Annonce
Horsens Posten

2020 bød på flere nye restauranter end lukninger: Men hvorfor åbne midt i coronakrisen?

Jimmy Boye Bach Jensen valgte at åbne ny restaurant i november, efter han var faldet over nogle ledige lokaler på Hestedamsgade. Det kunne redde et par arbejdspladser fra hans anden restaurant, Griffenfelds Spisehus, og så er der ifølge ham plads i Horsens til en restaurant med et helaftenskoncept. Arkivfoto: Morten Pape
Ser man bort fra coronakrisen, er vi danskere begyndt at spise mere ude, så på den lange bane giver det mening at åbne restaurant midt i en coronakrise, fortæller to eksperter.

Horsens: Det har ikke været sjovt at drive restaurant i 2020, hvor coronapandemien har tvunget branchen til i flere omgange at lukke for gæster og kun leve af takeaway - og af statens hjælpepakker.

Og når restauranterne så endelig måtte åbne, har det været med afstandskrav og til tider brug af mundbind.

Man skulle tro, at sådan et hårdt presset år vil få flere til at dreje nøglen om end slå dørene op, men det er ikke tilfældet i Horsens ifølge den opgørelse, avisen har lavet over de åbninger og lukninger, der har været omtalt i enten Horsens Folkeblad eller Horsens Posten.

Annonce

Tænker mere langsigtet

Hvordan kan det være, at lysten til at åbne har været så stor? Det spørgsmål har Claus Jorch Andersen og Flemming Birch fået.


Ja, det er selvfølgelig ærgerligt at holde lukket en måned eller to, men det er ikke det, der slukker for den gode idé.

Claus Jorch Andersen, partner i Deloitte og ekspert i restaurationsbranchen


Claus Jorch Andersen er partner i konsulent- og revisionsvirksomheden Deloitte og ekspert i restaurationsbranchen, mens Flemming Birch er konsulent og markedsanalytiker for danske detailkæder og -organisationer og ekspert i detailhandel og forbrugermønstre.

De to kan ikke sige noget specifikt om Horsens ud over kendskabet til, at byen er i stor vækst, men derudover peger de på en række grunde til, at åbningslysten har været stor:

- Mindsettet hos mange er, at der venter noget på den anden side, som er godt. Man tænker lidt mere langsigtet. Ja, det er selvfølgelig ærgerligt at holde lukket en måned eller to, men det er ikke det, der slukker for den gode idé, siger Claus Jorch Andersen.

Annonce

Er blevet en trend

Flemming Birch er inde på noget af det samme. Men han tager forbehold for coronapandemien, som har vendt op og ned på det hele, og som er svær at spå om.

- Med undtagelse af coronasituationen er det blevet en tendens, at vi spiser mere og mere ude, og at vi tænker mere på convenience (bekvemmelighed, red.) - for eksempel i form af takeaway. Det er to ting, der helt generelt taler for flere spisesteder, siger Flemming Birch.

John Holm her står for den daglige drift i Restaurant Horsens, som er åbnet midt i coronakrisen i den gamle Bones-restaurant på Rædersgade. Arkivfoto: Morten Pape

Han påpeger, at de fleste åbninger nok har været planlagt længe før, covid-19 blev en del af ordforrådet, hvilket Posthuset Horsens og The Burger Concept er eksempler på.

- Det er trods alt de færreste, der har stået i april og maj og tænkt: "Nu åbner vi," siger Flemming Birch.

Annonce

Fordele i huslejen

Men det er også blevet til nye restauranter efter coronavirussens indtog. Restaurant Horsens i Rædersgade og Ji-Mi's i Hestedamsgade er eksempler på det. Claus Jorch Andersen påpeger blandt andet, at der kan opstå fordelagtige lejemuligheder.

- Prisen for at overtage eller finde nye lejemål har generelt været høj, men der har krisen måske åbnet op for nogle muligheder for en billigere leje på attraktive steder. Det kan være et trappelejesystem eller andet, som har gjort, at det her er et godt tidspunkt at starte på, siger han.

Annonce

Nogen har klaret krisen fint

Desuden er det ikke alle i restaurationsbranchen, der har været lige hårdt ramt, så nogle har stadig haft mod på udvidelser:

- Der er stor forskel på, hvordan coronavirus har påvirket restauranterne, og nogle har faktisk klaret sig fint igennem. Selvfølgelig ikke, da der var lukket helt ned, men det har været ok for mange af dem, der har en forretningsmodel, som ikke er afhængig af mange gæster på få aftener, men som i stedet har det mere spredt ud, siger Claus Jorch Andersen med henvisning til, at de steder stadig har haft plads til gæsterne under afstands-restriktionerne.

Det hele kan dog nå at ændre sig i løbet af 2021 eller endda 2022, for udskydelse af moms- og skattefrister betyder ifølge Claus Jorch Andersen, at konkurserne kan komme sent. Måske bliver det altså dette års liste, hvor flere ender med at være lukket end åbnet.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Horsens Posten

Wall of Sound vender tilbage med nye datoer - og de første store navne på plakaten

Horsens Posten

Se billederne: Julemanden landede i Horsens med sang og julelys

Horsens Posten

Så åbner Bytorv Horsens en morgen kun for seniorer og sårbare sjæle

Horsens Posten

Avisens læsere diskuterede coronapasset på avisens Facebook-side - her er, hvad de synes om den sag

Horsens Posten

Kendt sengebutik flytter: Blev opsagt og har fundet nye og større lokaler

Annonce