Annonce
Holstebro Onsdag

Ove har skabt en lysfisk: Idéen kom lige pludselig til mig

Ove Bederholm Knudsen viser her i sit værksted den lysfisk, han har kreeret. Den vejer ti kilo, og han fortæller, at den er et resultat af fri fantasi. Foto: Morten Stricker
Fisken med lys, der kan tændes som en slags bøn, blev indviet i Holstebro Kirke og er nu doneret til varmestue i Nygade, hvor Oves fisk skal have sin faste plads. Og hvem ved: Måske kommer der flere fisk fra Oves hånd.

Holstebro: - Det har været et sjovt stykke arbejde at lave. Det skulle ikke være et juletræ og heller ikke en globe. Det skulle være lidt specielt. Idéen kom lige pludselig til mig: Det skulle være en fisk.

Det fortæller Ove Bederholm Knudsen, efter at han har vist rundt i sit værksted i kælderen under det gule murstenshus på Ryesvej i Holstebro, hvor Ove har boet siden 1982.

Ove har skruet hænderne rigtigt på.

Annonce

- Jeg er født med et håndelag, forklarer Ove, der kalder sig selv for en designkunstner.

Håndelaget udnyttede han i de 25 år, han var ansat på skibsværftet i Struer, der ikke eksisterer mere, og i dag er Ove heller ikke længere aktiv på arbejdsmarkedet. Til spørgsmålet om, hvor gammel han er, ryster han bare på hovedet og smiler lidt.

- Det vil jeg ikke sige. Det er en hemmelighed.

Og om alt det, han går og hygger sig med i værkstedet, siger han:

- Jeg laver alt muligt, der er sjovt at lave. Men det er kun en hobby, og det er kun for sjov.

Årsagen til, at avisen er på besøg hjemme hos Ove, er, at han har kreeret en fisk.

En lysfisk, som den er kommet til at hedde.

- Det var Anette, der gav mig opgaven, siger han og nikker hen mod korshærspræst Anette Ejsing, der også har fået en invitation til at besøge Ove hjemme på privatadressen.

Kirken kommer til folket

Og det er ganske rigtigt korshærspræsten, der tiltrådte embedet i sommer, der havde bedt ham om at kreere en holder til lys, så folk kan tænde et lys uden for kirken.

- I mange år har der været tradition for at tænde et lys, når man kommer ind i kirken som en slags bøn, men på grund af coronaen har kirken været udfordret af, at folk ikke har kunnet komme i kirken på samme måde, som de plejer, og derfor tænkte jeg, at kirken i stedet må komme til folket, forklarer Anette Ejsing.

Præsten havde om hørt om Oves evner til at skabe kunstværker i metal. Tanken var, at lysholderen skal hænge i Kirkens Korshærs Varmestue i Nygade, og da præsten mødte ham i varmestuen, lå det jo lige til højrebenet at bede ham om at løse opgaven.

Og den opgave gik han altså på med krum hals.

- Hvor lang tid det tog at lave den? Jeg gik jo lidt til og fra arbejdet, men en lille uges tid, vil jeg tro, siger Ove og hanker op i den ti kilo tunge og 1,6 meter høje lysfisk, mens han fortæller, at det jo er vigtigt, at den hænger lige, når der skal tændes et stort lys og mange små fyrfadslys i metalfisken.

Rundt om hver enkelt lysholder har han loddet en krans, der skal beskytte flammen mod vinden.

- Det ser så flot ud, når lysene bliver tændt i mørke. Så ser det ud som små stjerner på væggen, forklarer han.

Disse kunstværker har Ove Bederholm Knudsen kreeret i sit værksted. Det eneste, han ikke selv er mester for, er hjulene på motorcyklen. Foto: Morten Stricker

Tirsdag den 6. april blev lysfisken indviet i Holstebro Kirke, og lysene i fisken blev tændt for første gang. Efter aftengudstjenesten blev lysfisken transporteret til varmestuen i Nygade, hvor den får sin faste plads.

-  Det er en gave fra Holstebro Kirke til varmestuen, siger korshærspræsten og kalder det et projekt i proces.

Hun vil bestemt ikke afvise, der kan komme flere lysfisk til andre steder i byen.

Ove komme af og til på besøg i korshærens varmestue.

- Jeg er ikke en af dem, der sidder og hænger der en hel dag. Jeg er der en halv times tid, siger han og fortæller, at han er god til at ramme spisetiden i varmestuen.

- Der får man noget godt at spise, lyder hans vurdering, og han tilføjer, at han også har fået nogle gode venner i varmestuen.

Annonce

En ægte samler

Besøget i huset på Ryesvej handler om lysfisken, men Ove inviterer indenfor for at vise sin samling af legetøj.

Ove er nemlig en ægte samler. Han viser vej ind i kælderlokalerne bag værkstedet, hvor nogle af hans køb på danske og engelske markeder og antikbutikker har fået deres plads.

Ove Bederholm Knudsen er en ægte samler. Det ser man tydeligt, når man træder ind i hans stue, hvor også hans passion for motorcykler kommer til udtryk: - Jeg har Danmarks største samling af gamle legetøjsmotorcykler, siger Ove, der kun har plads til en lille del af dem i udstillingen i stuen. Foto: Morten Stricker

Oppe i stuen udstiller han de bedste loppefund i glasmontre og på hylder.

- Jeg har samlet på legetøj i mange år - 25 år vil jeg tro, siger han og forklarer, at der ikke er hverken Lego eller andet plastlegetøj i samlingen.


Jeg kan huske, dengang jeg var lille - jeg var vel otte-ni år gammel, hvor jeg juleaften ikke fik et eneste stykke legetøj.

Ove Bederholm Knudsen, om baggrunden for sin store samling af legetøj


Legetøjet er nemlig fra dengang, det var kram af metal.

- Jeg kan huske, dengang jeg var lille - jeg var vel otte-ni år gammel, hvor jeg juleaften ikke fik et eneste stykke legetøj, siger Ove og fortæller, at han faktisk stadig bliver helt ked af det, når han tænker på det.

- Jeg tror, jeg fik en slags brist dengang, siger Ove Bederholm Knudsen, der i sit voksne liv til gengæld har haft legetøj i rigelige mængder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce