Annonce
Holstebro Onsdag

Pift sankthans-menuen op med disse retter

Midsommerfejringen er en gammel nordisk tradition, hvor man tændte bål for at markere sommersolhvervet. Bålet var til for at holde det onde væk, forklarer Caroline Nyvang, der er seniorforsker ved Dansk Folkemindesamling under Det Kongelige Bibliotek. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Ved en højtid som sankthans er der tendens til, at vi i høj grad dyrker de klassiske retter. Se her, hvordan du giver dem et let twist.

Midsommer: Klapstole, havestole og taburetter. Selv om det er mange forskellige typer af stole, der bliver kørt i stilling, når vi samles for at fejre sankthans, kan man ikke sige det samme om den type mad, vi vælger at servere.

Sådan lyder det fra Caroline Nyvang, der er seniorforsker ved Dansk Folkemindesamling under Det Kongelige Bibliotek.

- Det er midsommer, og mange opfatter sankthans som et vendepunkt, hvor sommeren for alvor når sit højdepunkt. Derfor vælger man typisk de klassiske sommeretter som frikadeller med kartoffelsalat, nye kartofler og grillmad, forklarer hun.

Annonce

Ud over at det er sommerlige retter, så er der også noget andet karakteristisk ved dem.

- Der er en tendens til, at vi ved højtider tilvælger de retter, vi opfatter som klassisk danske, siger Caroline Nyvang.

- Særligt til sankthans, grundlovsdag og jul dyrker vi det nationale i langt højere grad. Vi kender det også fra "Midsommervisen", der er en hyldest til det danske, ligesom de klassiske retter er, forklarer hun.


Særligt til sankthans, grundlovsdag og jul dyrker vi det nationale i langt højere grad. Vi kender det også fra "Midsommervisen", der er en hyldest til det danske, ligesom de klassiske retter er.

Caroline Nyvang, seniorforsker


Ifølge Caroline Nyvang er det særligt inden for de seneste 30 år, at vi har set en sådan nationalisering af den mad, vi spiser til højtiderne.

Spørger man Brian Pedersen, der er køkkenchef hos Kokkeriet, er sankthans en fest, der fortjener lidt mere end en omgang traditionelle frikadeller.

Han forbinder selv sankthans med asparges, fjordrejer, ramsløg og rabarber.

- Helt klart asparges. I gourmetverdenen kan man godt finde på at lave syv retter med asparges til sankthans, fordi tanken er, at det er der, aspargessæsonen slutter hos os, siger han.

Derfor fejrer vi sankthans

Sankthans er en fest for midsommeren, der fejres den 23. juni om aftenen - altså dagen før Johannes Døberens fødselsdag.

Man har fejret midsommeren med bål, længe før at Johannes Døberen fik tildelt sin helgendag den 24. juni.

Tidligere var sankthans en helligdag, men den blev afskaffet i 1770 ved helligdagsreformen. Alligevel fortsatte folk med fejringerne.

En af de første sankthansfester, hvor man både sang "Midsommervisen" og brændte en heksedukke af, blev afholdt omkring år 1900.

Prøv eksempelvis at tage den klassiske kartoffelsalat og vend asparges, purløg og ristede nødder i, foreslår Brian Pedersen.

- Man kan også putte ramsløg i frikadellerne eller lave det til fiskefrikadeller og servere fjordrejer til.

Ifølge køkkenchefen indebærer de klassiske danske sommeretter også nyopgravede kartofler, gulerødder, sprøde ærter og krydderurter, der er i sæson, og som du måske ovenikøbet kan plukke direkte fra haven og tilføre sankthansmenuen.

- De nye kartofler skal underkoges. Jeg plejer at koge dem ved 85 grader, for så er det næsten umuligt at overtilberede dem, forklarer Brian Pedersen.

Køkkenchefen har dog selv en maskine til opgaven, så alternativt kan man blot koge dem i fem til syv minutter alt efter størrelsen.

Mangler du noget at servere dem til, vil smør, løvstikke, sæsonens asparges samt en omgang fiskefrikadeller være køkkenchefens bud.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Hvem sagde stor numse?!

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Det er blevet sjovere at være chef i Sinnerup: Stor forløsning at tjene penge igen

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nostalgifestivalen aflyses: - Det er fandeme ikke en sjov situation

Holstebro Onsdag

Otte kilometer buketter bliver plukket langs landevejen

Holstebro Onsdag

Forskere og eksperter besøger Skærum Mølle

Holstebro Onsdag

En have, der kan inspirere børnefamilier og bedsteforældre

Holstebro Onsdag

Hitmageren fra Gibraltar kommer alligevel til byen

Holstebro Onsdag

Kristinas 15 år gamle drøm gik i opfyldelse efter en budkrig

Holstebro Onsdag

Sundhed? - Det handler om balancen af maden på tallerkenen

Holstebro Onsdag

I Anoucks parcelhushave kan alle blomsterne spises

Holstebro Onsdag

Du er selv en dyr pige

Holstebro Onsdag

Dag 10 efter mystisk kro-brand: Flere borgere har henvendt sig til politiet med tip

Holstebro Onsdag

Det skal i fremtiden være slut med vandkaos i byen

Holstebro Onsdag

Hold fri, når du holder ferie

Holstebro Onsdag

Helena og Trine skal gøre Holstebro stolte ved OL

Holstebro Onsdag

Stor interesse for den nye festival på Restaurant JA

Holstebro Onsdag

Denne gang skal anlægget fyldes med tilskuere

Holstebro Onsdag

Her foregår genoptræningen på golfbanen

Holstebro Onsdag

Grænsehandel: Så meget skal du spare, før turen er tjent hjem

Holstebro Onsdag

Mandens forklarings-gen

Holstebro Onsdag

Hjemme hos fitnessinstruktøren serveres der både asiatiske retter og mormormad

Holstebro Onsdag

Hvorfor jeg ville være ejendomsmægler?: Det er sådan et sexet erhverv

Holstebro Onsdag

Indsatsleder om brand på Borbjerg Mølle Kro: - Bliv væk og lad os arbejde

Annonce