Annonce
Holstebro Onsdag

Viktor cykler ud med aviser og sparer sammen til en ny cykel

Det sker, at Viktor får en slikkepind eller en guldbar af dem, han afleverer aviser til. - Jeg har også en gang fået en kage og en 20er, tilføjer Hornshøjs avisbud. Fotos: Morten Stricker
I december sidste år overtog 14-årige Viktor Juulsgaard Grefstad sin storebrors avisrute i Hornshøj, hvor han bor sammen med sin familie.
Annonce

Holstebro: - Det tager kun 20 minutter til en halv time hver dag. Det er hyggeligt at cykle ud med aviserne, og så kan jeg være sammen med vennerne bagefter.

Sådan fortæller 14-årige Viktor Juulsgaard Grefstad, som Holstebro Onsdag møder en torsdag eftermiddag, hvor han sædvanen tro er mødt op på for at passe sit fritidsjob.

Viktor er nemlig avisbud.

Mere om distribution

Distribution har altid været en vigtig del af avisernes hverdag. Distributionsafdelingerne har været med hele vejen og har i dag udvidet til at have mange forskellige produkter med.

Budnet er en del af Jysk Fynske Medier.

Budnet dækker områderne, som er tilknyttet Dagbladet Holstebro, Randers Onsdag, Viborg Folkeblad, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad og Vejle Amts Folkeblad. Disse områder og afdelinger er slået sammen under navnet Budnet.

Budnet er Danmarks største eftermiddagsdistributør af dagblade med cirka 50.000 dagblade om dagen. Sammen med disse dagblade omdeles også 5000 magasiner hver dag. Budnet har ligeledes omdeling af ugeaviser og reklamer til 175.000 husstande hver uge.

Til at omdele alle disse produkter har Budnet cirka 1100 bude og 80 selvstændige vognmænd.

Kilde: budnet.dk

Annonce

Bud med mælkekasse

Hver dag efter skole og lørdag morgen møder han op hos sin arbejdsgiver, Budnet, der sørger for, at dagblade, ugeaviser, magasiner, fagblade og reklamer bliver bragt ud og afleveret i folks postkasser.

- Det er dejligt at tjene sine egne penge og se, hvordan det stiger inde på kontoen, fortæller Viktor, der møder avisens udsendte inde på kontoret, inden han tager stakken af aviser, der ligger på bordet under hans navneseddel, under armene og bærer dem ud til sin sorte cykel og lægger dagbladene ned i den grønne mælkekasse på bagagebæreren.

- Vi har da en cykeltaske, som du kan få, siger hans chef, teamchef Mette Lindroed, lidt forbløffet, da hun får øje på Arla-kassen.

Men Viktor ryster på hovedet.

Kassen fungerer nemlig lige som den skal, mener han.

Annonce

Tyvstartede med storebror

For at blive avisbud, skal man være fyldt 13 år, men Viktor tyvstartede i jobbet. Han hjalp nemlig sin storebror, Gustav, der nu er 19 år, med at dele aviser ud, da broren gik med aviser, fra han var 13, til han var 16 år.

Fra december sidste år overtog Viktor storebrors rute, og nu er det ham, der har ansvaret for, at 12 til 14 abonnenter på hans lille rute hver dag får leveret Dagbladet Holstebro-Struer i postkassen i parcelhuskvarteret i Hornshøj, hvor Viktor bor sammen med sin familie.

Fritidsjobbet tjener Viktor, der går i 8. klasse på Rolf Krakes Skole, mellem 300 og 400 kroner på om måneden.

- Jeg bruger pengene til at købe cykel-ting for, siger Viktor og fortæller, at han har en mountainbike.

- Jeg spørger mine forældre, om jeg må købe noget for pengene, og de lægger også tit lidt til, så jeg ikke skal betale det hele selv, fortæller avisbuddet.

Jobbet som omdeler

For at blive ansat som omdeler hos Budnet, skal du være fyldt 13 år.

Alt efter hvor du omdeler, har du enten mulighed for at få aviserne leveret derhjemme, eller at hente dem på et depot.

Når du er ansat, får du gratis cykeltasker og nogle steder en cykeltrailer, du skal bruge til omdelingen.

Lønnen som omdeler er udregnet efter en overenskomst. Fra den 1. marts 2019 er timelønnen følgende: 18 år: 108,25 kroner. 17 år: 81,19 kroner. 16 år: 70,36 kroner. 13 til 15 år: 54,13 kroner

Dagbladene skal leveres om eftermiddagen inden klokken 17 fra mandag til fredag og inden klokken 8 på lørdage.

Ugeaviserne skal leveres senest klokken 21 på udgivelsesdagen.

Som omdeler for Budnet har du mulighed få et job som omdeler af blandt andet Holstebro Onsdag, Lokalavisen Lemvig, Struer Ugeavis og Vinderup Avis.

Sammen med de lokale ugeaviser skal du også levere reklametryksager.

Hvis du klikker ind på budnet.dk, kan du se, hvilke ruter der er ledige.

Hvis du eller dit barn har tid og lyst til at blive avisbud, kan I ansøge på nettet, ringe på 99 12 83 45 eller sende en mail til budnet@budnet.dk.

Kilde: Budnet.dk

Annonce

Drømmecykel som mål

Han har også et mål at gå efter.

- Jeg sparer sammen til en ny cykel: En full suspension mountainbike, siger han og forklarer, at der er en mountainbike, der er fuld-affjedret.

Målet ligger dog lidt ude i fremtiden. Cyklen koster nemlig omkring 30.000 kroner, men Viktors taktik er, at når han selv sparer nogle af pengene sammen, spæder forældrene gerne til. Og det koncept, håber han på, en dag vil føre ham til drømmecyklen.

Endnu har Viktor ikke prøvet at cykle ud med aviser i snevejr, men det sker, at det regner, når han er færdig i skolen og skal ud med dagbladene.

- Så lægger jeg en jakke eller en taske over mælkekassen og så gælder bare om at få det overstået, mens man er våd, forklarer Viktor, der også en gang imellem får en hjælpende hånd fra sin far og mor med aviserne.

Den røde cykelhjelm er spændt fast, og aviserne er taget under armen. Viktor på 14 år er klar til dagens tjans.
- Nej, jeg læser ikke avisen. Jeg kigger lidt på forsiden af avisen, men ellers ser jeg ikke i den, fortæller Viktor Juulsgaard Grefstad, der her er på vej ud på sin lille rute med mælkekasse bag på cyklen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce