Annonce
Horsens Posten

De åbnede butik og blev gift samme dag: Profil Art fejrer 35 års fødselsdag

Sofie Lotzkat, Willy Laugesen, Frederikka Thorstein, Dorthe Thorstein og Dorte Larsen glæder sig over, at der er god efterspørgsel på en butik som Profil Art. - Vi har et godt samarbejde i Horsens, og vi henviser gerne til andre butikker her i byen, siger indehaverne. Foto: Marianne Husted
Dorthe Thorstein og Willy Laugesen og deres personale fejrer 35 års jubilæum for forretningen, der er tilbage ved udgangspunktet. Nu er brugskunst og indrammede plakater igen sagen.

Horsen: Dorthe Thorstein og Willy Laugesen havde travlt den dag, de åbnede Profil Art. De nøjedes nemlig ikke med at byde kunder indenfor. I middagspausen smuttede de  lige på rådhuset for at blive gift.

31. maj er det 35 år siden, og de mange år med Profil Art og hinanden skal naturligvis fejres med coronavenlig fest i gården og rabatter i butikken.

Lyst til at være selvstændig

Det var lysten til at være selvstændig, der fik parret til at åbne Profil Art, der dengang lå i Hospitalsgade. Han havde i 19 år været ansat hos Idé Møbler på Torvet. Hun arbejdede som sygehjælper og med i bagagen havde hun en kontoruddannelse og dermed også styr på at føre  regnskab.

I de første år solgte de møbler, billeder og brugskunst, som skulle adskille sig fra det, man kunne købe alle andre steder. Sådan er det stadigvæk. Dengang var det blandt andet Le Corbusier-møbler i glas og stål  og brugskunst som Alessi og Boddum. Desuden fik Willy Laugesen med tiden indrettet et stort værksted, hvor han blandt andet rammede butikkens kunstplakater ind.

Annonce

Job og fire børn

Willy Laugesen passede i starten butikken i hverdagene. Dorthe Thorstein stødte til fredag og lørdag. Hun førte dengang som nu forretningens regnskab, og passede desuden job og parrets fire små døtre. To var allerede kommet til, og endnu to efter at butikken åbnede.

I dag er det hende, der står bag disken sammen med det dedikerede personal, mens Willy Laugesen står for alt det praktiske - lige fra at ramme billeder til at gøre rent i butikken.

Annonce

Flyttede i Søndergade

Profil Art flyttede i 1991 på Søndergade 32, hvor den har ligget lige siden. På dette tidspunkt kom modetøjet til, som i dag udgør mindst 75 procent af omsætningen.

Det er high-end-mærker som Stine Goya, Ganni og Baum und Pherdgarten og ikke mindst smykker fra f.eks. Maanesten.

- Interessen for brugskunst dalede dengang, og folk begyndte at foretrækker malerier frem for plakater, forklarer Dorthe Thorstein om ændringer af sortimentet.

Pols Pottens lysestagen i nærmest barok stil er meget populær lige nu. I det hele taget er interessen for indretning vokset i disse år, har ægteparret Dorthe Thorstein og Willy Laugesen noteret sig. Foto: Marianne Husted

Med årene blev også lagerrummet inddraget i butikken, så det i dag er en butik med stor dybde og plads til både tøj, billeder og brugskunst.

- Vi er faktisk tilbage ved udgangspunktet, funderer parret.

Nu er der igen gang i salget af indrammede kunstplakater. Ikke mindst i coronatiden er interessen for brugskunst og boligindretning steget. De kan nærmest ikke følge med til efterspørgslen på varer som for eksempel lysestager af mærket Pols Potten.

Og Willy Laugesen er i særdeleshed tilbage ved udgangspunktet. Han stod i sin tid i lære hos materialisten, der lå på Søndergade 32.

Annonce

Sociale medier

Men meget har ændret sig i løbet af de 35 år. I dag foregår en stor del af salget via de sociale medier og webshoppen, som parrets yngste datter Frederikke Thorstein, 29 år, bestyrer. Hun har sin daglige gang i butikken, indtil hun om kort tid begynder på læreruddannelsen. Også hendes ældre søstre har været ansat i butikken.

- Netsalget har virkelig gjort en stor forskel for os under corona-nedlukningen, siger Dorthe Thorstein, der vil fortsætte med at have live-salgsaftener en aften om måneden.

Hun, der er 63 år, har stadig mere end fuldtidsarbejde med Profil Art. Hun ser på regnskabet hver eneste morgen og aften og bruger også søndagen på det. Willy Laugesen arbejder også næsten fuldtids, selv om han er fyldt 76 år.


Vi er begyndt at holde fri hver tirsdag.

Dorthe Thorstein


- Men vi er begyndt at holde fri hver tirsdag, lyder det med tilfredshed i stemmen fra Dorthe Thorstein.

Det er dagen, hvor de ser familien og ikke mindst de fire børnebørn.

Annonce

Løber og svømmer

På opfordring af Dorte Larsen, ansat gennem mange år i butikken, er de begyndt at løbe hver anden morgen kl. 8.00, og de slutter gerne med at hoppe i vandet ved Juelsminde, hvor de bor.

Butikken er en livsstil for dem, men de ved også, at den på et tidspunkt skal overdrages til andre. Måske bliver til en af de ansatte eller et af børnene. Måske bliver den drevet videre i et fællesskab. Profil Art skal i hvert fald leve videre, er deres ønske.

Foreløbig skal den stå på fest lørdag den 29. maj med pølsevogn, fadøl og musik i baggården fra kl. 12.30 til 16. Denne gang på coronavenlig vis uden dans. Ved sidste jubilæum blev der nemlig danset igennem. Kundekredsen har altid været trofast, og de skal også mærke det. Derfor vil der i jubilæumsdagene være en rabat på de allerfleste varer på 35 procent i dagene 27. til 29. maj.

Og i øvrigt nøjedes ægteparret ikke med et hurtigt rådhusbryllup. Ti år senere blev det til både kirkelig velsignelse og stor fest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce