft, men det er ikke holdbart, når man i stigende grad hyrer løst ansatte vikarer i stedet for fast personale, mener Torben Hollmann.

Flere tal

Holstebro Kommune:

I 2019 var 73,4 procent af de social- og sundhedsansatte ansat på deltid. I 2015 var det 81,4 procent.

89 procent af de stillinger, som kommunen slog op i de første otte måneder af 2020 var på deltid, mens seks procent var på fuldtid.

Lemvig Kommune:

I 2019 var 74,8 procent af de social- og sundhedsansatte ansat på deltid. I 2015 var det 81,1 procent.

79 procent af de stillinger, som kommunen slog op i de første otte måneder af 2020 var på deltid, men syv procent var på fuldtid.

Struer Kommune:

I 2019 var 84,7 procent af de social- og sundhedsansatte ansat på deltid. I 2015 var det 87,5 procent.

96 procent af de stillinger, som kommunen slog op i de første otte måneder af 2020 var på deltid. Nul procent var på fuldtid.

I de første otte måneder af 2020 er der generelt slået lidt flere fuldtidsstillinger op. Hver femte stillingsopslag for social- og sundhedsmedarbejdere på landsplan var en fuldtidsstilling, viser en gennemgang af stillingsopslagene, som FOA har foretaget.

I Midt- og Vestjylland er det især Ringkøbing-Skjern Kommune, der har slået flere fuldtidsstillinger op sammenlignet med, hvor stor en andel af medarbejderne der i 2019 var ansat i en fuldtidsstilling.

Annonce

Nye nøglekommuner

- Det er glædeligt, at kommunerne er blevet bedre til at slå fuldtidsstillinger op. Men det går langt fra hurtigt nok. Vi står allerede nu i en meget vanskelig situation med de mange ældre, som skal have hjælp og det store antal medarbejdere, der nu eller om kort tid forlader arbejdsmarkedet, påpeger Torben Hollmann.

FOA og en række andre fagforbund er netop gået sammen med Kommunernes Landsforening i en fælles indsats for at få flere på fuld tid. I Midt- og Vestjylland er Holstebro, Herning og Ikast-Brande gået med i projektet som nøglekommuner.

- Det er et stærkt og nødvendigt initiativ, som jeg håber, at alle kommuner på længere sigt vil slutte op om, siger Torben Hollmann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce