Annonce
LEDER

#72timer: Det handler om mennesker

- Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste, fortælles klichéen igen og igen. Men så lad os dog gøre det, skriver chefredaktør Jesper Gisli i denne leder. Foto: René Mølskov

Der er sjældne og helt særlige øjeblikke. Et af de øjeblikke oplevede jeg lørdag 1. maj, da jeg var på besøg hos Hus Forbi i Vanløse.

I tre døgn havde lokale læsere været frivilligt hjemløse i alle de områder, hvor vi i Hovedstadens Mediehus laver LIV, for at sætte fokus på mange af de problemer og oplevelser virkelighedens hjemløse har - ud over de helt åbenlyse som at finde et sted at sove, få noget at spise og så videre ... Og nu var vi samlet for at afslutte de tre døgn, sammen med Hus Forbis medarbejdere, frivillige og virkelighedens Hus Forbi-sælgere.


Annonce

Mennesker. Som du og jeg, men som ofte ikke bliver behandlet som sådan. Af dig og mig når vi undgår blikket og samtalen, af de gode folk på Jobcenteret, i banken, på kommunen, på gaden, på sygehuset, og af et system der ikke altid slår til for det enkelte menneske

Jesper Gisli, LIV-chefredaktør


Og vores fokus lykkedes. De frivilligt hjemløse var og er som folk er flest. Har styr på det meste, og har tag over hovedet. Langt fra et liv som hjemløs. Og det at I derude kunne identificere jer med de frivilligt hjemløse, og ikke fik det fortalt fra en virkelighedens hjemløs, fik jer åbenbart til at lytte mere og spærre øjnene mere op, end I plejer. Det kunne vi se på web-trafikken på vores artikler, og på vores Facebooksider, hvor de frivilligt hjemløse rapporterede i de tre døgn.

Følelsen af uligeværd og oplevelsen af stress og den evige knoklen for de næste kroner blev afrapporteret flittigt, ligesom de mange øjenåbnere og oplevelsen af det stærke bånd og gavmildhed blandt de hjemløse blev fortalt som førstehåndsoplevelser i de #72timer. Det gjorde stort indtryk.

Og da vi stod der hos Hus Forbi, og alle satte ord på deres oplevelser fra de tre døgn, blev det cementeret, at hjemløshed handler om meget mere og andet, end at en hjemløs prøver at sælge dig en avis for at skaffe mønter til næste måltid eller til to Brutalis fra Fakta. Det har vi fortalt, skrevet og berettet om de seneste 15 døgn:

Hjemløshed i hovedstaden handler om mennesker der har tungtvejende grunde til at leve på gaden. Mennesker. Som du og jeg, men som ofte ikke bliver behandlet som sådan. Af dig og mig når vi undgår blikket og samtalen, af de gode folk på Jobcenteret, i banken, på kommunen, på gaden, på sygehuset, og af et system der ikke altid slår til for det enkelte menneske.

Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste, fortælles klichéen igen og igen. Men så lad os dog gøre det. For vi der var der, hos Hus Forbi lørdag 1. maj 2021, og alle jer der har fulgt med i vores #72timer tema ved nu, at vi skal gøre det meget bedre!

Vores tema slutter nu, men det gør vores fokus på denne gruppe i vores lokale fællesskaber ikke. Tværtimod. Vi kan nemlig ikke være andet bekendt.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

LEDER

#72timer: Det handler om mennesker

Annonce