Annonce
Horsens Posten

De vil holde fast i den danske madkultur: Gæt hvad de slår et slag for

Det er ikke nissebanden - men syltebanden, der er klar til at slå et stort slag for den danske julespise, sylten. Fra venstre kok Mads Munk, slagter Steen Friis, Lars Cederlund Olesen fra Den Gyldne Hest og medindehaver af the Square, Benjamin Blender. Foto: Marianne Husted
Den Gyldne Hest har fået fire slagtere og kokke til at lave sylte, som skal serveres fire tirsdage på værtshuset. Det er en hyldest til den danske madkultur.

Horsens: Hvad stod der på ethvert julebord for år tilbage? - Mors hjemmelavede eller slagterens bedste sylte.

Der bliver stadig lavet masser af sylte, kan slagter Steen Friis, Beringsslagteren, fortælle. Men det er ikke længere en del af den faste julefrokost-menu. Det er blevet noget, som folk tilkøber.

Men sylten skal ikke syltes, men hyldes, mener Lars Cederlund Olesen, indehaver af værtshuset Den Gyldne Hest. Derfor har han taget initiativ til at få den danske spise tilbage på julefrokostbordet.

Annonce

Og han får opbakning fra Beringsslagteren, Vinöl Gastro-Rock-Bar, Korning Kro og Nørregades Slagter. De har nemlig sagt ja til hver især at kokkerere en omgang sylte, som vil blive serveret fire tirsdage kvit og frit inden jul på Den Gyldne Hest.

- Det er lidt ekstra forkælelse her i juletiden - som det stykke chokolade, du måske får ekstra, hvis du har bestilt en omgang smørrebrød hos Greva, forklarer Lars Cederlund Olesen, der serverer en gratis øl til sylten.

Bruger ikke længere svinehoved

I sidste uge var der prøvesmagning på noget af den sylte, som vil blive serveret. Steen Friis fra Beringsslagteren kom med den traditionelle sylte, som dog ikke er fremstillet på svinehoved, men der er brugt nakkefilet og svineskank.

Sylteanretning fra Beringsslagteren, der i dag bruger nakkefilet og sprængt svineskank som ingrediens i stedet for svinehoved, som folk i dag tager afstand fra. Men sylten smager stadig, som en god gammeldags sylte skal smage. Foto: Marianne Husted

- Folk kan ikke længere li' tanken om, at der bliver brugt svinehoved, siger Steen Friis.

Med til serveringen var rødbeder og en stærk, kornet sennep. "Uhm", lød det både fra de inviterede smagere og publikum fra baren. Den smagte af jul og af de gode gamle dage, var der enighed om.

Sylten er lidt ekstra forkælelse her i juletiden - som det stykke chokolade, du måske får ekstra, hvis du har bestilt en omgang smørrebrød hos Greva.

Lars Cederlund Olesen

Den nye kok hos the Square, Mads Munk - bedst kendt som VUK - havde brugt det meste af dagen i køkkenet sammen med Benjamin Blender, medindehaver af the Square. Det kom der en kalvesylte ud af, hvor ingredienser ud over kalvetunge og kalveskank var rodfrugter som gulerod og selleri og hakket grønkål. Og smagen var forstærket med en god skvæt cognac. Benjamin Blender havde rørt sennep til sylten.

Kokken Mads Munk har eksperimenteret med sin kalvesylte, hvor der bl.a. er brugt kalvetunge, rodfrugter og hakket grønkål. Foto: Marianne Husted

Også denne sylte fik superlativerne frem blandt prøvesmagerne, selv om det er 15 år siden, han sidst har lavet en sylte.

Annonce

Elsker sylte

Steen Friis har elsket sylte siden barnsben, hvor det var morfars sylte og den søde sennep, der gjorde lykke. Morfar var nemlig også slagter. Ud af hans fire børn er der et, som også har en forkærlighed for sylte. Så der er også håb for ungdommen.

Benjamin Blender understreger, det er vigtigt at holde fast i de klassiske danske retter.

- Det er altså kultur. Det er dansk madkultur, siger han, der er vokset op med karbonader, stegt lever og andre gode retter.

Annonce

Svinekæber dyrere end oksemørbrad

Steen Friis kan fortælle, at madvaner ændrer sig. I dag er svineleveren rykket fra butiksdisken til fryseren hos slagterforretningen. Der er simpelt hen ikke efterspørgsel nok til, at den kan ligge side om side med koteletter og mørbrad. Også den røde pølse er ikke, hvad den har været.

Så er der serveret - slagter Steen Friis' bedste sylte, som der bliver lavet en hel del af i julemåneden hos Beringsslagteren. Foto: Marianne Husted

- Det var et festmåltid, da jeg var barn. Men i dag skal pølser være så billige, at de nærmest er blevet ødelagt, siger han, der som andre slagtere sætter en ære i at fremstille den gode pølse.

Men der er meget, der har ændret sig. I dag er svinekæber dyrere end oksemørbrad, og flæsk er er også rykket op i en højere prisklasse.

De er alle enige om, at det er fint med sushi, pizzaer og indisk mad. Men de gamle mad-dyder må ikke gå tabt. Og de ville ønske, at den ældre generation ville give de traditionelle retter videre til den unge generation.

Annonce

En god humlet øl og en særlig snaps

Og hvad drikker man så til en omgang sylte?

Det er ølkenderne, Benjamin Blender og Lars Cederlund Olesen, helt enige om.

- En god humlet ipa-øl eller en af de mørke øl. En porter eller stout, lyder anbefalingen.

Og snapsen er de heller ikke i tvivl om.

- Det skal være en O.P Anderson, der serveres stuetempereret.

Foreløbig bliver der sørget for sylte fire tirsdage op til jul. Første gang er 30. november. Der vil blive fremstillet sylte til 40 personer hver gang.

Kokken Mads Munk - i daglig tale VUK - nyder et godt glas øl til sin sylte, som han brugte det meste af en dag til at gøre helt perfekt. Foto: Marianne Husted

- Selvfølgelig er det også en måde at promovere os selv på. Men vi vil i bund og grund bare gerne være med til at skabe byliv i Horsens- også på en ganske almindelig tirsdag, lyder det fra Lars Cederlund Olesen.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Se billederne: Julemanden landede i Horsens med sang og julelys

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Kendt sengebutik flytter: Blev opsagt og har fundet nye og større lokaler

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Her er det megafedt at være fleksjobber: Arbejdsdagen hos pakketransportfirma bliver indrettet til den enkelte

Horsens Posten

Wall of Sound vender tilbage med nye datoer - og de første store navne på plakaten

Horsens Posten

Så åbner Bytorv Horsens en morgen kun for seniorer og sårbare sjæle

Horsens Posten

Økologiske boller, brød og kager - nyt mikrobageri ser snart dagens lys - det samme gør et snedker-showroom og en nyindrettet gårdbutik

Horsens Posten

De vil holde fast i den danske madkultur: Gæt hvad de slår et slag for

Horsens Posten

Avisens læsere diskuterede coronapasset på avisens Facebook-side - her er, hvad de synes om den sag

Horsens Posten

Butikschefen ville have læst historie, men endte med at vælge elevplads hos Skoringen

Horsens Posten

Julegavetip før black friday: Køb julegaverne tidligt, hvis du vil være sikker på at kunne indfri ønskerne

Horsens Posten

Horsens store juleprogram: Glædeligt gensyn og en overraskelse

Horsens Posten

Vinder af citypris: Nyskabende i 1979 og nyskabende i dag

Horsens Posten

Nyåbnet butik blev et tilløbsstykke: Over 100 stod i kø, da den nye Matas slog dørene op

Horsens Posten

Pas på hinanden - og frem med passet

Horsens Posten

Horsens nye byråd står klar: Se hvem der har måttet lade pladsen, og hvem der er kommet ind

Horsens Posten

Her er det nye Horsens Byråd: To spidskandidater blev overhalet af partifæller

Horsens Posten

Vælgerne har talt: Peter Sørensen fortsætter som borgmester i Horsens - K er valgets store sejrherre

Horsens Posten

The Square vokser atter - madpartner er trådt ind i forretningen på Torvet

Annonce