Annonce
Horsens Posten

Den hurtigst voksende vandsport på verdensplan - også lokalt bliver det nu muligt at lære stand up paddle

Under corona-nedlukningerne har flere fået øje på naturen som idrætsarena. Blandt andet er stand up paddle blevet en af de meget populære aktiviteter, og det er nu også blevet muligt at komme på SUP-kurser i Horsens. Arkivfoto: André Thorup
Stand up paddle er populært, kan DGI konstatere, mens blandt andet også Surf & Ski mærker jublen efter at komme ud og lege på vandet.

Horsens: Ifølge Søsportens Sikkerhedsråd er stand up paddle, SUP, den hurtigst voksende vandsport på verdensplan. Mange kaster sig ud i aktiviteten med argumentet, at den giver god træning for hele kroppen - og er en sjov træningsform.

Men, understreger Søsportens Sikkerhedsråd, inden det går løs i det våde element, er det vigtigt at kende til både teknikken bag bræt og paddel og til de sikkerhedsmæssige forholdsregler, som man bør tage.

Hos DGI tilbyder man blandt andet SUP-kurser. Den næste i rækken er søndag 6. juni klokken 13-17 ved Husodde Strand.

Annonce

Første år

Pia Bæk, der er idrætskonsulent i DGI Sydøstjylland, fortæller:

- I år er første år, vi holder SUP-kurser i Sydøstjylland. Vores introkurser indeholder tips og tricks til, hvordan man får endnu mere ud af stand up paddle.

- Efter at have åbnet for tilmeldinger kan vi konstatere, at det også lokalt er en populær aktivitet. Lige nu er der næsten ikke flere pladser tilbage på kurset 6. juni.

Om SUP

Stand up paddle, også forkortet SUP, har rødder i den hawaiianske kultur og er en afart af surfing

Udøverne står op hele tiden - også mens de venter på bølgerne. Samtidigt holder de en paddel for at komme frem.

SUP har udviklet sig til også at være en stor aktivitet på fladt vand, og en del klubber og surfskoler har taget aktiviteten til sig.

De seneste 10 år er den blevet en stor fritidsaktivitet i Danmark og en populær motionsform, når de danske kyster, søer og åer skal udforskes.

Der bliver brugt masser af energi på at padle og holde balancen. Mave-, skulder- og lårmuskler bliver styrket og pulsen kommer op, når man padler løs.

Hvad, tror du, er årsagen til, at så mange er begyndt at interessere sig for netop stand up paddle?

- Man bliver ret hurtig god til det. Det er en let og tilgængelig aktivitet, som jo ikke kræver, at man først skal ud at booke en bane eller melde sig til et hold. Under nedlukning har langt flere lært at bruge naturen som idrætsarena, og her har en hel del altså kastet sig over SUP. Jeg er også en af de, der er blevet ret grebet af det, så jeg kan godt forstå den store interesse, aktiviteten tiltrækker - det er sjovt og god motion, siger Pia Bæk.

Annonce

Fornuft og lovkrav

Hos Horsens Surf & Ski oplever medejer Uffe Mikkelsen også efterspørgslen efter paddleboarding. Sidste år var der dog mere gang i aktiviteten på nuværende tidspunkt.

- Den store efterspørgsel har ladet vente på sig på grund af et langt køligere vejr end sidste år ved den her tid. Men det skal nok komme, vurderer han.

Ved Dansk Surf & Rafting Forbund synes man også at tro på, at en del springer på paddleboardet. På forbundets hjemmeside har man lagt råd ind til SUP-folket.

Rådene har til formål at gøre opmærksom på de sikkerhedstjek, man bør løbe igennem, inden man kaster sig ud på vandet. Der er både sikkerhed og lovkrav at tage højde for.

10 råd til paddle boarding

De 10 råd fra Dansk Surf & Rafting Forbund lyder:

1. Brug altid en leash (en line, der forbinder personen på SUP'en med brættet, red).

2. Husk svømmevest af sikkerhedsmæssige årsager. Den er desuden et lovkrav.

3. Medbring telefon i vandtæt etui.

4. Gå som udgangspunkt ikke alene på vandet.

5. Fortæl andre hvor du/I padler ud, og hvornår du/I forventer at være tilbage.

6. Tag på et introduktionskursus.

7. “If in doubt, don’t paddle out” – brug din sunde fornuft og kend dine begrænsninger.

8. Brug korrekt påklædning efter årstiden samt vind- og vejrforhold.

9. Undersøg altid vind- og vejrforhold inden du går ud. Gå ikke ud i fralandsvind, hvis du er nybegynder eller letøvet.

10. Brug padlen til at signalere, hvis du er i nød.

Annonce

Forsøger sig ved Langelinie

I Træden ved Brædstrup gør indehaver af det nyetablerede firma Outdoor Connection ApS, Willi Squindo, ligeledes klar til at prøve kræfter med SUP-markedet. Han fortæller, at han er ved at finde ud af, om der er et marked for undervisning af SUP.

Indtil videre har han besluttet sig for at tilbyde kurser, blandt andet i Horsens Fjord - ved Langelinie.

- Jeg lægger ud med en dag om ugen, om torsdagen, hvor jeg hen over tre timer fra klokken 18.30 holder paddleboard-events "Sjov på SUP". Her vil man kunne lære sig kunsten at stå på brættet. Jeg håber at kunne tiltrække interesserede, for jeg kan se og høre, at der rent faktisk er en stor interesse for det lokalt som nationalt og ja i hvert fald på verdensplan, siger han.

Willi Squindo etablerede i marts sidste år sit firma, der har med friluftsliv at gøre. Men han er en dreven herre ud i vandsport med erfaring som kano- og kajakinstruktør.

- Jeg ror selv en hel del i kajak, mellem 1500 og 2500 km om året, og sejler i kano. Som noget nyt er SUP nu kommet til. Aktiviteten er ret skøn. Det er forholdsvist billigt at anskaffe sig et bræt, og det er en let sportsgren at lære. Så jeg kan godt forstå, at så mange mennesker synes om at padle, siger han.


Efter at have åbnet for tilmeldinger kan vi konstatere, at det også lokalt er en populær aktivitet. Lige nu er der næsten ikke flere pladser tilbage på kurset 6. juni.

Pia Bæk, idrætskonsulent i DGI Sydøstjylland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce