Annonce
Horsens Posten

Flagermus plager bebyggelse og klatter på biler og altaner

Udslusningsrør og tætning af tag skal få kolonier af dværgflagermus til at finde et andet sted at slå sig ned, når de kommer tilbage efter at have forsynet sig med myg og insekter i løvskov.
Annonce

Horsens: Bygholm Åvænget er svært plaget af dværgflagermus. Det har været nødvendigt at hente bistand til at få sat specialbyggede sluser op, som betyder, at flagermusene kan flyve ud, men ikke flyve ind igen i tagkonstruktionen eller hulrummet, hvor de typisk opholder sig.

Der er tale om flagermus i hundredvis, som generer beboere i bebyggelsen med 54 lejligheder. Nogle beboere har ikke kunnet bruge deres altan om morgenen og aftenen, når flagermusene flyver ud i skoven og vender tilbage. Andre har måttet opgive at bruge bebyggelsens bord- og bænkesæt, fordi de blev generet af flagermus, der i hundredvis fløj tæt forbi dem og klattede.

Annonce

Stærk lugt

Formanden for fællesforeningen, Henrik Walther, kan fortælle, at det er især ekskrementerne og en deraf følgende stærk ubehagelig lugt, der generer de berørte beboere. Der er i øjeblikket klatter på altaner, vægge og biler, fortsætter han.


Nogle får ligefrem brækfornemmelser af klatterne fra flagermusene.

Henrik Walther, formand for fællesforeningen


- Nogle får ligefrem brækfornemmelser af det, siger Henrik Walther.

Flagermus er fredet, og derfor må de ikke aflives. Men i perioderne 15. august til 15. september og igen fra 15. april til 15. maj må der i særlige tilfælde iværksættes foranstaltninger, som tvinger flagermusene væk. I efteråret går de i hi, og efter 15. maj starter ynglesæsonen.

Bygholm Åvænget er lige nu plaget af dværgflagermus. Dette foto er taget kl. seks om morgenen. Privatfoto

Henrik Walther kan fortælle, at flagermus-kolonierne er rykket ind i hjørnerne af bebyggelsen, og det er i disse otte hjørner, at sluserne er sat op, og taget er blevet tætnet.

Annonce

55 sager med flagermus

Det er firmaet Pestibus Skadedyrssikring fra Rask Mølle, som har sat sluserne op. Indehaver Heinrich Bro har her i sensommeren haft 55 flagermusopgaver.

Her er der sat en specialkonstrueret udslusning op, som betyder, at flagermus kan flyve ud om aftenen, men ikke komme ind igen, når de vender tilbage om morgenen. Privatfoto

- Man skal ikke frygte at få overført rabies eller corona fra flagermusene, siger han, der efterhånden har stor erfaring med at få flagermus væk fra huse og bebyggelser.

Flagermus er fredet

Det er ulovligt at slå flagermus ihjel eller at ødelægge deres yngle- og rasteområder.

I ca. 90 procent af tilfældene giver kolonier af flagermus i huse ikke større problemer.

Men der kan opstå støj- og lugtgener.

Hvis generne ikke kan afhjælpes, kan flagermusene sluses ud og åbningen lukkes, hvor de kommer ind.

Metoden må kun anvendes ved store problemer og i bestemte perioder.

Ved hussalg har man pligt til at oplyse, at der er flagermus i huset. Også selv om de ikke har voldt problemer.

Derimod risikerer man at få væggelus, som er i familie med blodsugende tæger. De sætter sig nemlig typisk på dværgflagermus. Bliver en beboelse først invaderet af væggelus,  kan de være meget vanskelige at komme af med igen, oplyser Heinrich Bro.

- Man skal faktisk få gjort noget ved det, hvis flagermus slår sig ned og giver støj- og lugtgener. Man må f.eks. ikke sælge et hus uden at oplyse om det, siger Heinrich Bro.

Annonce

Som regel fredelige beboere

Ifølge Naturstyrelsen er der i de 90 procent af tilfældene ingen gener, men hvis der opstår store problemer, som man har oplevet hos Bygholm Åvænget, kan udslusning komme på tale.

Heinrich Bro oplyser, at det har været en normal sensommer, hvad flagermus-plage angår, mens der ikke var mange tilfælde i foråret, hvor det endnu var køligt. Han siger også, at man aldrig fuldt ud kan garantere, at alle flagermus kommer ud.

Dværgflagermus

Fra snudespids til halespids måler dværgflagermusen ca. 7 cm, den vejer 3-8 gram.

Med et vingefang på ca. 20 cm er den Danmarks mindste flagermus. Og den mindste flagermusart i Europa.

Dværgflagermus lever af insekter, myg, døgnfluer og natsværmere.

De lever i tilknytning til løvskov.

I ynglesæsonen finder hunnerne sammen i kolonier med op til 100.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Annonce