Annonce
Horsens Posten

Nu kan man besøge en hel tekstilfabrik på industrimuseet

En begejstret Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, tog sig god tid til at se, hvordan den nye permanente udstilling, Tekstilfabrikken, tager sig ud på Danmarks Industrimuseum. Her er han i selskab med Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand for Villum Fonden, og borgmester Peter Sørensen, som alle glædede sig over den flotte udstilling. Foto: Jason Champney/Danmarks Industrimuseum
Nationalmuseets direktør deltog i åbningen af den ny, permanente udstilling, der viser en tekstilfabrik for 100 år siden og understreger Horsens' betydning som tekstilby.
Annonce

Horsens: Fremover vil man i Horsens kunne besøge en tekstilfabrik, som den så ud i 1920'erne, suppleret med den nyeste teknologi til at fortælle levende historier om, hvordan det var at arbejde i tekstilindustrien for omkring 100 år siden.

Danmarks Industrimuseum i Horsens åbnede tirsdag den nye store permanente udstilling "Tekstilfabrikken" med blandt andre Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet og borgmester Peter Sørensen som talere, musik og snitter fra Greva, men en noget mindre fest end planlagt på grund af corona-restriktionerne.

Og at indrette datidens tekstilfabrik i Horsens giver god mening. Crome & Goldschmidt drev fra 1860 til 1929 Nordeuropas største tekstilfabrik med omkring 850 ansatte i netop Horsens.

Annonce

Glad Willerslev

Det var da også en begejstret Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, som så, hvordan  udstillingen med blandt andet store væve tager sig ud på Industrimuseet.  Nationalmuseet har skænket en stor del af udstillingen, som blev til overs, da Nationalmuseet på grund af to procents reduktion i museers budgetter måtte afhænde Brede værk og dermed denne forholdsvis nye udstilling. Men på industrimuseet i Horsens passer den perfekt, kunne han konstatere.

De inviterede gæster tog sig god tid til at gå ombord i den imponerende udstilling, Tekstilfabrikken, hvor man bliver ført 100 år tilbage i industrihistorien, ledsaget af moderne fortællinger. Foto: Jason Champney/Danmarks Industrimuseum

At udstillingen er landet på Danmarks Industrimuseum, blev der også udtrykt glæde over fra Jens Kann-Rasmussen, Villum Fonden, som har været med til at støtte opbygningen af den. Han ser det som vigtigt, at Danmarks historie som industriland bliver fortalt.

Annonce

Stolt af sin identitet

Borgmester Peter Sørensen, Horsens Kommune, kunne fortælle, at Horsens er stolt af sin arbejderidentitet, og at man i dag taler om Horsens som en arbejderby i en moderne fortolkning.


Horsens er stolt af sin arbejderidentitet.

Peter Sørensen


Museumsleder Kristoffer Jensen glædede sig over den nye udstilling, som styrker fortællingen om industrihistorien frem til 1970. Næste skridt bliver en ny bygning, hvor industrihistorien fra 1980 til 2020 bliver vist og skildret.

Annonce

God oplevelse til efterårsferien

Blandt gæsterne var en af museets mange samarbejdspartnere, uddannelsesleder Helene  Rossing Pedersen på Learnmark. Hun nyder at sende de unge elever og lærlinge på Danmarks Industrimuseum med det formål at stifte bekendtskab med byens industrihistorie og erhverve den faglige stolthed over, at det var industrien, som fik Horsens til at vokse.

Den kendte Horsens-smørrebrødsforretning Greva sørgede for snitter, da den nye, store udstilling på Industrimuseet blev fejret. Foto: Marianne Husted

Nu kan de og alle andre også opleve, hvordan en tekstilfabrik så ud og var at arbejde på for hundrede år siden. Desuden har Learnmark lavet nogle legehuse, som børn kan få lov at male på i efterårsferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Aftensang i Vor Frelsers Kirke

Annonce